Capcanele remanierii liberale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 18:07
7070 citiri
Capcanele remanierii liberale (Opinii)

Remanierea spectaculoasa a aripii liberale din guvern ridica mai multe semne de intrebare la ambele capete, si la cel al plecarilor, dar si la cel al venirilor, la fel de nemotivate.

Dl. Antonescu a tinut sa infirme categoric, inca de joi seara, ipoteza ca Daniel Chitoiu, cel putin, ar fi plecat din guvern din cauza unei prea mari apropieri de Victor Ponta. Asa o fi. Dar de ce a demisionat atunci? De ce a pierdut sprijinul politic dl. Gerea?

Eu una nu-i regret, dar daca au facut erori, ele trebuie formulate si asumate de PNL. Daca nu au gresit, inlocuirea lor nu poate fi interpretata decat ca o reglare de conturi. Mesajul transmis in societate de aceste inlocuiri nemotivate este de instabilitate si arbitrariu. Rotim cadrele dupa cum ne convine, nu dupa performanta sau contraperformanta.

Apoi, este greu de explicat permutarea lui Eugen Nicolaescu. Pleaca de la Sanatate exact in pragul punerii in practica a unei reforme majore, introducerea pachetului de baza, dupa ce de acolo a fost dizlocat recent un alt actor esential al acestei reforme, adica Raed Arafat. Este o reforma atat de neimportanta aceea din Sanatate pentru PNL? O considera deja un esec? Daca da, cum de trebuie promovat responsabilul tocmai la Finante?

Si ce calificare are dl. Nicolaescu pentru ministerul de Finante, un minister-cheie al guvernului. Stim ca este de formatie economist, ca mii de oameni din tara asta, dar nu a vadit niciodata public vreo viziune in acest domeniu. Daca o are, de ce a fost numit la Sanatate? S-a terminat lista finantistilor din PNL de a fost necesar acest salt?

Dar cea mai controversata este numirea d-lui Iohannis. A inceput cu stangul aventura guvernamentala anuntand ca ar putea sa ramana si primar al Sibiului, dar fara a reusi sa invoce o lege pe care se bazeaza dorinta domniei sale, ci doar precedentul Ciorbea. Un precedent care se baza insa pe o ordonanta care nu mai e in vigoare, motiv pentru care Emil Boc nu a putut sa fie si premier, si primar al Clujului. O asemenea abordare arata foarte mult amatorism, inacceptabil de mult mai ales din partea unui viitor ministru de Interne.

In plus arata o mare nehotarare. As veni la minister, dar as sta cu un picior si la Sibiu. Sigur, ii inteleg nesiguranta. Un post de ministru azi e, maine nu e, dintr-o mie de motive posibile, in vreme ce functia de primar e sigura 4 ani. Dar acestea sunt calcule pe care le faci inainte de a accepta, nu incepi prin a accepta cautand explicit "portite" de scapare, care transmit ca esti tare indoit.

Un ministru de Interne indoit si nesigur, venit de la Sibiu in cuibul multor "vulpi", dupa cum avertiza generalul Ardeleanu, populat de generali cu experienta, refractari, dupa cum s-a mai vazut, la corpuri straine, ar putea fi o victima sigura. Acolo e nevoie de un om extrem de hotarat, de sigur pe el, cel putin in aparenta. In plus, nu stiu cat de pregatit este dl. Iohannis sa faca pasul de la adminsitratia locala la un minister mamut, cu imense responsabilitati mai ales intr-un an dublu electoral. Greu!

Unde mai pui ca ANI a facut o plangere impotriva d-lui Iohannis pentru un conflict de interese la Parchetul General, plangere care deocamdata nu a primit niciun raspuns. Ce ne facem daca maine parchetul anunta ca incepe urmarirea penala impotriva d-lui Iohannis? Un ministru de Interne urmarit penal ne-ar mai lipsi, ca in rest le-am cam avut pe toate.

Si apoi, sa-l anunti pe Klaus Iohannis ministru de Interne si vicepremier inseamna sa calci adanc in ograda PSD, care, prin Gabriel Oprea, detine pozitia de vicepremier pe zona de aparare si ordine publica. Sau dl. Iohannis urmeaza sa fie vicepremier pe probleme economice, detinut de liberali, din pozitia de ministru de Interne?

PNL transmite prin aceste schimbari un semnal descurajant de saracie de optiuni, de miscari cam smucite in incercarea de a iesi dintr-o groapa de imagine si potential electoral. Si asta s-ar puta intoarce impotriva lui cat de repede.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#remaniere ministri liberali, #Klaus Iohannis vicepremier, #Nicolaescu Finante, #remaniere PNL Antonescu , #Crin Antonescu