Liderii PNL i-au pasat lui Ponta decizia privind noul sef de la Transporturi. Premierul a ales

Duminica, 25 August 2013, ora 15:21
9810 citiri
Liderii PNL i-au pasat lui Ponta decizia privind noul sef de la Transporturi. Premierul a ales
Foto: Digi 24

Liderii PNL au hotarat, duminica, dupa trei ore de discutii, sa il lase pe Victor Ponta sa decida pe cine va nominaliza pentru sefia Ministerului Transporturilor.

BPN al PNL, reunit la Palatul Parlamentului, a votat in unanimitate trimiterea a doua propuneri pentru sefia Transporturilor catre premierul Victor Ponta: Nini Sapunaru si europarlamentarul Ramona Manescu.

La mai putin de jumatate de ora de la anuntul public al liberalilor, Victor Ponta a spus ca este de acord cu Ramona Manescu si va trimite propunerea presedintelui Traian Basescu.

Ziare.com v-a prezentat, minut cu minut, ce s-a intamplat la sedinta liberalilor si cum s-a transat alegerea candidatului pentru sefia ministerului Transporturilor. Cititi, mai jos, cum s-au desfasurat evenimentele.

15.28 - Ramona Manescu a declarat, la Realitatea Tv, dupa ce a aflat decizia premierului Ponta: "Cunostintele mele in fonduri europene ma pot ajuta la Transporturi. Nini Sapunaru este un liberal vechi, un om cu experienta, m-as fi bucurat sa fie la Ministerul Transporturilor".

Ramona Manescu, intrebata cati kilometri de autostrada are Romania: Nu suntem la scoala

15.12 - Premierul Victor Ponta a declarat agentiei Mediafax ca este de acord cu numirea Ramonei Manescu pentru postul de ministru al Transporturilor si va trimite Presedintiei o propunere in acest sens.

15.10 - Nini Sapunaru a declarat jurnalistilor: Pe doamna Manescu o recomanda experienta dansei. Cred ca este o alege buna. Va rog doar pe dvs. ca in urmatoarea perioada sa urmariti daca se confirma ceva din ce a iesit acum in presa.

Nini Sapunaru: Ramona Manescu este o solutie foarte buna pentru Transporturi

14.25 - Crin Antonescu a sustinut o conferinta de presa. Principalele declaratii, pe scurt:

- Buna ziua, mi-a fost dor, clar. A fost o sedinta lunga, cu dezbateri consistente, dar nu neaparat in jurul nominalizarii reprezentantului PNL pentru Transporturi.

- Decizia care s-a luat este: am facut BPN o propunere cuprinzand doua variante - dl. Nini Sapunaru, o propunere pe care am mentinut-o, deoarece atata vreme cat consideram ca un om politic are datele necesare pentru a fi un om politic bun, nu vom ceda niciodata amenintarilor gen santaj-mediatic, in care unii s-au specializat. Un om care poate fi sau nu acceptat de premier, de presedintele Basescu, dar care este sustinut fara pic de rezerva de PNL.

- Am adaugat inca o varianta, in persoana doamnei europarlamentar Ramona Manescu, unanim apreciata in PNL, cu experienta internationala, cu anvengura.

- Partidul a votat in unanimitate, in consens, aceste doua variante si le voi inainta premierului in cursul zilei de astazi. Speram ca maine, Romania sa aiba un ministru plin al Transporturilor.

- Relu Fenechiu, cand a fost desemnat, avea o cauza pe rol, care nu era legata de un exercitiu in fruntea unui minister sau ca parlamentar. L-am desemnat pe Relu Fenechiu si s-a demonstrat ca Relu Fenechiu si-a facut foarte bine datoria ca ministru al Transporturilor. A atins, intr-un timp foarte scurt, obiective majore, cum ar fi deblocarea fondurilor europene.

- Apoi, faptul ca el era ministru nu a impiedicat deloc actul de justitie.

- De asemenea, Ovidiu Silaghi este un om asupra caruia nu exista nicio suspiciune la momentul nominalizarii la Transporturi, un om pe care PNL il sustine in continuare.

- Daca Victor Ponta a declarat ca o place pe Ramona Manescu in calitate de ministru, ma bucur; dar cred ca Victor Ponta are a se pronunta doar dupa ce PNL ii va face o propunere oficiala.

14.15 - Relu Fenechiu a declarat ca in timpul sedintei BPN, presedintele PNL Crin Antonescu a renuntat la calitatea de consilier a lui Sorin Rosca Stanescu, dar a adaugat ca sedinta nu a fost una tensionata.

14.10 - Majoritatea membrilor BPN al PNL au votat varianta trimiterii a doua propuneri premierului Victor Ponta, impotriva pronuntandu-se 15 membri ai BPN, au precizat surse liberale.

14.05 - Fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, a confirmat ca PNL va trimite prim-ministrului Victor Ponta doua propuneri pentru sefia Ministerului Transporturilor - Nini Sapunaru si Ramona Manescu, urmand ca premierul sa decida pe cine va nominaliza luni in propunerea trimisa presedintelui Traian Basescu. "Asa cum prevede protocolul USL, prim-ministrul are dreptul de a alege din mai multe propuneri", a conchis Relu Fenechiu.

14.00 - Dupa trei ore de discutii, BPN al PNL s-a terminat. Conducerea PNL a decis sa trimita premierului doua propuneri pentru portofoliul Transporturilor: Nini Sapunaru si Ramona Manescu, sustin surse politice.

13.20 - "Ramona Manescu este o solutie foarte proasta, pentru ca este un om fara experienta in administratia publica si e sotia finantatorului lui Crin Antonescu. Este o afacere de familie, nu o solutie viabila pentru Transporturi, ca sa continue reformele de acolo", a declarat Eugen Tomac, liderul interimar al Partidului Miscarea Populara, pentru B1 TV.

