Fuziunea PNL-PDL, drumul lung de la Raul cel mic la Bine (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 12:10
5025 citiri
Fuziunea PNL-PDL, drumul lung de la Raul cel mic la Bine (Opinii)

Fuziunea PNL-PDL este o chestiune extrem de complexa, analizabila pe foarte multe paliere, cu certe avantaje, dar si uriase pericole in perspectiva.

Pe termen scurt, in perspectiva prezidentialelor, este sansa, nu stiu cat de mare, dar cred ca singura sansa de a evita instalarea la conducerea Romaniei a partidului-stat. Sau, dupa cum spune profesorul Tismaneanu, de mexicanizare a Romaniei.

Este evident ca fara aceasta, deocamdata, alianta, mai devreme sau mai tarziu, PNL ar fi revenit total alaturi de PSD si USL s-ar fi refacut oficial sau doar de facto. Ca dovada, ssangerarea masiva pe care o resimte PNL in acest moment in favoarea gruparii Tariceanu.

Dislocarea voturilor PNL, cel putin a celei mai mari parti a lor, din bazinul candidatului PSD era cu adevarat o prioritate. Pentru ca reprezinta un risc enorm pentru democratie ca un partid, oricare ar fi el, sa capete atat de multa putere. Cu atat mai mult un partid al carui lider promite oficial dreptate pentru condamnatii penali si care refuza sistematic dreptul justitiei de a ancheta suspectii din Parlament.

Nu e o situatie vesela. As spune chiar ca e o situatie tragica. Poate cea mai tragica din istoria politica a ultimilor 25 de ani, dar ea trebuie evaluata si contracarata realist.

Marea problema este ce se va alege din aceasta deocamdata alianta, potential fuziune, in perspectiva.

Este incurajator faptul ca noul partid isi asuma, din cate inteleg, codul de integritate al PDL. Este incurajator faptul ca fuziunea este gandita sub umbrela principiilor PPE. As spune chiar ca asocierea la PPE este o garantie, nu totala, dar poate singura, ca noul partid nu se poate deda usor la derapaje de tip 2012. Dar toate acestea mi se par inca insuficiente pentru ca noul PNL sa fie cu adevarat o constructie pentru viitor.

In plus, vara lui 2012 a fost doar un moment in istoria Romaniei. Unul grav, teribil, odios, cu un pret politic si chiar economic imens. Dar nu putem reduce totul la acel moment. Romania are nevoie de garantia nerepetarii momentului 2012, si, repet, cred ca apartenenta la PPE este o asemenea garantie, dar tara aceasta are nevoie de mult mai mult.

Are in primul rand nevoie de un proiect economic solid pe care sa-l puna in practica o formula guvernamentala curata si compententa. Este noua constructie apta sa ofere asa ceva? Inca nu a demonstrat.

Am auzit principii, am auzit vorbe mari, am auzit ca se lucreaza. Foarte bine. Dar inca nu avem ceva palpabil.

Si de acest proiect depinde in mare masura si reusita la alegerile prezidentiale. Marea masa de nehotarati care poate dicta pana la urma rezultatul nu poate fi adusa la urne cu lozinci. Nici macar pentru un vot negativ, in apararea statului de drept. Demobilizarea e prea mare. Ci oferindu-i cu totul si cu totul alt model politic si economic. Iar acestea inseamna reforma autentica.

Asa ca intrebarea fundamentala este daca noul partid este dispus si apt sa purceada la o asemenea reforma care reprezinta, pana la urma, si tratamentul pentru derapaje de tip 2012.

Eu inca nu vad semnelele acestei reforme. Un cod de integritate este pana la urma o foaie de hartie. Punerea lui in practica e alta discutie. Nici macar PDL nu l-a aplicat cu sfintenie. Daca-l aplica, Stefan Bucur nu mai era deputat demult.

Vor disparea penalii, securistii, incompatibilii? Va exista proiectul economic si guvernamental solid? Va aparea viziunea autentica? Vor triumfa principiile?

De raspunsul la aceste intrebari depinde daca aceasta noua constructie va fi o solutie pentru viitor. Altfel, ramane o varianta de avarie pentru un an electoral teribil si pentru incercarea disperata de a evita mexicanizarea. Adica un rau mai mic, in fata unui rau mare.

Nu e de ajuns.

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: Ziare.com
Comentarii
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Amesteci două pahare de apă chioară. Ce rezultă?
nolticus
rank 5