Liberalii s-au reunit vineri in primul congres de dupa alegerile generale din 9 decembrie. Lucrurile au mers snur, tot ce si-a dorit Crin Antonescu fiind aprobat cu o majoritate zdrobitoare.
Evenimentele din ultimele zile conduceau oricum la concluzia ca nimic surprinzator nu se poate intampla, Crin Antonescu avand toti asii in maneca. "Este un Congres linistit, ca sa nu spun chiar plictisitor", preciza, vineri dimineata, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu.
Noul statut al PNL a fost votat cu peste 1.400 de voturi pentru si doar 3 impotriva, ale lui Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Victor Paul Dobre. Cele doua amendamente sustinute de Tariceanu de la tribuna nu au mai fost supuse votului.
De asemenea, s-a votat infiintarea functiei de prim-vicepresedinte PNL, precum si votul pe lista al viitoarei conduceri a partidului, care va avea loc sambata.
La congres au fost prezenti invitati speciali, printre care ambasadori la Bucuresti, dar si presedinti de partide. Opozitia a fost reprezentata doar de UDMR.
Victor Ponta a tinut un discurs cu trimiteri destul de evidente la disensiunile inregistrate in ultima perioada intre PNL si PSD, care au culminat cu aducerea lui Klaus Iohannis in PNL. Un alt moment inedit a fost cel in care Kelemen Hunor i-a oferit lui Crin Antonescu un drapel secuiesc, in semn de incheiere a ostilitatilor intre PNL si UDMR.
Niciuna dintre televiziunile de stiri nu a surprins imagini cu cei doi co-presedinti USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, impreuna.
De altfel, Victor Ponta a parasit lucrarile congresului PNL la pauza, nu inainte de a da autografe si a face poze cu delegatii care i-au cerut asta.
Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:
17:15 - Crin Antonescu a fost abordat de aceeasi delegata liberala care a dorit mai devreme sa se fotografieze si cu Victor Ponta (foto stanga). Presedintele PNL s-a lasat convins si a facut poze cu cele doua doamne liberale care i-au solicitat insistent acest lucru.
17:14 - Presedintele PNL a raspuns la cateva dintre intrebarile jurnalistilor. El si-a exprimat multumirea pentru modul in care au avut loc dezbaterile la Congres, "intr-o atmosfera civilizata" si a subliniat ca PNL "a dovedit ca este un partid in care exista pe deplin respectul, rabdarea pentru opinia celuilalt, exista o cultura a dialogului, un nivel al disputei politice".
"Sunt mandru ca sunt membru si presedinte al acestui partid!", a declarat Crin Antonescu.
Intrebat de ce nu au mai fost supuse votului cele doua amendamente sustinute de Calin Popescu Tariceanu, Antonescu a replicat ironic: "Cine stie ce iesea!".
El a afirmat ca Norica Nicolai a explicat la finalul lucrarilor ca procedurile nu impuneau supunerea la vot a celor doua amendamente, pentru ca ele fusesera respinse joi seara, in Delegatia Permanente, cu un scor zdrobitor.
"Aici nu se mai reiau amendamente, ceea ce se discuta aici este votul pro sau contra unui proiect de statut care vine de la Delegatia Permanenta", a adaugat el.
De asemenea, intrebat daca "circul se va opri" in aceste conditii, asa cum anuntate inainte de Congres, cu referire la declaratiile facute de Andrei Chiliman, Calin Popescu Tariceanu, Vlad Moisescu si Ludovic Orban, presedintele PNL a spus ca el "nu confunda critica cu ceea ce este inacceptabil intr-un partid", ironizand ceea ce se numeste aripa disidentilor. "Daca aripa este o chestie asa mica, n-ar putea zbura", a spus el.
Crin Antonescu a tinut sa remarce faptul ca nimeni nu a fost timorat astazi la congres, Tariceanu fiind salutat cu prietenie de colegi. "E un om pe care il pretuim toti", a adaugat el.
17:01 - Congresul extraordinar s-a incheiat. Delegatii se vor reuni sambata pentru a-si alege noua conducere.
17:00 - Statutul PNL a fost adoptat cu 1.424 de voturi "pentru" si doar 3 voturi "impotriva".
16:27 - Crin Antonescu a pledat pentru adoptarea statutului in formula votata joi seara de Delegatia Permanenta. El si-a inceput discursul multumind "din suflet" tuturor celor prezenti si liberalilor din intreaga tara.
