PNL denunta la CE Ordonanta Guvernului privind Legea finantelor publice locale

Joi, 15 Iulie 2010, ora 19:02
900 citiri
PNL denunta la CE Ordonanta Guvernului privind Legea finantelor publice locale
Foto: gpp.itcilo.org

Europarlamentarii PNL i-au solicitat presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa ceara Guvernului Romaniei explicatii cu privire la incalcarea acquis-ului comunitar in urma adoptarii Ordonantei de Urgenta privind Legea finantelor publice locale.

Liberalii ii cer lui Barosso, prin intermediul unei scrisori deschise, "sa ia masurile care se impun pentru ca Romania sa respecte din nou standardele care se impun unui stat democratic, modern, membru al Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat.

"Desi motivatia ordonantei a fost aceea de a raspunde actualei crize economice cu care se confrunta Romania, acest act normativ incalca grav prevederile Constitutiei Romaniei (articolul 115, alin. 6) cu privire la regimul ordonantelor de urgenta si lezeaza atributiile Parlamentului ca unica autoritate legiuitoare. Aceste incalcari ale Constitutiei pun in discutie calitatea Romaniei de stat de drept, criteriu de aderare stabilite la Copenhaga", se arata in scrisoarea adresata presedintelui CE.

Europarlamentarii PNL subliniaza, totodata, si "gravitatea regresului substantial inregistrat la capitolul autonomiei locale", acest principiu fiind nu doar unul constitutional, ci si unul de drept european, inclus in acquis-ul comunitar atunci cand Romania a aderat la UE.

"Consideram ca administratiile publice locale trebuie lasate sa isi stabileasca singure numarul de posturi necesare pentru a asigura o gestiune eficienta si a raspunde astfel nevoilor cetatenilor care locuiesc intr-o unitate administrativ-teritoriala. (...)Numarul de posturi din administratia locala nu trebuie stabilit in mod artificial de catre administratia publica centrala asa cum se face prin prevederile articolelor III-V din OUG nr.63/2010, ci de autoritatile locale alese de cei ale caror interese le reprezinta si in functie de specificitatile fiecarei comunitati locale", se mai arata in scrisoarea delegatiei PNL.

Pe de alta parte, presedintele PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, saluta decizia Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la aceasta ordonanta, dupa o solicitare venita din partea liberalilor.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la OUG 63/2010, pentru modificarea si completarea Legea finantelor publice locale si stabilirea unor masuri financiare, motivand ca ordonanta incalca mai multe prevederi constitutionale, potrivit unui comunicat remis NewsIn.

La inceputul lunii iulie, PNL a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG 63/2010, care modifica Legea finantelor publice locale. Liberalii motiveaza in sesizarea facuta Avocatului Poporului ca domeniul vizat poate fi reglementat doar prin lege organica, si nu prin Ordonante, autoritatile locale fiind institutii fundamentale ale statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PNL Parlamentul European, #PNL europarlamentari, #PNL legea finantelor locale , #europarlamentari PNL