Conducerea PNL a votat excluderea lui Chereches si Bot si congres extraordinar (Video)

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 15:05
8545 citiri
Conducerea PNL a votat excluderea lui Chereches si Bot si congres extraordinar (Video)
Foto: Arhiva

Liderii PNL s-au reunit luni in prima sedinta a conducerii pe acest an, pe agenda figurand inclusiv excluderea celor pe care Crin Antonescu ii considera "tradatori".

La ora 10:00 a inceput sedinta Biroului Politic Central al PNL, dupa care a urmat Consiliul National Executiv.

Pe agenda au figurat mai multe subiecte, printre care activitatea guvernului sau impartirea posturilor de secretari de stat. Au fost votate propunerile de excludere ale primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, si deputatului Octavian Bot, dar pentru a intra in vigoare acestea trebuie sa treaca si de votul Delegatiei Permanente, care se va reuni saptamana viitoare.

Crin Antonescu a propus convocarea unui Congres Extraordinar in februarie, la care sa se decida cine ramane in partid, el sau Andrei Chiliman.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

14:05 - Contactat de Ziare.com, Octavian Bot a declarat ca nu crede ca va fi dat afara pentru un pamflet, in opinia sa cuvantul "ciumete" fiind "un alint".

"Era un raspuns la jignirile lor in nenumarate numere ale ziarelor locale. Ce sa fac, daca am condei mai bun decat ei? N-am nicio emotie in legatura cu excluderea, asta nu e un motiv sa dai afara un deputat", a mai declarat deputatul PNL.

Bot, propus pentru excludere din PNL: Nu cred ca ma dau afara. "Ciumetilor" e un alint

14:00 - Vicepresedintele Mihai Voicu a anuntat ca la solicitarea presedintelui PNL a fost aprobata convocarea Delegatiei Permanente pentru data de 21 ianuarie, in vederea declansarii procedurilor pentru convocarea unui congres extraordinar la sfarsitul lunii februarie.

De asemenea, au fost inaintate Delegatiei Permanente cele doua propuneri de sanctionare disciplinara prin excludere din partid, pentru Catalin Chereches si Octavian Bot, acela fiind forul statutar in care se va lua decizia finala. Voicu a precizat ca excluderea lui Chereches a fost sustinuta in unanimitate, in timp ce doi membri ai BPC nu au fost de acord cu excluderea lui Bot.

Intrebat de jurnalisti daca cei doi au fost invitati sa isi spuna punctul de vedere, Mihai Voicu a raspuns: "Domniile lor au considerat de cuviinta sa nu transmita nimic", precizand ca argumentele care au stat la baza deciziilor de excludere au fost legate de declaratiile publice facute de acestia si aparute in presa.

13:34 - Catalin Chereches a declarat la B1Tv ca asteapta sa vada decizia formala a Delegatiei Permanente, pentru ca deocamdata este vorba doar o propunere de excludere. "Nu vor exista surprize, ceea ce isi doreste Crin Antonescu se si intampla. E greu sa coagulezi o masa critica, cu argumente", a recunoscut Chereches.

Acesta a reamintit ca nici Crin Antonescu nu a fost "un membru de partid disciplinat, nu a fost un soldat tacut si cu capul plecat, ar fi trebuit sa inteleaga ca un om tanar ca mine, primarul PNL ales cu cele mai multe voturi, are dorinta sa faca mai multe(...) domnia sa vrea oameni comozi, nu performanti in jurul lui" si a spus ca isi doreste sa fie un excelent primar si sa isi duca activitatea cu oamenii seriosi din PNL, PSD sau cu parlamentarii din Maramures care doresc dezvoltarea comunitatii".

El a mai vorbit despre o "reasezare a dreptei" si i-a reamintit lui Crin Antonescu ca la doua luni dupa ce l-a exclus anterior din PNL, tot el l-a rechemat in partid. De asemenea, i-a reamintit si ca urmeaza alegerile prezidentiale, la care Crin Antonescu va avea, probabil, de voturile pe care el le are in spate. "Se poate intampla orice in urmatorii doi ani", a subliniat el.

13:26 - Biroul Politic Central al PNL a votat in unanimitate excluderea lui Catalin Chereches si cu doar doua voturi impotriva pentru cea a lui Octavian Bot din PNL. Urmeaza votul in Delegatia Permanenta, care va fi convocata saptamana viitoare si la care vor fi invitati si cei doi.

Conducerea liberala s-a reunit in Consiliul National Executiv la care participa si liderii de filiale.

13:25 - Calin Popescu Tariceanu a replicat :"Nu am cerut pentru mine absolut nimic, nu am nevoie de nicio pozitie, am fost presedinte de partid, am fost prim-ministru nu sunt angajat intr-o lupta penttru posturi ministeriale (...)Totul pot sa accept pana la atitudinea unora dintre colegi, care ma umileste. Acest lucru nu il pot accepta si de cate ori voi simti ca sunt in aceasta postura, si destul de des in ultima perioada am fost umilit, consider ca am dreptul sa reactionez", a subliniat Tariceanu.

