Un congres si mai multe variante (Opinii)

Luni, 30 Iunie 2014, ora 18:31
1216 citiri
Un congres si mai multe variante (Opinii)
Foto: Ziare.com

Liberalii nu s-au dezmintit nici de data asta: a fost un congres de etapa in care trebuiau stabilite de comun acord trei lucruri: fuziunea cu PDL, afilierea la PPE, leadershipul si, ca urmare, clarificarea candidaturii la alegerile prezidentiale.

Daca in ceea ce priveste selectia celor 31 de vicepresedinti a functionat, se spune, "cooperativa", adica intelegerile de acasa, in privinta celorlalte chestiuni, staff-ul si activistii PNL au lucrat dupa un plan bine pus la punct. De demonstrat.

Un congres si multe semne de intrebare

Pentru cei ce sunt familiarizati cu astfel de evenimente, era clar ca la acest congres nu se va intampla cine stie ce cutremur in viata politica, desi o parte a presei s-a facut luntre si punte sa ne convinga ca grupul Tariceanu & Co va da lovitura de gratie PNL, il va sparge si vor reface USL, visul lui Victor Ponta.

Ei bine, desi cateva televiziuni s-au straduit pana in ultima clipa sa ne arate cum numarul aliatilor lui Calin Popescu-Tariceanu creste de la o ora la alta, mai ales dupa declaratia acestuia, de intamplat se stia de la inceput ca nu se va intampla mare lucru. Emblematica fiind in acest sens butada lui Ludovic Orban: "Pierdut Tariceanu. Declar nul".

De ce nu se putea intampla nimic? Fiindca s-a lucrat ca la carte si din timp: trecerea la PPE, realizarea unui singur partid de dreapta impreuna cu PDL si candidatura lui Iohannis devenisera deja un mainstream, recte curente de opinii aproape unanime atat in randul liberalilor, cat si-n bazinele lor electorale. Ba chiar ideea castigase simpatii si intelegere in mass-media.

Crin redivivus

De aceea, sunt convins ca lucrurile erau clare pentru PNL: nu mai putea ramane alaturi de ALDE care mereu era in preajma socialistilor europeni, mai nou, acelasi ALDE negociind chiar o colaborare cu PPE. In plus, existau intentii inca din 2003 de a face pasul spre PPE, lipsind doar hotararea.

Ca acum se opun Norica Neculai si altii, daca nu e vorba de oportunism, e dreptul lor, iar drepturile si libertatile in PNL inca n-a indraznit nimeni sa le conteste. Pana la punctul in care submineaza unitatea partidului.

In legatura cu candidatura la presedintie, intr-adevar a aparut rumoare in sala cand a fost vorba de numirea lui Klaus Iohannis la alegerile din toamna, dar nu impotriva acestuia, ci pentru adaugarea pe lista si a lui Crin Antonescu.

Si asta, zic eu, deoarece numarul candidatilor care vor fi supusi masurarii sociologice va putea creste cu Mihai Razvan Ungureanu si Catalin Predoiu. Spiritul liberal nu s-a dezmintit, iar surpriza revenirii liderului demisionar in prim-plan a fost anticipata de o multime de jurnalisti, printre care si subsemnatul.

Ies la iveala frustrarile

Deoarece, in opinia mea, politica romaneasca nu dispune la ora actuala de atat de multe personalitati, incat sa renunte asa de usor la o figura bataioasa si la un discurs taios. Iata de ce sala a rasuflat usurata cand Crin Antonescu a acceptat propunerea facuta la microfon de dl Quintus in aplauzele salii.

Din pacate, acceptarea sa pe lista prezidentiabililor a rascolit vechi ranchiune, iar cei ce aveau un dinte impotriva liderului demisionar s-au si grabit sa-si anunte plecarea la grupul Tariceanu, miscare pregatita oricum din vreme.

In plus, iluzia unei sinecure din partea lui Victor Ponta, vezi cazul Tariceanu, a fost mai puternica decat credinta in partidul Bratienilor.

Jocuri de culise

Mai interesante au fost, ca de obicei, jocurile din spatele scenei. Dar nu m-am asteptat ca un europarlamentar ca Norica Neculai sa aduca vorba despre "vanzarea PNL pe un pret mic", sau ca un liberal sa intrebe, fie si retoric, "nu mai avem romani sa ne conduca?"

Nici ca un lider de partid romanesc, Elena Udrea, sa-l acuze pe liderul altui partid ca "pune capat PDL..., pune bomboana pe coliva partidului". Pe deasupra, prin aceste cuvinte sa lanseze si o invitatie indirecta eventualilor transfugi.

Cat despre amenintarea lui Catalin Predoiu asupra negocierilor cu PNL, cred ca ea isi are originea in alta parte: realmente Klaus Iohannis are deocamdata o mai mare cota de simpatie si incredere in electorat pentru a-si asuma candidatura din partea noii formatiuni rezultate din fuziunea celor doua partide.

Iar asocierea lui Cezar Preda in aceasta discutie vrea sa insemne ridicarea mizei in actualele negocieri. Ceea ce ar putea amana decizia finala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Congres PNL Klaus Iohannis, #negocieri fuziune dreapta, #prezidentiabil Crin Antonescu , #Crin Antonescu