Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pericolul cel mare pentru PNL

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 18:51
8541 citiri
Pericolul cel mare pentru PNL
Foto: PNL.ro

Mai discreta decat in PSD, lupta pentru putere a inceput sa macine si PNL. Ea nu vizeaza insa prima functie in partid, pentru care Crin Antonescu nu pare a avea un rival cu sanse reale, cat pozitiile din jurul lui, in primul rand cea a lui Ludovic Orban, (inca) prim-vicepresedinte.

Se anunta asadar un congres furtunos din acest punct de vedere, rapid, pentru linistea lui Crin Antonescu. Presedintele PNL stie ca pana in septembrie, cand si-ar fi dorit Calin Popescu Tariceanu sa aiba loc congresul, putea contabiliza pe minus mult mai multe nemultumiri provocate de mentinerea partidului in Opozitie.

Ramane de vazut in ce masura va reusi Crin Antonescu sa puna capacul peste aceste nemultumiri. Este una dintre marile probleme ale tuturor conducerilor liberale. PNL a fost intotdeauna un partid plin de personalitati greu de armonizat si disciplinat. A avut mereu aripi si aripioare rebele, motiv pentru care a si trecut prin nenumarate sciziuni. In fond, e firesc ca spiritele liberale sa fie cel mai greu de strunit.

Este ceea ce incearca sa faca Crin Antonescu, un presedinte cu mult mai autortiar decat a cunoscut pana acum PNL. Un stil care, dupa unii, ar aminti de Adrian Nastase. Ramane de vazut daca el va fi eficient sau, dimpotriva, nu va face decat sa adanceasca problemele.

Dar nu cred ca lupta pentru putere este cea mai mare problema a PNL in acest moment.

"Mi-ar placea ca dl. Antonescu sa se inscrie in PSD", a spus in urma cu cateva zile Victor Ponta. A fost un compliment, desigur, insa vorbele acestea s-ar putea dovedi, pana la urma, premonitorii. Cel mai mare pericol care ii paste pe liberali ete legat de o posibila, chiar probabila, modificare a legii electorale.

Este clar ca PNL a fost cel mai favorizat de actuala forma a votului uninominal, rezultatul negocierii dintre Bogdan Olteanu si prietenul sau, Viorel Hrebenciuc. Asa se face ca, desi putin liberali si-au castigat colegiile, cei mai multi au intrat in Parlament prin redistribuire de pe locurile 2 si chiar 3, in detrimentul unor reprezentanti ai PSD si PD-L care, desi castigatori, s-au vazut in postura de infranti. PNL a avut un singur astfel de caz: Norica Nicolai a ratat mandatul, desi si-a castigat colegiul.

Intre timp, PNL a suferit cea mai puternica pierdere de parlamentari, deveniti independenti, si este amenintat de o noua hemoragie de primari. Fara alesi locali puternici, alegerile uninominale sunt pe jumatate pierdute. Nu Radu Stroe a castigat alegerile partiale, ci Andrei Chiliman. Fara primarul sectorului 1 nu stiu daca liberalul ar fi obtinut acelasi scor, in pofida contracandidatului penibil.

In aceste conditii, daca PSD si PD-L se vor intelege sa treaca la un vot uninominal autentic, si ar avea tot interesul sa o faca, PNL ar putea ajunge din 2012 partid extraparlamentar. Si din acel moment, dupa modelul PNTCD, explozia va fi inevitabila. Am ajunge la o scena politica bipolara, dominata de doua mari forte politice, dupa model american. Tendinta de comprimare se manifesta de ceva vreme, daca ne uitam cate partide au disparut din Parlament.

Pentru evita acesta modificare, catastrofala din punctul lor de vedere, a legislatiei electroale, liberalii ar fi trebuit sa se faca luntre-punte pentru a fi la guvernare. Calin Popescu Tariceanu a intuit pericolul si a tras semnalul de alarma, insa obsesia antiBasescu a fost mai puternica.

Asa ca, in Opozitie fiind, liberalii nu pot decat sa spere ca viitoarea conducere a PSD va mentine taiate toate puntile catre PD-L si nu va negocia a o astfel de schimbare electorala, care i-ar avantaja net pe pesedisti. Altfel spus, sa spere ca si social democratii vor actiona tot impotriva propriului interes.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#lupta putere PNL, #congres PNL 2010 , #Crin Antonescu