Diana Tusa, deputat PNL: In partid este dictatura, multi se feresc sa vorbeasca - Interviu

Joi, 23 Mai 2013, ora 16:37
5308 citiri
Diana Tusa, deputat PNL: In partid este dictatura, multi se feresc sa vorbeasca - Interviu

Deputatul PNL Diana Tusa il acuza pe Crin Antonescu ca a instaurat dictatura in partid. "Sunt doriti doar yes-manii, inclusiv cei din conducerea partidului se feresc sa se exprime", spune Tusa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Diana Tusa sustine ca excluderea din partid a fostului lider al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, impreuna cu alti 11 liberali, a incalcat statutul formatiunii.

Moisescu: Am fost exclusi talhareste. Antonescu sa se rezume la joaca de-a micul tiran (Video)

Aflata si ea pe lista neagra a excluderilor pentru opiniile sale, Tusa dezvaluie ca "sunt foarte multi colegi care gandesc la fel ca mine, dar din diverse motive se feresc sa se exprime". Excluderea din PNL a Dianei Tusa va fi luata in discutie luni, de catre Delegatia Permanenta a PNL.

Interviul pe larg, in continuare.

Cum comentati excluderea din partid a celor 12 liberali, in frunte cu fostul lider de la Sectorul 1, Vlad Moisescu?

Au fost exclusi fara motiv, nu li s-a prezentat niciun motiv viabil. Au venit cu niste acuzatii generale, fara sa fie dovedit nimic. Mai mult decat atat, nu a fost respectata nicio procedura prevazuta de statut.

Probabil ca asta se doreste. Oamenii care deranjeaza, oamenii care critica actuala conducere nu sunt doriti in interiorul PNL. Sunt doriti doar yes-manii.

Conducerea PNL reproseaza ca atat dvs., cat si cei exclusi deja ati "aderat la alte partide politice sau doctrine politice"...

Se refera la Initiativa Romania Liberala. Nicaieri in statutul sau in codul nostru etic, al PNL-ului, nu se prevede ca aderarea la o organizatie non-guvernamentala constituie incalcarea statutului. Ni s-a reprosat, inclusiv mie, inscrierea in alt partid, si am dorit sa intreb 'care este partidul?'. Mi s-a bagat aceeasi placa cu doctrina.

Eu nu cred ca vreo afirmatie pe care am facut-o a incalcat cu ceva doctrina liberala. Din contra, toate criticile pe care le-am adus reprezentantilor nostri in Guvern au vizat tocmai lipsa acestei doctrine.

De altfel, si acest lucru mi-a fost imputat, ca de ce critic membrii Guvernului? N-am facut niciodata un atac personal, dar am atacat intotdeauna lipsa de actiune sau actiunile care nu denota componenta noastra liberala. La urma urmei, de la noi asteapta oamenii masuri liberale, masuri de crestere a economiei si nu de la PSD, care prin doctrina are mai mult partea de protectie sociala.

S-a cedat foarte mult in fata PSD, din moment ce dupa atatea luni ministrii nostri nu au venit cu nicio propunere de dreapta. S-a propus marirea ajutoarelor sociale, multe alte lucruri cu caracter social, in schimb pentru cei care ar putea sa scoata Romania din criza nimeni de la noi nu a propus solutii partenerilor de la PSD.

Considerati ca in PNL se poate vorbi de dictatura, avand in vedere modul in care conducerea reactioneaza fata de opiniile critice?

Este o dictatura, din moment ce statutul nu este respectat. De aceea am facut un congres, ca sa adoptam acest statut, avem un cod etic...

Stiti, noi vrem sa schimbam viata romanilor, vrem sa schimbam clasa politica, tot vorbim de lucrurile astea, dar nu incepem acolo unde putem in primul rand, anume in propriile noastre partide.

Sunteti si dvs. pe lista neagra. Va asteptati sa fiti exclusa?

Sincera sa fiu nu stiu la ce sa ma mai astept. Dupa 15 ani in care sunt inscrisa in PNL, n-am crezut ca o sa traiesc vreodata vremurile in care daca spun ceea ce gandesc risc sa fie exclusa.

Cum vedeti viitorul PNL cu Crin Antonescu la conducere?

Cred ca asta ar trebui sa-i intrebati pe colegii mei. Eu risc sa fiu exclusa acum pentru ca am spus ca nu este drumul bun cel pe care conducerea actuala l-a ales pentru PNL. Este drumul care ne indeparteaza de electoratul nostru. Nu poti sa sacrifici un intreg partid de dragul candidaturii unei persoane si, mai ales, interesele electoratului care a avut incredere in acel partid.

Mai exista nemultumiti in interiorul PNL, la nivelul conducerii chiar?

Sunt foarte multi colegi care gandesc la fel ca mine, dar din diverse motive se feresc sa se exprime. Inclusiv la nivelul conducerii.

Citește și:
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
Parlamentul României își reia activitatea în prima sesiune din 2023 miercuri, 1 februarie. Coaliția de guvernare are pe masa priorităților mai multe proiecte pentru respectarea termenelor...
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...