Presa de azi: PNL nu se lasa pe mana baronilor PSD

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 08:39
3111 citiri
Presa de azi: PNL nu se lasa pe mana baronilor PSD
Foto: Cotidianul.ro

PNL a decis formarea unei aliante cu Partidul Conservator, urmand ca in curand noua structura politica sa fie inregistrata la tribunal.

Aceasta se va numi "Alianta de centru-dreapta PNL+PC", iar liderii celor doua partide se vor intalni in urmatoarea perioada pentru a stabili prioritati in colaborare si cu Partidul Social-Democrat. Practic, aceasta alianta, presupune unirea tuturor partidelor din Opozitie si este menita sa inlature de la guvernare PD-L.

Aceasta este si ideea jurnalistilor 'Gandul', care scriu vineri despre "planul secret al PSD-PNL-PC de desfiintare a PD-L". Desi surse din Opozitie vorbesc despre posibilitatea de a exista candidati comuni ai acestei coalitii la alegerile parlamentare, insa "PNL nu se lasa pe mana baronilor PSD", dupa cum anunta 'Adevarul'.

Insa din tot acest joc politic, Dan Voiculescu pare sa fie "primul beneficiar al Aliantei PNL-PC", asa cum titreaza 'Evenimentul Zilei', caci isi asigura continuitatea la vicepresedintia Senatului.

Reactia lui Traian Basescu despre demersurile partidelor de Opozitie a fost cel putin neasteptata: "Cred ca este normala o consolidare a stangii", a declarat el, potrivit 'Romania Libera'.

Gandul: Planul secret al PSD-PNL-PC de desfiintare a PD-L: "Daca facem asta, PD-L poate ramne cel mult cu Aradul lui Gheorghe Falca"

Coalitia proaspat formata din PSD, PNL si PC ar putea avea candidati unici la alegerile locale si legislative, pentru a reusit sa "desfiinteze" PD-L.

Conform unor surse ale ziarului Gandul, propunerea privind candidatii unici ii apartine presedintelui PSD Victor Ponta, care le-a prezentat-o, miercuri, si liderilor PNL si PC, Crin Antonescu si Dan Voiculescu.

Oferta PSD presupune si modificarea Legii alegerilor locale si a celor parlamentare, astfel incat primarii, sefii de consilii judetene, senatorii si deputatii sa fie alesi prin vot direct, intr-un singur tur.

"Daca facem asta si mergem cu candidati unici, luam toate consiliile judetene si primariile, cu exceptia celor ale UDMR. PD-L poate ramane cel mult cu Aradul lui Gheorghe Falca", ar fi spus Ponta.

Aceasta decizie nu este insa definitica, ea urmand sa mai fie negociata, desi Ponta si Antonescu au recunoscut ulterior ca discuta despre candidaturi pe liste comune la viitoarele alegeri.

Adevarul: PNL nu se lasa pe mana baronilor PSD

Cu toate acestea, liberalii au retineri sa aplice aceeasi strategie si la alegerile locale. Mici neconcordante sunt si in ceea ce priveste data de finalizare a negocierilor, caci PSD spera sa clarifice tot pana la 1 februarie, iar liberalii pana la 1 martie.

Potrivit unor surse din PNL, liberalii sunt rezervati sa bata palma cu PSD pentru locale, pentru ca o astfel de intelegere ar insemna sa cedeze social-democratilor partea leului, adica sa fie de acord ca PSD sa aiba candidati intr-un numar foarte mare de judete, data fiind forta partidului in teritoriu.

Pe de alta parte insa, PNL spera sa poata beneficia de sprijinul mediatic al Antenelor si de eventualii candidati din zona PC, scrie Adevarul.

Practic, ideea ca PSD si PNL sa aiba candidati comuni la alegerile locale din 2012 a fost imbratisata mai mult de liderii din zona social-democratilor. Unul dintre acestia este primarul Constantei, Radu Mazare, care s-a declarat de acord cu strategia PSD de a merge la alegerile locale impreuna cu liberalii.

"Ar fi bine, de ce sa nu fie... Ar fi un prim pas in alianta cu PNL, care e singura solutie impotriva lui Basescu", a declarat Mazare.

Evenimentul Zilei: Voiculescu, primul beneficiar al Aliantei PNL-PC

In urma Aliantei PNL-PC, lui Dan Voiculescu i s-a garantat pastrarea functiei de vicepresedinte al Senatului, care ocupa postul ca urmare a intelegerii cu PSD, partid caruia ii revenea de drept. PSD si-a revendicat insa scaunul de vicepresedinte pentru urmatoarea sesiune parlamentara.

"In momentul in care alianta cu PSD a fost rupta, postul de vicepresedinte al Senatului nu mai are cum sa ramana la PC. Functia de vicepresedinte al Senatului a fost cedata, conform protocolului, unui reprezentat al PC.

Cum Dan Voiculescu era singurul reprezentant al PC din Senat, functia i-a revenit lui. Dar daca protocolul nu mai exista, nici functia nu va mai fi la PC", a explicat, pentru Evenimentul Zilei, Ioan Chelaru, vicepresedinte al PSD.

Data fiind aceasta situatie, liberalii s-au aratat imediat dipusi sa-l sacrifice, din februarie, pe Teodor Melescanu, reprezentantul lor in conducerea Senatului, in favoarea lui Dan Voiculescu. Surse din PC sustin ca functia s-ar fi negociat intre patru ochi de Voiculescu si Antonescu.

Romania Libera: Basescu, despre demersurile partidelor de Opozitie: Cred ca este normala o consolidare a stangii

Legat de Alianta facuta de PNL, PSD si PC, Traian Basescu considera ca partidele din Opozitie procedeaza corect, fiind "normala o consolidare a stangii".

"Eu cred ca ei procedeaza corect. Stanga trebuie sa fie unita. Cred ca este normala o consolidare a stangii", a spus Basescu, citat de Romania Libera.

In urma observatiei ca alianta politica a PNL si PC urmeaza sa fie intitulata de centru-dreapta, presedintele a comentat ca nu conteaza cum se numesc, dar considera ca guvernarea liberala si abordarile liberalilor in Opozitie ii arata ca fiind partid de stanga.

Traian Basescu a amintit si de Alianta DA, constituita inaintea alegerilor din 2004 de PNL si PD, si a spus ca "este evident" ca diferentele, inclusiv ideologice, i-au facut pe liberali ca pana la urma "sa scoata PD-L de la guvernare si sa se indrepte catre parteneriatul lor firesc cu PSD".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alianta PNL PC, #coalitie Opozitie partide , #Crin Antonescu