Fostul presedinte al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, demis anul trecut sub acuzatia de tradare, a decis sa demisioneze si din functia de vicepresedinte al partidului. Demisia va fi depusa oficial luni, la sedinta Biroului Permanent al PNL.
Invitat vineri seara la postul B1TV, Vlad Moisescu, a explicat ca saptamana trecuta au avut loc "evenimente foarte grave" in PNL, mai exact "decimarea organizatiei de tineret a Sectorului 1" si suspendarea Curtii de Onoare si Arbitraj pana la congresul PNL din februarie.
"Noi, marti, aveam termen in procesul de contestare a deciziei noastre", a precizat acesta, referindu-se la deciziile de demitere a lui Andrei Chiliman din functia de presedinte al PNL Bucuresti si demiterea sa din functia de presedinte al PNL Sector 1.
In aceste conditii, Moisescu a decis sa demisioneze din functia de vicepresedinte PNL pe care inca o detinea.
"Luni pe masa BPN va fi demisia mea", a anuntat el.
Cate voturi a luat PNL?
Vlad Moisescu a recunoscut ca "aparent", adica "numeric vorbind", PNL pare sa se afle intr-o "perioada fasta", pentru ca si-a dublat numarul de parlamentari si si-a marit numarul de presedinti de Consilii Judetene.
El a precizat insa ca "PNL a facut acest salt intr-o conjunctura, intr-o alianta si intr-o conjunctura politica in general".
"Cat din cele 4,5 milioane de voturi cu care a fost creditat USL apartine PNL? Nu s-a mai discutat absolut nimic", a punctat el, reamintind ca presedintele PNL, Crin Antonescu, a promis aceasta analiza.
"Catre ce ne indreptam? Am obtinut niste voturi, dar nu suntem siguri cate sunt de stanga, de dreapta, cate sunt anti-Traian Basescu (...) Nu stim, baza noastra electorala se indeparteaza de noi sau o atragem?", a adaugat acesta, subliniind ca acest lucru poate sa duca la o anumita "izolare a PNL", care risca sa ajunga un "partid periferic".
Vlad Moisescu a mai afirmat ca nu doar subiectul bazei electorale a PNL trebuie abordat, ci si pe cel a pozitiei partidului pe esichierul politic.
"Avem diverse luari de pozitie mai la stanga decat PSD si luari de pozitie nationaliste si demagogice exagerate", a subliniat el, adaugand ca PNL nu se poate exprima nici pe stanga, pentru ca acolo exista un "partid structurat, sanatos", adica PSD, si nici in zona nationalista, unde "sunt nationalisti mult mai credibili, Dan Diaconescu, Vadim".
"E un concept gresit de 'catch-all party', sa stranga tot... Se pierde din vedere un lucru esential: cine este el, cum s-a format, de unde a plecat", a spus acesta.
Un al doilea mare pericol identificat de Moisescu vine din zona lui Crin Antonescu.
"Identificam partidul cu proiectul unui singur om (...) Acest partid va exista si dupa ce Crin Antonescu fie nu va mai fi presedintele PNL, fie va fi la Cotroceni, si munca va fi cu toata mai grea", a spus el.
Totodata, Moisescu a criticat faptul ca nu s-a mai facut analiza promisa a rezultatelor alegerilor. "Noi reprezentam 25% din 588 de parlamentari. In baza, in votul de la urna, avem tot atat sau mult mai putin? Tind sa cred ca mult mai putin", a sustinut el.
Am fost exclusi in "momente sensibile"
Vlad Moisescu a explicat ca demiterile, a lui Andrei Chiliman si a sa, au avut loc in "momente sensibile", mai exact cand se faceau listele pentru alegerile locale, respectiv pentru parlamentare.
"Daca nu mai esti cu mine, s-ar putea sa nu mai fii pe lista", a explicat acesta care a fost principiul pe care s-a mers cand s-au votat demiterile, completand ca acelea erau "momente sensibile, colegii aveau anumite interese".
Vlad Moisescu a respins acuzatiile de tradare care i-au fost aduse, reamintind ca filiala sectorului 1, pe care a condus-o 11 ani, a obtinut rezultate excelente la alegeri.
Angajamentele de la Congresul 2010
Totodata, el a reamintit angajamentele luate de Crin Antonescu la preluarea acestui mandatului, in februarie 2010, respectiv ca partidul va obtine 30% fara a intra intr-o alianta, ca se va consacra ca si lider al drepti si ca va accede la guvernare ca partid principal.
"S-au indeplinit? Nu mai stim exact daca PNL reprezinta dreapta politica, dar principal partid de guvernare e sigur ca nu este (...) Decizia finala apartine prim-mini Ponta si politicile sunt asumate de PSD", a subliniat el, remarcand ca aceasta este "o mare problema".
Teama in PNL
"Sunt foarte multe voci care trag aceste semnal de alarma (...)Gandesc destul de multi, dar nu au curajul sa vorbeasca", a sustinut Vlad Moisescu, recunoscand insa ca ii este greu sa creada ca pana la congresul din februarie lucrurile pot evolua altfel.
El a mai sustinut ca toate aceste lucruri "trebuie dezbatute pentru ca va veni si momentul de dupa" ce Crin Antonescu nu va mai fi presedintele PNL.
Intrebat daca nu se teme ca va fi exclus si daca are de gand sa plece din partid, Vlad Moiescu a raspuns: "Ramanem in partid indiscutabil. Daca vor sa ne excluda, este decizia lui Crin Antonescu(...) Ultimul strop de sange il dam in PNL. Daca nu s-o putea si nu s-o putea, vedem atunci", a conchis el.