"Am facut impreuna lucruri extraordinare pentru acest partid in cei aproape doi ani de la ultima noastra intalnire. Vom vorbi maine despre ele. Au fost momente foarte grele, iar pentru mine, ca lider, momente deosebit de grele. In unele momente, oameni din afara PNL, cu inima buna si cu drag de noi, imi plangeau de mila ca sunt sau par singur. Nu am fost niciodata singur. Sunt alaturi de mine toti! Nu sunt ei seara de seara invitatii lui Ion Cristoiu si Robert Turcescu, dar sunt acolo(...) Am spus 'Vom invinge!' si am invins", a declarat Antonescu in aplauzele celor din sala.
Antonescu a explicat de ce s-a decis dublarea numarului de vicepresedinti si a subliniat ca in niciun caz nu se poate vorbi de diluarea autoritatii conducerii.
16:13 - Vicepresedintele Dan Radu Rusanu l-a ironizat pe Ludovic Orban, remarcand absenta acestuia de la Congres, o premiera dupa 1989, in conditiile in care deputatul PNL este totusi prezent in sala.
"O nota deosebita este absenta lui Ludovic Orban. Nu a existat congres in care sa nu candideze impotriva conducerii", a punctat Rusanu, reamintind ca Orban a candidat si impotriva lui Viorel Catarama, si a lui Theodor Stolojan, si a lui Valeriu Stoica, si a lui Calin Popescu Tariceanu, si a lui Crin Antonescu. "Absenta domnului Orban imi ridica un mare semn de intrebare. Ma asteptam sa fie aici, sa fie mult mai vocal. Il stiu foarte bine, e o pata de culoare pentru PNL", a declarat ironic Dan Radu Rusanu la Realitatea TV.
16:05 - Urmeaza votul pe cele doua amendamente sustinute de Calin Popescu Tariceanu, iar ulterior votul pe noul statut, in intregime, informeaza Digi24.
15:50 - Si fostul ministru Victor Paul Dobre s-a alaturat pozitiei lui Calin Popescu Tariceanu. El a pledat pentru competitie interna in PNL si a criticat introducerea functiei de prim-vicepresedinte, spunand ca nu este in regula ca in partid sa fie infiintate functii in raport cu conjunctura politica.
15:45 - Varujan Vosganian a subliniat importanta faptului ca in noul statut "expresia guvernamentala si expresia administrativa locala" sunt trecute intr-o formula distincta. "Sa lucram impreuna cu PSD, dar sa avem prioritatile noastre ca partid de dreapta", a mai spus el, adaugand ca PNL trebuie sa fie "sinteza Dreptei in Romania", un adevarat sustinator a valorilor liberale, crestin-democrate, dar si conservatoare.
"Cred ca PNL trebuie sa isi fixeze acele prioritati in cadrul guvernarii si colaborarii cu PSD pe care sa le poata prezenta in marile competitii electorale care vin, alegerile europene si parlamentare care vor urma. Trebuie sa avem structuri profesionale la nivelul PNL, care sa dimensioneze aceasta perspectiva. Sa identificam tinerii pe care sa ne bazam in viitor, sa ii trimitem la scoli", a mai sustinut ministrul Economiei.
15:18 - Calin Popescu Tariceanu pledeaza pentru votul uninominal al conducerii, nu pe lista, asa cum s-a stabilit joi seara. "Principiul votului uninominal este unul de factura liberala pentru ca pune inainte de orice personalitatile si indivizii", a declarat el, adaugand ca viitorii lideri ai partidului nu pot fi selectati si "supusi probelor" decat daca li se permite accesul la functii in mod individual.
Tariceanu a reamintit ca PNL a fost intotdeauna un "partid al propunerilor curajoase, temerare". "La inceputul anilor '90 a fost singurul care a avut curajul sa vorbeasca despre aderarea la NATO si integrarea in UE, considerata o blasfemie. Vrem sa ramanem un partid campion al reformelor", a mai spus el.
Tariceanu a propus de la tribuna congresului ca in statut sa se introduca alegerea vicepresedintilor in ordinea descrescatoare a voturilor pe care le obtin.
De asemenea, Tariceanu a propus ca "viitorul candidat al PNL la presedintie sa fie desemnat in baza unui scrutin intern in care sa poata vota toti membrii de partid", acest lucru avand menirea "sa dea sentimentul puternic fiecarui membru PNL ca este parte la luarea unei decizii", in caz contrar existand riscul de a se crea "un vid de lideri in PNL".
15:00 - Lucrarile Congresului au fost reluate. Iau cuvantul mai multi lideri liberali, printre care europarlamentarul Norica Nicolai, deputatul Petre Roman, ministrii Radu Stroe si Relu Fenechiu.
Klaus Iohannis si Calin Popescu Tariceanu discuta in sala.