13.00 - Nini Sapunaru a declarat presei ca ramane in carti pentru sefia Ministerului Transporturilor. Liberalul le-a mai spus jurnalistilor, vadit enervat:

"Ar fi bine sa urmariti acest caz in continuare. Eu nu am vazut un asemenea linsaj mediatic. Din momentul in care esti propus si esti mandatat, esti om politic. Un om politic este ca soldatul lui Napoleon".

12.45 - Surse politice de la fata locului sustin ca mai multi liberali sunt suparati de pozitia publica luata de Victor Ponta in ce il priveste pe Nini Sapunaru si insista ca printre propunerile trimise premierului sa se afle si candidatura lui Sapunaru. O strategie care sa salveze cat de cat imaginea sifonata a PNL.

12.30 - Deputatul PNL Mihaita Calimente sustine ca Delegatia Permanenta a hotarat sa faca doua propuneri, Nini Sapunaru si doamna Ramona Manescu. Deputatul a declarat ca PNL va inainta premierului "doua propuneri, urmand ca premierul sa decida".

Calimente: PNL va trimite doua propuneri pentru Transporturi. Ponta sa decida

12.20 - "O prefer pe Ramona Manescu si sper sa conduca efectiv ministerul, nu sa fie folosita de altii. Conteaza o persoana cu suficient de multa experienta, nu doar cu imagine buna, ci si cu un caracter bun. E foarte important sa avem un ministru la Transporturi cu un caracter ireprosabil, ne trebuie un ministru-exemplu", a declarat Augustin Hagiu, consultant in Transporturi, la B1Tv.

12.00 - Potrivit Digi24, premierul Victor Ponta a declarat ca europarlamentarul Ramona Manescu ar fi un bun ministru al Transporturilor.

Ramona Manescu, propunere-surpriza din partea liberalilor. Ponta, de acord

11.10 - Intrebat daca sunt sanse ca europarlamentarul Ramona Manescu sa se afle printre propunerile PNL pentru sefia Transporturilor, Crin Antonescu a raspuns scurt: "Sunt sanse, sunt sanse".

11.00 - Surse politice sustin ca PNL are doua propuneri pentru Ministerul Transporturilor, prima varianta ramane Nini Sapunaru si a doua varianta este europarlamentarul Ramona Manescu, sotia edilului sectorului 6, Rares Manescu, care este si vicepresedinte PNL.

Ramona Manescu este europarlamentar PNL din 2007 pana in prezent si membru ALDE. In cadrul acestui grup este coordonator in Comisia pentru Dezvoltare Regionala, membru in Comisia pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale si membru in Comisia de Cultura si Educatie.

10.45 - Liderii PNL au inceput sa soseasca, insa refuza sa faca declaratii inainte de sedinta BPN.

Titularii de la Transporturi, probleme cu Justitia

Prima nominalizare a liberalilor la ministerul Transporturilor a fost Relu Fenechiu, cel care a fost obligat sa-si dea demisia, la jumatatea lunii iulie, dupa ce a fost condamnat, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Interimatul la sefia ministerului Transporturilor a fost preluat de Victor Ponta.

Cea de a doua nominalizare a liberalilor, Ovidiu Silaghi, si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, cu numai o saptamana inainte de termenul cand expira interimatul lui Victor Ponta, tot din cauza unor probleme cu Justitia.

Ovidiu Silaghi a declarat ca este nevinovat, dar isi retrage candidatura "pentru a nu prelungi situatia de interimat de la minister si pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului si Guvernului".

O noua nominalizare controversata

Sedinta de duminica se anunta una tensionata. Premierul Victor Ponta s-a pronuntat deja impotriva lui Nini Sapunaru (cel care a declarat ca i s-a oferit functia de sef la Transporturi de catre Crin Antonescu) si a mentionat cateva conditii pe care trebuie sa le respecte noua propunere a liberalilor.

Astfel, premierul Victor Ponta a declarat ca asteapta sa fie propusa o persoana cu experienta politica, imagine foarte buna si un profesionist in domeniu. In context, Ponta a amintit ca in acordul USL este prevazut dreptul prim-ministrului de a refuza sau a avea un ultim cuvant in cazul ministrilor.

Ponta pune conditii liberalilor: Cum trebuie sa fie propunerea pentru Transporturi

De cealalta parte, Crin Antonescu a spus ca "teoretic" este dreptul premierului sa respinga "cu argumente" propunerea venita din partea conducerii PNL, dar nu crede ca se va ajunge acolo.

Declaratiile au fost facute dupa ce jurnalistii de la Evenimentul Zilei au dezvaluit ca Nini Sapunaru, a treia propunere a PNL pentru Ministerul Transporturilor, are si el probleme cu legea. DNA Iasi acheteaza de mai bine de un an mai multe contracte incheiate cu statul de una dintre firmele lui. In urma cu cateva saptamani, Sapunaru si-a cedat toate actiunile.

NIni Sapunaru, in atentia DNA de mai bine de un an

Cine mai e in carti pentru sefia ministerului Transporturilor

Actualul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Cristian Ghibu este vazut de mai multi liberali ca potential candidat pentru acest portofoliu. De asemenea, printre numele vehiculate pentru aceasta nominalizare se numara si cele ale lui Teodor Atanasiu, fost ministru al Apararii, Norica Nicolai, europarlamentar, Cristian Buican, secretar al Camerei Deputatilor si presedinte al PNL Valcea sau senatorul Marius Nicoara.

Ce variante discuta liberalii pentru Ministerul Transporturilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PNL nominalizare ministru Transporturi, #propunere PNL ministerul Transporturilor, #Ramona Manescu propunere Transporturi , #Crin Antonescu