Monica Macovei n-a vorbit la Congresul de fuziune PNL-PDL. Si nu pentru ca n-ar fi dorit sa vorbeasca, ci pentru n-a avut drept la cuvant. Mai mult, Vasile Blaga a anuntat ca aceia care se opun fuziunii n-au decat sa-si caute alt drum.
Ce-ar fi spus, asa de grav, Monica Macovei, de i s-a interzis dreptul la cuvant?
Probabil ar fi adus aminte de lovitura de stat din 2012, de principiile de integritate care sa faca deosebirea dintre noul PNL si vechiul USL, de independenta Justitiei si altele de acest fel, care ar fi zgariat rau timpanele celor prezenti.
Multi dintre cei prezenti la Congresul de fuziune au deja probleme cu Justitia sau ascund in dulap schelete zornaitoare, peste care pot da oricand procurorii DNA.
Acest fapt, aparent minor, vine sa intareasca ideea ca, de fapt, comportamentul viitor al noului partid de dreapta nu se va deosebi prea mult de cel al vechiului PNL.
"Violul" asupra statului de drept in iulie 2012
De ce evita cu obstinatie liderii celor doua partide, proaspat fuzionate, sa lamureasca evenimentele la care au participat in ultimii doi ani?
A fost sau n-a fost un "viol" al statului de drept in iulie 2012? Cum au votat liberalii in martea neagra? Va apara noul partid parlamentarii penali, asa cum a facut-o si pana in prezent?
De ce e important sa stim raportarea la aceste evenimente? Ca sa stim daca se vor mai repeta sau nu. Iohannis spune ca totul a fost in regula in iulie 2012, doar accidente de comunicare. In calitate de presedinte, va tolera un alt "viol", asupra Justitiei, bunaoara?
Din aceste motive era foarte important sa stie alegatorii raportarea noului PNL la evenimente trecute. Vor avea curaj sa voteze un candidat propus de acest nou partid, sau se vor teme ca va fi un alt USL, cu aceleasi apucaturi? Cine le da certitudinea cu nu va face la fel? Nimeni, daca nu au o atitudine cinstita fata de ce a fost.
Proiectul de tara
Un alt subiect neclar in legatura cu noul partid rezulta din proiectul de tara al acestuia, care este "sublim", dar lipseste cu desavarsire.
Cum vor fi mentinute echilibrele structurale, cu imprumuturi externe, pana la ce limita? Cu taxe si impozite?
PNL a spus constant ca nu e bine ce a facut Basescu-Boc, cu aducerea veniturilor la nivelul posibilitatilor bugetului. Atunci cum?
N-am auzit niciun lider sau specialist spunand ce-ar fi facut in locul Guvernului Boc in 2010, cand tara devenise nefinantabila.
Cum poate creste numarul locurilor de munca, cand jumatate din familiile romanilor nu au niciun salariat? Care sunt politicile de urmat, spuse in cateva fraze, ca nu tot electoratul citeste documente de partid?
Vor fi mentinute unitatile economice de stat, falimentare, doar pentru ca reprezinta o sursa de venituri pentru pusculita de partid?
Va accepta noul partid independenta Justitiei? Va schimba, odata ajuns la putere, sefii institutiilor DNA, SRI, ANI, DIICOT, ICCJ, cu persoane obediente, din clientela de partid, care sa aresteze pe cine trebuie, din Opozitie, si nu pe cei aflati cu bugetele tarii pe mana?
Cred ca si aceasta intrebare este esentiala pentru a avea, sau nu, incredere in noul partid.
Cum se raporteaza noul partid la referendumul din 2009, prin care poporul a spus ca vrea parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari? Isi mentine aprecierea vechiului PNL ca poporul este "prost", n-a stiut ce voteaza?
Ce crede noul partid despre guvernarea Tariceanu-PSD, care a lasat "mortu" in casa lui Boc, 5,5% din PIB deficit bugetar dupa o crestere de 8%, 2 miliarde arierate, pensii si salarii bugetare "duduite" la dublu, fara resurse de a fi platite?
Asa va face in continuare?
Va face noul partid o alianta de guvernare cu USD, care are o majoritate parlamentara consistenta, ce nu poate fi usor basculata?
De ce mai este necesara demonizarea lui Basescu? De ce continua razboiul si demonizarea lui Basescu, cu 3 luni inainte de expirarea mandatului acestuia? Nu cumva pentru a inlocui apoi, dintr-o miscare, pe toti sefii de institutii numiti de acesta, George Maior, Codruta Kovesi, Livia Stanciu, sefii de sectii de la DNA, pe care sa-i faca responsabili de aplicarea "ordinelor" lui Basescu? Si sa-i inlocuiasca cu altii, obedienti, din clientela USD, PNL? Adica "lichidarea" regimului Basescu! Intrebari fara raspuns.
Inainte de a fi de acord, sau nu, cu asa zisa dreapta unita, trebuie sa aflam raspunsurile la aceste intrebari si la altele.
Pana atunci, alegatorii cu mintea intreaga au dreptul sa se intrebe daca nu cumva avem de a face cu un alt USL, machiat si fardat sa ne ia ochii.
Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si vicepresedinte PMP.
e clar ca astia sint noul usl,nici imnul tarii nu-l stiu.
joianis va... Vezi tot