14:33 - Vicepresedintele Sorin Frunzaverde a declarat ca aducerea lui Klaus Iohannis in partid este o decizie corecta, pentru ca acesta este o personalitate importanta a vietii publice din Romania, un bun administrator, un reprezentant al comunitatii germane.
"E o optiune corecta, se inscrie in politica de acum traditionala a PNL de a aduce personalitati si din celelalte sfere ale activitatii", a declarat el la Digi24.
Frunzaverde a apreciat ca firesc faptul ca atat el, cat si Klaus Iohannis au primit functii inalte in PNL imediat ce s-au inscris in partid, spunand ca aceasta este "o modalitate imediata de a folosi toate energiile captate cu maxima eficienta", amandoi avand "zeci de mii de voturi" obtinute la alegerile locale.
14:18 - S-a luat o scurta pauza, inainte de a se vota modificarea statutului. Victor Ponta se saluta cu delegatii liberali prezenti si da autografe pe holurile Palatului Parlamentului.
Mai mult, o liberala i-a declarat lui Ponta ca il iubeste si i-a cerut sa se fotografieze cu el. "Va iubesc! Nu, nu de tot, ca ma vede Daciana! Va rog eu! Nu conteaza. Sunt penelista si va iubesc!", a spus admiratoarea premierului Victor Ponta. "Deci tocmai de aia se teme de liberali", a replicat Ponta.
"Nu am mai fost la un congres de acest fel, ma bucur foarte mult ca m-au invitat. Suntem aliati de atata timp, avem multe lucruri de facut impreuna", a declarat Ponta inca o data, in fata jurnalistilor care l-au inconjurat pe holurile Parlamentului.
Victor Ponta a mai sustinut ca venirea lui Klaus Iohannis in PNL este foarte buna, subliniind ca Romania are nevoie de o relatie foarte buna cu Germania.
Intrebat daca este inchisa discutia privind remanierea lui Varujan Vosganian sau a altor ministri, premierul a spus: "Nu e inchisa pentru ca nu a fost deschisa niciodata. Nu am avut pana in aceasta zi nicio decizie de a remania un ministru".
14:14 - Liderul grupului reprezentantilor minoritatilor din Parlament, Varujan Pambuccian, a tinut si el un scurt discurs.
14:05 - Ia cuvantul presedintele UDMR, Kelemen Hunor. La finalul discursului sau, acesta i-a daruit un steag secuiesc presedintelui PNL, Crin Antonescu. Liderul UDMR a tinut sa precizeze ca este un cadou simbolic, in semn ca UDMR este gata sa incheie disputa pe acest subiect.
In replica, presedintele PNL, Crin Antonescu, a multumit, comentand acid ca steagul secuiesc poate sta foarte bine in mainile sale si este binevenit atata timp cat nu este arborat pe cladirile publice din Romania.
Kelemen Hunor i-a facut cadou un steag secuiesc lui Crin Antonescu
13:50 - Senatorul Tudor Chiuariu a explicat la Digi24 de ce este necesara infiintarea functiei de prim-vicepresedinte al PNL. "Sunt mai multe motive, unele tin de dinamica electorala si de perioada imediat urmatoare din punct de vedere politic. Ne asteapta alegeri europene, alegeri prezidentiale", a declarat el, adaugand ca presedintele Crin Antonescu, in calitate de candidat al USL la presedintie pentru alegerile din 2014, "va trebui sa se concentreze de la un moment dat incolo pe campania pe prezidentiale", de aceea va fi nevoie de cineva care sa ii preia atributiile.
Chiuariu a mai explicat ca "dupa victoria la prezidentiale" a lui Crin Antonescu, cel mai bine cotat in sondaje, PNL va organiza un nou congres, "care va desemna un presedinte legitim, prin vot".
13:50 - Tine un discurs si presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin.
Daniel Constantin: Dintr-un iceberg portocaliu au ramas cateva cuburi de gheata
13:33 - Premierul Victor Ponta le adreseaza cateva cuvinte partenerilor liberali.
"Chers amis, chers camarades, am venit cat am putut de repede de la Paris, mi-am pus o cravata cu galben (...) Ma aflu aici ca partener, prieten, pentru a-mi arata respectul fata de singurul partid de dreapta al Romaniei, PNL", a declarat liderul PSD, in aplauzele celor prezenti.
Ponta a subliniat ca, desi adversarii au sustinut ca USL se va rupe, acest lucru nu s-a intamplat. "Avem mare noroc cu orbirea adversarilor nostri(...)Uniti suntem mai puternici!", a spus el.
Victor Ponta a subliniat ca este premierul USL, nu doar al PSD, si a tinut sa spuna ca nu isi poate imagina cum ar fi sa fie un premier al unei aliante cu PP-DD, si nici nu isi poate imagina cum ar fi ca PNL sa aiba un premier impreuna cu partidul Elenei Udrea.
