Editorial: Schimbarea la fata a PNL

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 12:49
9618 citiri
Editorial: Schimbarea la fata a PNL

Zvonurile legate de tot mai abrupte framantari in sanul Partidului National Liberal din cauza unui chix mai vartos chiar decat ambitia lui Crin Antonescu, fie ca se itesc din cotloane obscure sau de sub mantalele unor combatanti cu state vechi, sunt infirmate tot mai pierit.

Nu se mai chinuie nimeni sa nege cu aplomb, ca in alte vremuri, sa afirme unitatea de monolit. Este evident, chiar in absenta unor declaratii care sa sugereze intentii puciste, ca un gand sanatos, care cantareste viitorul PNL, nu poate fi legat de incrancenarea cu care acest partid si-a limitat doctrina la "Jos Basescu".

Nu cunoaste nimeni, din bazinul electoral fidel PNL, care este viziunea economica a acestuia pe termen mediu si lung, n-ar exista niciun roman, indiferent cat de dedicat cauzei s-a aratat in aceste doua luni de foc, pe care sa-l poti tortura astfel incat sa-ti spuna cinci propozitii despre strategia formatiunii.

Si asta in ciuda faptului ca, teoretic, liberalii ar putea fi singurii in masura sa creioneze maniera de insanatosire a mediului de afaceri astfel incat sa suporte, cand acumularea o va permite, reparatii sociale. Toti pot insa sa recite de ce este Reinscaunatul nociv pentru patrie. La atata se rezuma gloria singurului grup politic care contine genetic premisele Romaniei moderne.

Asa ca de ce sa se mai invredniceasca cineva, in afara de un fost consilier al lui Crin Antonescu, al carui nume nu imi spune nimic, prin urmare mi-a intrat pe-o ureche si mi-a iesit prin cealalta, sa nege evidenta? Liberalii se afla la un moment de cotitura in urma caruia li se poate pune stampila de imbecili sau nu. De lasi sau nu. De lesinati sau voinici.

Ei stiu, fara indoiala, ce au de facut, si istoria de dupa Revolutie a liberalismului arata ca nu de curaj au dus lipsa. Ca a fost curajul de a-si marturisi spiritul veleitar sau viziunea reformista nu mai conteaza. Ca un natarau ce sunt, imi place sa cred ca undeva, intr-o camaruta, si in alta, si in alta, mai sunt cateva spirite care privesc spre un tablou cu vreun Bratianu si-si strang neuronii in sedinta: ce-i de facut?

Fara indoiala, o revolutie interna va reteza din sansele PNL de a ajunge la guvernare in formula actuala de concubinaj. Dar le va intari pe celelalte, care se vor ivi dupa ce liberalii se vor asterne pe treaba pe coridorul propriu. Fara sa stea cu ochii la oala cu sarmale, fara sa le tremure nadragii de frica. Avand constiinta ca au undeva, in buzunarul de la piept, istoria, seriozitatea, maretia. A fost odata ca niciodata...

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...