Gigi Becali: Chiliman, un "mosulica senil"

13:12 - Crin Antonescu si Daniel Chitoiu au parasit sedinta pentru a merge la reuniunea liderilor USL, unde se va negocia cu liderii PSD impartirea posturilor de secretari de stat.

Antonescu a anuntat ca a lasat in dezbatere subiectul celor doua excluderi si ca a cerut colegilor sa decida convocarea unui Congres extraordinar al PNL, cel mai probabil pentru luna februarie.

"Dupa congres, ori plec eu, ori domnul Chiliman", a declarat liderul PNL, atacandu-l indirect si pe Calin Popescu Tariceanu pentru faptul ca se ascunde in spatele declaratiilor facute de primarul sectorului 1, fara sa aiba o atitudine publica proprie.

Crin Antonescu: Dupa Congresul PNL, or plec eu, or domnul Chiliman

11:15 - "Vom vedea in Delegatia Permanenta care va fi votul, cand se va convoca delegatia(...) Daca cineva considera ca a propune candidati mult mai performanti inseamna un afront, asta este situatia. Daca as fi militat impotriva lor, cu siguranta nu ar fi iesit parlamentari. Pe mine ma intereseaza sa fiu un excelent primar nu un obedient om de partid", a declarat Catalin Chereches la Antena3.

El a reamintit ca a mai fost exclus din PNL si in urma cu doi ani, asa ca e obisnuit. "Stiu ca ceea ce se intampla astazi, maine poate sa ia o alta turnura. Sper intr-o informare corecta a colegilor. Astept sa fiu invitat, conform statului, la Delegatia permanenta, acolo unde se poate da votul pentru excludere", a mai spus Chereches.

10:52 - Conducerea PNL discuta excluderea lui Catalin Chereches si a deputatului Octavian Bot, informeaza Antena3. Daca sunt aprobate, cele doua propuneri urmeaza sa fie supuse votului Delegatiei Permanente, care va avea loc tot astazi.

Primarul din Baia Mare este acuzat ca nu i-a sustinut in campanie pe candidatii USL, iar deputatului Bot, fost pedelist, i se reproseaza declaratiile foarte dure facute la adresa fostilor colegi liberali din filiala PNL Bihor.

Octavian Bot, despre liderii PNL Bihor: "Tarani" si "idioti". "Ciumetilor, adio si n-am cuvinte!"

10:15 - Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti declara ca primarul Catalin Chereches "s-a comportat intr-o maniera incalificabila, care presupune excluderea din partid" in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Hasotti: Chereches s-a comportat intr-o maniera incalificabila, care presupune excluderea

"Domnul Chiliman face mari deservicii partidului prin atitudinile pe care le are(...) Inainte de toate trebuie sa aiba loc o discutie foarte clara. In functie de angajamentele care se vor lua va trebui sa tragem concluzii", a mai spus Hasotti.

Puiu Hasotti: Chiliman face deservicii PNL

10:12 - Vicepresedintele Sorin Frunzaverde declara ca pana in acest moment nu s-a discutat oficial in cadrul conducerii PNL nici despre excluderi, nici despre afilierea PNL la Partidul Popular European, intens vehiculata in ultimele zile.

Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman, fostul lider al PNL Calin Popescu Tariceanu si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, sunt cei mai vizati de excluderi, dar nu sunt singurii, existand posibilitatea ca Ludovic Orban si Vlad Moisescu, sustinatori ai primilor doi, sa fie si ei inlaturati din partid.

Andrei Chiliman: Antonescu ar face orice pentru a ajunge presedinte

Intr-un interviu acordat pentru gandul.info, Crin Antonescu l-a numit pe Chiliman tradator. "Nu am nicio problema personala cu domnul Tariceanu cum nu am o problema personala cu domnul Chiliman. (...) Bineinteles, un tradator ma indigneaza si ma dezgusta, dar nu este o chestiune personala, este o chestiune politica. Cu domnul Tariceanu, nici atat. Nu cred ca domnul Tariceanu a procedat inspirat devenind un fel de secundant al domnului Chiliman, dar aceasta este problema domniei sale", a declarat Antonescu.

Seria excluderilor la PNL a inceput dupa castigarea alegerilor parlamentare din 9 decembrie, odata cu excluderea fostului deputat de Prahova Adriana Saftoiu.

Adriana Saftoiu: Nu am vocatie de sluga. PNL a ajuns mai rau ca PCR

Schimb de replici intre Adriana Saftoiu si seful PNL Prahova

Aceasta a spus ca demersul a fost de factura comunista, cata vreme nu a fost invitata la sedinta filialei PNL Prahova in care s-a decis excluderea sa, pentru a se putea apara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#excluderi PNL Chiliman Chereches, #sedinta PNL Mona Pivniceru, #Tariceanu excludere PNL , #Crin Antonescu