PNL - PDL, intre Caragiale si Kafka (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Mai 2014, ora 21:46
3763 citiri
PNL - PDL, intre Caragiale si Kafka (Opinii)

Nu trebuie sa ma uit la Antena 3 ca sa sesizez doza de caragialesc a marii impacari dintre PNL si PDL.

Nu pentru ca au fost adversare. Rivalitatea e normala pe scena politica. Ci pentru ca adversitatea nu s-a manifestat printr-o lupta de idei, de conceptii, de proiecte, ci prin afisarea in toate modurile cu putinta a urii si a dispretului.

E drept, asta e povestea politicii romanesti: furie, scandal, injurii si injuraturi de toate felurile. Pe undeva si publicul e de vina: ce nu e grosier nu se vinde. Dar cred ca, dupa ce te-ai scuipat in toate felurile cu putinta, e imposibil sa nu cazi in ridicol la marea imbratisare.

Nu trebuie sa ma uit la Antena 3 pentru a-mi aduce aminte ce rol au jucat PNL si Crin Antonescu personal in teribila vara a lui 2012. A vrut sa revoce judecatorii CCR, a vrut sa modifice listele electorale dupa referendum, a facut declaratii terifiante care denota o mentalitate foarte periculoasa pentru statul de drept.

Dar, in acelasi timp, nu trebuie sa ma uit la Antena 3 ca sa inteleg ce problema imensa creeaza pentru PSD alierea PNL cu PDL. Furia dezlantuita pe care am vazut-o la Antena 3 nu face decat sa dea dimensiunea acestei probleme.

Liderii PSD par in deruta. Ilie Sarbu spune ca noua constructie este pregatita pentru Traian Basescu. Victor Ponta, dimpotriva, socoteste ca in felul acesta PNL si PDL l-au "scos pe Traian Basescu la pensie". Complicat.

Acestea sunt de fapt cele doua fete ale monedei numite unificarea dreptei.

Este departe de a fi facuta de oamenii ideali, este departe de a fi facuta in conditiile ideale, este departe de a fi, pe coordonatele de acum, o solutie solida si pe termen lung pentru Romania.

Dar este, in acelasi timp, singura modalitate prin care pericolul considerat cel mai mare poate fi evitat. Si pericolul cel mare inseamna pentru multi reaparitia partidului-stat, care sa domine toate pozitiile de putere, un partid-stat care nu pierde nicio ocazie sa puna sub semnul intrebarii statul de drept, independenta Justitiei si, implicit, parcursul euroatlantic al Romaniei. Acesta n-ar mai fi Caragiale, ci Kafka.

Asa cum se profileaza ea acum, alianta cu perspectiva de fuziune PNL+PDL nu este un autentic bine. Dar cred ca este raul mai mic, in fata unei rau mare.

Da, este greu de acceptat pentru o parte a electoratului de dreapta alianta cu partidul care a facut parte din USL in vara lui 2012. Dar, fara aceasta alianta, cred ca riscul repetarii celor intamplate in 2012 era cu mult mai mare, pentru ca un PNL in deriva si fara sperante reale pentru viitor, fara un proiect care sa il mobilizeze, ar fi fost o prada usoara, integral sau om cu om, pentru un PSD in ofensiva, care are nevoie ca de aer sa dizloce din alte zone electorale cele vreo 3 milioane de voturi de care mai are nevoie pentru a castiga Cotrocenii.

Realist vorbind, credeti ca era mai bine sa avem un USL 2.0 care sa galopeze spre prezidentiale si consolidarea puterii PSD, decat aceasta noua constructie cu tot izul ei caragialesc?

Dar poate deveni PDL+PNL din raul cel mic un autentic bine? Teoretic da, insa foarte greu.

In primul rand, daca va respecta cu adevarat principiile pe care le clameaza, incepand cu statul de drept si optiunea ferma euroatlantica, si va avea o alta garnitura de lideri, proaspata si credibila, care sa ia locul celei uzate de acum.

Si cand vorbesc despre respectarea principiilor ma refer la dovada unei aderente fara exceptie. As vrea sa vad, de exemplu, cum procedeaza PNL in cazul lui H. Uioreanu si cand se va indura totusi PDL sa scape de deputatul incompatibil Stefan Stoica.

Nu mai putin important, trebuie sa aiba un program economic solid cum a avut Alianta DA, pentru ca in primul rand clasa de mijloc asteapta aceste raspunsuri.

Un semnal esential va fi alegerea candidatului la prezidentiale. Prim-vicepresedintele Catalin Predoiu a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ca decizia va fi luata in urma unei cercetari sociologice.

Asadar, nu este vorba despre un sondaj care doar sa arate cine este personalitatea cu cea mai mare cota de incredre, ci despre un studiu complex care sa caute asteptarile electoratului demobilizat si sa arate cine l-ar putea aduce la vot.

Daca PNL+PDL chiar vor purcede la o prima analiza a electoratului, cel mai putin cunoscut si accesat, cel demobilizat, si numai daca vor respecta rezultatele ei, daca vor porni cu adevarat de la asteptarea electoratului si nu vor incerca sa ii bage ceva pe gat, mizand pe un vot negativ, chiar am putea discuta despre o schimbare de paradigma.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#PNL PDL alianta fuziune, #candidat unic PNL PDL , #PDL