Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Fuziune cu nabadai

Autor:
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 10:48
1733 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Fuziune cu nabadai

Fuziunea PNL-PDL e ca in poezia lui Eminescu: "azi o vedem si nu e".

A aparut in spatiul public un proiect de statut al viitoarei formatiuni rezultata din fuziune, creatie a comisiei comune de redactare a statutului, si trimis in filialele PDL spre consultare si aprobare.

Doar ca... surpriza. Mai multi membri din conducerea PNL, incepand cu venerabilul Quintus, nu-l recunosc, se leapada de el ca de Satana.

Denumirea viitorului partid ar fi PNL/PDL, lucru respins vehement de Mircea Ionescu Quintus, care nu intelege ca istoria de 140 de ani a PNL sa fie ciuntita in vreun fel.

Quintus spune ca numele viitoarei formatiuni va fi PNL sau nu va fi deloc.

Fuziunea deplina "cu o conducere unitara" s-ar realiza abia in 2017. Or, eu nu stiu vreo alianta politica, asociere, "prietenie" politica sa dureze trei ani fara sa se sfarme in bucatele.

"Grupurile Parlamentare ale PNL si PDL din Camera Deputatilor si Senat vor functiona ca grupuri parlamentare separate pe intreaga durata a legislaturii 2012-2016", apare scris in proiectul de statut.

Atunci, ce fel de fuziune este asta? Fiecare cu treaba lui?

E neclar de ce PNL si PDL nu se multumesc cu o simpla alianta in vederea prezidentialelor, lasand timp militantilor, membrilor de partid si simpatizantilor sa se obisnuiasca cu ideea fuziunii.

Gaz pe foc pune si Monica Macovei, care cere ca viitorul partid sa preia Codul de Integritate al PDL.

Trecand peste faptul ca acesta nu s-a prea aplicat nici in PDL (Ioan Oltean este urmarit penal si, bine mersi, vicepresedinte al PDL), dar noul statut prevede si ca o persoana nu poate deveni membru PNL/PDL daca "a fost condamnata penal pentru infractiuni savarsite cu intentie, cu exceptia cazului in care a fost reabilitata". De asemenea, sunt suspendati din partid pe anumite termene cei care sunt arestati preventiv.

Adica dl Chiuariu si posibil si altii sa zboare din partid dupa aprobarea statutului, iar dl Uioreanu si altii sa fie suspendati automat.

Cat despre incompatibilitati, insusi presedintele partidului are probleme cu justitia, plus alte schelete prin dulap legate de imobile obtinute nu se stie exact cum.

Si la stabilirea candidatului comun, lucrurile nu stau deloc bine.

Luni, 21 iulie, ar urma sa se dea un vot in conducerea PNL, pentru stabilirea candidatului PNL: Iohannis sau Antonescu.

Nu stiu cati sustinatori mai are Antonescu, dar cred ca trecutul pucist al acestuia il descalifica din start. Plus votul PNL din martea neagra, plus apararea penalilor din Parlament si votul pentru demisia presedintelui Basescu.

Politica economica a ministrilor liberali din Guvernul Ponta, de care Antonescu nu se poate dezice, si sa vrea, atarna ca o piatra de moara de gatul acestuia. Situatia economica a Romaniei de azi se datoreaza in egala masura lui Ponta si Antonescu.

In plus, Antonescu a declarat ca trebuie schimbat si regimul Basescu, nu doar persoana Basescu. Iar prin "regimul" Basescu Antonescu intelege, conform propriei declaratii, DNA, ANI, CSM.

Aici se intalneste perfect cu Ponta, care a declarat si el "cand vom lua controlul politic la DNA".

Avem siguranta ca sub Antonescu presedinte, va fi respectata independenta justitiei?

Nici pomeneala, situatie in care electoratul de dreapta, cei care nu vor readucerea Justitiei sub cizma politica, nu cred ca-l va vota. Si, in orice caz, bazinul electoral al presedintelui Basescu nu-i va da votul.

Ramane Klaus Iohannis. Daca n-ar avea procesul de incompatibilitate de la ICCJ. Si ce se intampla daca solutia instantei va fi "incompatibil"?

Recenta decizia a CCR spune ca, in orice functie ai fost gasit incompatibil, nu mai ai voie sa candidezi la o alta functie publica.

Asadar, e foarte posibil ca prin septembrie, octombrie, marele partid de dreapta, PNL/PDL, sa fie in situatia de a-si schimba candidatul. O situatie absolut sinucigasa, electoral vorbind!

De la PDL stau in blockstarturi Predoiu si MRU. Predoiu a fost deja votat de poporul PDL-ist, asa ca MRU se agita degeaba, bine ca s-a topit in PDL, dupa ce PNL l-a refuzat, desi revenise "acasa".

Nu e clar cum se va face selectia intre acesti candidati, partidele se plang ca nu mai au bani nici de sondaje, DNA a speriat toti sponsorii de partid! Cinic si DNA-ul asta, lasa partidele fara bani...

Cel mai linistit sta candidatul Cristian Diaconescu, isi face precampanie, fara a fi obligat sa duca lupte interne cu contracandidati.

In concluzie, este necesara o dreapta puternica in Romania, pentru a ajunge la paradigma a doua mari partide, de stanga si de dreapta, care sa se lupte in planul proiectelor si ideilor.

Doar ca nu e clara baza, fundatia, pe care s-ar cladi noua constructie de dreapta. Iar fara o fundatie solida, pe nisipuri miscatoare, constructia va avea soarta altor creatii asemanatoare. Adica prabusirea, la primul val mai mare.

Si mai grav, debusolarea care ar cuprinde membri de rand din cele doua partide ar duce la miscari tectonice pe scena politica, cu urmari incontrolabile.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si vicepresedinte PMP.

#fuziune PDL PNL, #prezidentiale PDL PNL , #PDL