Euforie si framantare sunt cele doua cuvinte definitorii pentru situatia care domneste in PNL de cateva luni incoace.
Euforia celor 7 milioane si jumatate de votanti care au aratat ca doresc demiterea lui Traian Basescu si despre care Crin Antonescu isi inchipuie ca ar fi sustinatorii sai. Apoi, euforia alegerilor castigate in 9 decembrie si a intrarii in guvern - cu ministere, ce-i drept, ciuntite de PSD inainte de a fi atribuite liberalilor. Ceea ce dovedeste, daca mai era nevoie, ca in politica mediocra cantitatea primeaza asupra calitatii.
Framantare, pe de alta parte, pentru ca intr-un partid prost condus, cu un prezent inconsistent si perspective neclare, echipa de la varf nu se poate mentine decat prin agitarea permanenta a acuzatiilor de tradare si a amenintarilor. Mai mult decat oricand, PNL este azi un partid al conflictelor, al banuielilor si al rumorilor.
Framantare de asemenea prin cooptarea lui Gigi Becali - capriciu personal al lui Crin Antonescu si, fara indoiala, cea mai absurda decizie a PNL in cei 137 de ani de existenta - transformat in vatasel insarcinat sa bata toba la raspantii ca sa anunte obstei condamnarile decise "la varf". Pentru ca daca se mai intampla - din ce in ce mai rar, e drept - ca omul sa sfinteasca locul, e neindoios ca o sumedenie de indivizi pot, cu mult mai multa usurinta, sa spurce locul. E rolul pe care si l-a atribuit Gigi Becali in PNL si pe care conducerea partidului il accepta, pare-se chiar cu o anume delectare.
Framantare, in sfarsit, pentru ca, in ciuda declaratiilor entuziaste ale lui Crin Antonescu, zgomotoasa celebrare de pe 9 decembrie risca nu peste multa vreme sa se preschimbe in modesta comemorare.
Aliantele care au dus la constituirea Uniunii Social-Liberale sunt, o stie oricine, aliante contra naturii. Mai mult: experienta ultimilor 23 de ani arata ca in Romania nici o astfel de constructie politica n-a trecut proba timpului si a guvernarii. Sansele de supravietuire ale acestui Babel dambovitean sunt, in plus, reduse prin insasi firea unuia dintre co-presedinti. Superior si artagos, Crin Antonescu nu pierde nicio ocazie de a lansa sageti otravite in directia lui Victor Ponta. Si daca acesta din urma a ales, deocamdata, sa le incaseze cu placiditate, e greu de crezut ca aceasta situatie ii incanta pe colegii lui din PSD.
De aici se naste o nedumerire, care ar trebui sa nelinisteasca pe unii liberali.
In primul rand, participarea la votul din 9 decembrie a fost mai slaba decat cea de la referendumul din vara.
In al doilea rand, USL a obtinut la alegerile legislative sub 4.500.000 de voturi, adica mult mai putin decat cele 7.500.000 exprimate in vara impotriva lui Traian Basescu. Cu toate acestea, instalat intr-o magulitoare reverie, Crin Antonescu are in continuare convingerea ca rezultatul referendumului e prefigurarea certa a succesului sau la viitoarele alegeri prezidentiale.
In al treilea rand, din cele 395 de mandate obtinute de USL, numai 150 au revenit PNL, ceea ce-l plaseaza intr-o situatie de indiscutabila inferioritate fata de PSD.
In aceste conditii si pe fondul tensiunilor dintre cele doua partide, ar fi perfect ilogic ca PSD sa-i abandoneze lui Crin Antonescu incercarea de a castiga presedintia statului - vaga eventualitate de care, in plus, prin propriile greseli, se indeparteaza din ce in ce mai mult.
Radu Portocala: PNL e pe cale sa devina un trist bordel
Radu Portocala: Antonescu a profanat memoria Bratienilor, PNL sa se desparta de el!
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele PNL, inspirat ca de obicei, a creat premizele unui nou conflict in cadrul USL. Convins ca va ajunge peste doi ani in fotoliul de la Cotroceni si simtind ca, potrivit intentiilor PSD, ar risca, ales de Parlament, sa nu aiba nici o putere, el a pornit o ofensiva constitutionala: Romania trebuie sa fie republica prezidentiala, iar presedintele trebuie sa fie mai-marele-peste-toate-si-in-special-peste-primul-ministru.
Subiectul - dinte cele mai sensibile - nu putea fi evitat. El va duce la discutii, la tocmeli si, in cele din urma, la un scandal.
Crin Antonescu se va considera inselat (inselat e, in realitate, din ziua cand a semnat acordul cu PSD), se va zborsi inutil, iar social-democratilor putin le va pasa de demnitatea lui sifonata. In cel mai bun caz i se va aminti ca datoreaza scorul obtinut pe 9 decembrie locomotivei PSD si nu calitatilor lui de lider; in cel mai rau caz - si cel mai previzibil - i se va spune la un moment dat ca planul s-a schimbat si ca...poate...in 2019...
Cu totul involuntar, intamplator chiar, Crin Antonescu este un om al paradoxurilor. (Un bun exemplu in acest sens sunt declaratiile ciudate in care-i atribuie nenumarate calitati lui Traian Basescu, dusmanul sau de moarte, si chiar lui Ceausescu, despre care spunea zilele trecute ca "a avut politica externa" (?) si "forta de lider"...)
Astfel stand lucrurile, ne putem astepta ca el sa cada nu peste multa vreme in capcana unuia dintre paradoxurile pe care chiar el le-a creat. Din aceasta imbietoare perspectiva s-ar putea paria ca actualul presedinte al PNL nu va fi "lichidat" politic de opozantii din propriul sau partid, ci de indefectibilii aliati din PSD. Nu ne ramane decat sa asteptam cateva luni...
Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.