Negocieri fara cantec (Opinii)

Marti, 17 Iunie 2014, ora 19:50
1953 citiri
Negocieri fara cantec (Opinii)

Imediat dupa anuntarea fuziunii intre PNL si PDL, presa si televiziunile au dat in clocot, iar reactiile si diversiunile adversarilor au aglomerat de indata spatiul public. Asa s-a intamplat mereu cand s-a produs o schimbare importanta pe scena politica.

Partea interesanta abia acum urmeaza: cei ce au sarit mai sus nu au fost, cum m-as fi asteptat, activistii PSD, ci cativa liberali cunoscuti pentru jocul lor la mai multe capete. De demonstrat.

Intre demisii si demiteri

Sa spunem de la inceput ca reactiile grupului Tariceanu nu au fost simple pareri aruncate la intamplare prin redactiile ziarelor si ale revistelor, ci atacuri dure impotriva hotararilor statutare luate in organismele de conducere ale PNL.

In aceste conditii, singura posibilitate onorabila a celor in cauza ar fi fost demisia din partidul care "nu-i mai reprezinta" si clarificarea imediata a apartenentei lor politice.

Faptul ca nu s-a intamplat asa denota ca respectivii au un anume rol, poate o misiune, evident nu de a sluji interesele liberalilor, ci interese proprii sau ale altora. N-ar fi pentru prima data.

Incercand sa le inteleg demersul dupa dezmembrarea USL, imi e din ce in ce mai limpede ca deciziile lor au servit de fiecare data PSD. De altfel, cu ani in urma, in PNL se nascuse inca de pe vremea prim-ministeriatului lui Calin Popescu-Tariceanu un curent favorabil apropierii de social-democrati. Un curent care a reusit sa impuna realizarea unei coalitii in 2011.

E posibila o noua apropiere de PSD?

In opinia mea, acest curent de opinie din PNL a devenit masa critica cu "stimulente" din partea stangii care, fara liberali, nu putea ajunge la guvernare. Iata ca ultimele evolutii ne aduc si argumente in favoarea acestei manevre: CPT, recunoscut ca lider de facto al tendintei de apropiere de stanga, a primit fara prea multe explicatii functia de presedinte al Senatului Romaniei cu voturile USD, la fel cum si Ovidiu Silaghi a fost ales deputat de electoratul PSD, iar presa face vorbire si de alte posturi pregatite pentru Daniel Chitoiu, Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Cristian David, Andrei Gerea...

Nu se poate estima deocamdata dimensiunea pierderilor PNL pentru ca, in afara lui CPT, exclus din partid, ceilalti nu au demisionat, nici n-au fost inca demisi. Cert este insa un lucru: cu aceasta ocazie, respectivii si-au cam incheiat cariera politica liberala.

Negocieri, negocieri...

In schimb, negocierile intre PNL si PDL, in contrast cu episodul descris mai sus, inainteaza "fara cantec": dupa intelegerile la varf, acum au loc, cum este si normal, negocieri la baza: organizatiile PNL isi aleg delegatii si candidatul prezidential la congresul de la sfarsitul lui iunie, iar in acelasi timp au loc tratative, organizatie cu organizatie, intre cele doua partide.

Doar ici si colo mai razbate cate o informatie, semn ca politicienii nostri au invatat, in sfarsit, o regula: negocierile politice nu se fac cu presa si cu televiziunea, ci cu membrii de partid.

Ca sa nu mai avem impresia de improvizatii de azi pe maine, sunt convins ca, dupa esecul tuturor aliantelor si al coalitiilor politice de pana acum, membrii celor doua formatiuni doresc ca negocierile sa atinga un anume nivel de pragmatism. Fiindca aceasta constructie trebuie sa fie una de durata, vizand realizarea unui partid bine inchegat.

... fara "cantec"

Cel ce face declaratii de presa si apare mai des la televizor este liderul provizoriu al PNL, Klaus Iohannis, dar sustinerile sale sunt, zic eu, moderate si de bun simt.

De aceea, spusele ii sunt si preluate de stiristi ca atare, fara a mai fi rastalmacite. Se incearca totusi la televizor gasirea unor puncte nevralgice si divergente intre cele doua partide, pentru a opri sau macar intarzia cursul destul de rapid spre unificarea dreptei.

Presupun ca tocmai reusita demersului de realizare a unei formatiuni politice puternice ii inspaimanta pe activistii PSD si pe formatorii lor de opinii.

Iar motivele sunt evidente: exista un nivel imens de asteptari populare dupa destramarea USL si bazinul electoral al noii formatiuni ar putea sa concentreze intreaga opozitie la actuala majoritate de guvernamant.

Citeste si:
Neînțelegeri în USR PLUS privind referendumul din Buzău: „Ziua rușinii” vs. „Haideți la vot” VIDEO
Neînțelegeri în USR PLUS privind referendumul din Buzău: „Ziua rușinii” vs. „Haideți la vot” VIDEO
Membrii USR PLUS se contrazic în privința referendumului prin care duminică, 26 septembrie, s-a votat alipirea comunei Țintești de orașul Buzău. Președintele filiale USR PLUS Buzău...
Premierul spune că Anca Dragu și Ludovic Orban au susținut o procedură viciată de a da jos Guvernul
Premierul spune că Anca Dragu și Ludovic Orban au susținut o procedură viciată de a da jos Guvernul
Premierul Florin Cîţu a afirmat că, în cazul în care Curtea Constituţională dă o soluţie marţi de a admite conflictul juridic între Executiv şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură,...
Sursa: Ziare.com