Opinii: A ajuns si pe la urechile PNL modificarea Constitutiei

Joi, 18 Februarie 2010, ora 21:13
2038 citiri
Opinii: A ajuns si pe la urechile PNL modificarea Constitutiei
Foto: PNL.ro

In ultima perioada, Crin Antonescu este intens preocupat de consolidarea puterii in partid. Nimic blamabil. Insa, aruncandu-si vechii prieteni din barca puterii a uitat ca politica nu se face numai cu vorbe, ci si cu proiecte.

Inca de la inceputul mandatului, acesta a fost preocupat mai mult de propria imagine. Prin urmare a neglijat constructia si promovarea unor proiecte liberale care sa scoata in evidenta contributia PNL la dezvoltarea societatii romanesti. Cu exceptia programului propus ca oferta la alegerile prezidentiale, mai mult de ochii presei, pana acum a fost seceta. A miza numai pe imaginea propriei persoane este ca si cum am aprecia din plin formele fara fond. Noroc ca in PNL mai exista si alti lideri liberali care au simtit ca trebuie umplut golul existent.

Lipsa unui proiect liberal de modificare a Constitutiei a facut ca pana acum Traian Basescu sa se joace singur cu aceasta tema. A folosit-o inca din primul mandat cand a infiintat Comisia Prezidentiala de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania la Cotroceni si a profitat din plin, de ea, in alegerile prezidentiale.

Propunerile facute de Traian Basescu si PD-L, ca modernizarea Romaniei sau modificarea Constitutiei, sunt teme mult prea importante pentru a fi lasate numai in grija unei singure maini. Cu mainile curate nu este tocmai motto-ul lor.

Modificarea Constitutiei nu trebuie sa se faca in functie de vointa unui singur individ/actor politic. Legea fundamentala trebuie sa aiba parte de un tratament fundamental privilegiat prin dezbateri publice in care fiecare partid sa participe cu viziunea proprie. Asa este democratic si corect pentru a nu risca peste patru ani, cand alt partid va detine puterea, o noua modificare in functie de interesele proprii.

Daca rememoram faptele politice, PSD, ca partid aflat la guvernare, a fost, in 2003, in principal, artizanul modificarii constitutionale. Schimbarile care s-au operat atunci in lege au fost necesare dar nu si suficiente. Drept dovada o serie de articole au ramas la fel de ambigue si interpretabile incat Curtea Constitutionala a devenit mai importanta in jocul politic decat ar trebui.

Calin Popescu - Tariceanu a simtit ca trebuie sa vina in ajutorul partidului si a propus, intr-un final, ceea ce PNL ar fi trebuit sa faca mult mai demult: o viziune liberala cu privire la modificarea Constitutiei. Nu s-a lasat mai prejos nici Tudor Chiuariu si a propus o alta viziune si mai radicala cu privire la unele aspecte ale modificarii legii fundamentale. Desfiintarea functiei de presedinte, artificiu de imagine care sa atraga atentia asupra sa, este o aberatie radicala a urii acestuia fata de Traian Basescu. Nimic mai mult. Un proiect serios nu se face cu astfel de propuneri, chiar daca ele pot fi dezbatute public si amendate.

Oricum, PNL traieste intr-un paradox continuu. Pana mai ieri, PNL nu venise cu nicio viziune fata de modificarea Constitutiei. Acum are mai multe. Peste cateva zile poate ca or sa mai apara vreo cateva si iar nu o sa mai inteleaga nimeni nimic. Liberalii se pare ca nu vor sa invete nimic din strategia PD-L: "unul pentru toti si toti pentru unul". Pacat. Poate ar fi avut sanse sa schimbe prefixul de la 20% la 30%. In conditiile astea bine ar fi sa-si mentina macar procentele obtine cu greu de Tariceanu in conditiile in care partidul statea cu fundul pe resurse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#modificare Constitutie PNL, #propuneri modificare Constitutie, #proiect liberal Constitutie , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Crinu-Trigranit n-are proiecte si n-a avut niciodata...daca dispare Basescu, nici macar n-are ce discuta/denigra...Crinu e o nulitate: singura lui preocupare e imbogatirea rapida si jignirea altora...O nulitate politica...