De asemenea, el a declarat ca ii invidiaza pe liberali pentru noul lor coleg, Klaus Iohannis, aratand ca acesta este un castig pentru PNL si USL si ca, daca va gasi curand pe cineva sa-l pacaleasca si sa-l puna premier, in mod sigur nu va fi "primarul Iohannis".
Ponta: Daca voi gasi pe cineva sa-l pacalesc sa fie premier, nu cred ca va fi Iohannis
Vasile Dancu: Iohannis vrea cat mai multa putere Interviu Ziare.com
13:27 - Ia cuvantul presedintele Internationalei Liberale, Cornelis van Baalen.
13:22 - Lucrarile Congresului au inceput cu intonarea imnului. Crin Antonescu saluta prezenta invitatilor de onoare, in special a premierului, pe care il prezinta "prietenul si aliatul nostru, Victor Ponta".
De asemenea, in sala sunt prezenti reprezentanti ai ambasadelor Germaniei, Frantei, Israelului, Chinei, alti diplomati.
13:15 - Au sosit in sala Victor Ponta, Gabriel Oprea, Cristian Popescu Piedone, Kelemen Hunor si ceilalti invitati speciali la congres.
De asemenea, este prezent Radu Campeanu, unul dintre seniorii PNL. Fostul presedinte Emil Constantinescu participa, de asemenea, in calitate de invitat.
11:27 - Cei 1.000 de delegati la Congres au inceput sa se adune la Palatul Parlamentului.
Rusanu: Congresul PNL este unul linistit, ca sa nu spun chiar plictisitor
Chiliman lipseste pentru prima data dupa 1989. Iohannis favorit incontestabil
Proiectul de modificare a statutului PNL a fost dezbatut si votat, joi seara, de Delegatia Permanenta in forma dorita de Crin Antonescu, adica fara amendamentele depuse de Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Andrei Chiliman, motiv pentru care primarul Sectorului 1 a anuntat ca va absenta de la congres, pentru prima oara dupa Revolutie.
In schimb, s-a decis suplimentarea numarului de vicepresedinti de la 15 la 30, votarea secretarului general in Congres si alegerea conducerii PNL pe lista. De asemenea, s-a decis infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, aceasta urmand sa ii fie rezervata lui Klaus Iohannis, intrat de doua zile in partid, pentru care s-a votat o derogare de la statut.
Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, s-a opus acestei decizii. "Dupa experienta mea, atat timp cat am condus partidul de 2 ori s-a constituit functia asta si in ambele cazuri a iesit prost, prost! Adica, prim-vicepresedintele nu mai vota alaturi de vicepresedinti", a spus Quintus.
De asemenea, purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a anuntat ca vor exista trei organisme de conducere: Congresul, Delegatia permanenta si Biroul Politic National.
"Per ansamblu, pe tot proiectul de modificare a statutului pe proiectul pe care l-am propus rezultatul votului este 194 voturi 'pentru', un vot, al domnului Tariceanu, 'impotriva'. Cand ai un vot impotriva a 194 crezi ca asta e deficit de democratie, este o parere, o respect, dar mai mult decat scorul acesta n-am ce sa comentez. (...) Suntem un partid in care intotdeauna va fi loc pentru pareri diferite. Nu va mai fi loc in partid pentru tradatori, pentru circari si pentru oameni care batjocoresc imaginea partidului", a declarat Crin Antonescu.
"Eu nu am incalcat pana in prezent absolut deloc statutul PNL, nu am incalcat PNL am intervenit ori de cate ori conducatorul PNL a facut lucruri care au fost incorecte sau au incalcat statutul", a replicat Andrei Chiliman.
In completare, fostul presedinte al PNL Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat ingrijorat de "o anumita somnolenta democratica" in cadrul PNL, explicand ca propunerile sale de modificare a Statutului ar fi permis a accederea in structurile de conducere a unor oameni noi.
Lucrarile congresului extraordinar de vineri vor fi deschise de presedintele PNL, Crin Antonescu. Printre invitati se numara Victor Ponta, Gabriel Oprea, Daniel Constantin, Kelemen Hunor si Varujan Pambuccian, precum si presedintele Internationalei Liberale, Cornelis van Baalen, si europarlamentarul ALDE Guy Verhofstadt.
La Congresul ordinar de sambata va fi prezentat, discutat si adoptat raportul de activitate al conducerii PNL pentru perioada martie 2010 - februarie 2013, dupa care candidatii la functiile de conducere isi vor prezenta motiunile, acestea urmand sa fie dezbatute si apoi votate.