Numele noului partid rezultat din fuziunea PNL-PDL anuntat oficial

Joi, 17 Iulie 2014, ora 10:43
9829 citiri
Numele noului partid rezultat din fuziunea PNL-PDL anuntat oficial

Noul partid ce va rezulta din fuziunea PNL-PDL se va numi oficial PNL, a anuntat, joi, liderul democrat-liberalilor Vasile Blaga.

Acesta a vorbit, alaturi de presedintele PNL Klaus Iohannis, despre statutul noului grup politic si despre candidatul comun la prezidentiale.

Vasile Blaga a confirmat informatiile aparute miercuri pe surse, care anuntau ca fuziunea dintre cele doua partide va purta numele de PNL, denumire pe care liberalii au tinut foarte mult sa o pastreze, intrucat o considera istorica.

PDL si PNL nu fuzioneaza, ci fac alianta. Blaga: Uniunea Crestin-Liberala ar fi o denumire

"Partidul se va numi PNL, iar documentele prevad clar ca PNL este rezultatul dintre PNL si PDL, sediul partidului va fi aici, aproape, pe Modrogan 1 (unde se afla sediul actual al PDL - n.red.), imnul va fi 'Verde-nrourat' (imnul PDL - n.red.), iar statutul a urmarit respectarea statului de drept", a declarat liderul democrat-liberalilor.

Acesta a precizat ca noul PNL nu va avea "niciun document secret", asigurand ca atat statutul comun, cat si programul politic si cel al candidatului la prezidentiale, "toate vor fi publice".

Tandem pentru Cotroceni?

De asemenea, Blaga a vorbit despre posibilitatea unui tandem, respectiv un partid sa dea candidatul la prezidentiale, iar celalalt sa propuna prim-ministrul. El a spus ca acest aspect urmeaza sa fie discutat pana la inceputul lui august, cand alianta va anunta atat propunerea pentru Palatul Cotroceni, cat si strategia politica electorala.

Negocierile PNL - PDL s-au incheiat, rezultatul va fi supus votului in cele doua partide

Intrebat daca se gandeste ca in viitor sa schimbe numele de PNL stabilit zilele acestea, Blaga a raspuns ca partidul sau a pornit la discutii "cu sufletul curat, cu gandul bun", nu pentru a incerca "la o adica, sa facem nu stiu ce".

Seful democrat liberalilor a afirmat ca pana pe 4-5 august va fi anuntat candidatul la prezidentiale si va fi formata si echipa de campanie, in conditiile in care la Biroul Electoral Central (BEC) candidatul trebui inscris pana pe 15 septembrie.

El a vorbit si despre motivul pentru care PDL a decis sa renunte la propriul nume si sa il preia pe cel al liberalilor, spunand ca, "intr-o astfel de negociere, fiecare trebuie sa castige, nu poti sa pleci la drum dorind ca numai unul sa aiba de castigat".

"Daca va uitati in statut, Klaus Iohannis a fost de acord sa trecem valorile crestine in statut, fiecare a trebuit sa lasam de la noi ca sa ajungem la un scop comun", a mentionat Blaga. La intrebarea PDL ce castiga?, el a raspuns: "Un mare partid politic".

Fuziunea PNL-PDL: Cum se va numi noul partid si cum vor fi de fapt liberalii absorbiti

Surse politice implicate in negocieri au declarat, miercuri, pentru Ziare.com, ca PNL si PDL au convenit ca numele partidului ce va rezulta din fuziunea celor doua grupari politice sa fie PNL, asa cum anuntase Klaus Iohannis in primele sale minute de presedinte ales al liberalilor.

Sursele citate au spus ca numele va fi PNL, dar structura organzitorica, sediul, imnul, programul si doctrina politica vor fi ale PDL. Practic, PNL va fi absorbit de democrat-liberali, dar sub aceeasi denumire.

Fuziune totala in 2017

Termenul de finalizare totala a fuziunii, insa, este 1 ianuarie 2017. Pana atunci va exista o conducere colegiala bicefala. Totodata, reprezentantii celor doua formatiuni au anuntat, miercuri dimineata, ca discutiile privind fuzionarea au fost finalizate.

Partea liberala a tinut foarte mult ca partidul rezultant sa se numeasca in continuare PNL, nume considerat a avea o valoare istorica uriasa.

Quintus: Daca PDL tine la identitate, nu va fi fuziune. Nu schimba nimeni codul etic al PNL! (Video)

Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, marti, ca partidul care va rezulta din fuziunea PDL cu PNL trebuie sa poarte numele PNL si i-a transmis Monicai Macovei ca "nu schimba nimeni codul etic al PNL".

Controversa din jurul numelui

Discutii in jurul denumirii au avut loc de la inceputul proiectului de fuzionare, numerosi liberali sustinand ca aceasta nu poate fi schimbata.

Fuziunea PNL-PDL: Liberalii insista. Numele nu poate fi altul decat Partidul National Liberal

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, in cadrul discursului tinut la congresul partidului de la sfarsitul lunii iunie, ca "PDL a acceptat" ca noul grup politic sa poarte numele de PNL.

Anunt bomba al lui Iohannis: PDL, de acord ca noul partid sa se numeasca PNL. Fuziunea a fost votata

"Vreau sa va spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL", le-a transmis Iohannis delegatilor.

Afirmatia sa a starnit reactii puternice in randul democrat-liberalilor, prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, precizand, la scurt timp dupa anuntul lui Iohannis, ca nu stiu din partea cui are acesta mandat sa spuna asa ceva, dar din partea lui nu.

Unificarea dreptei, in pericol? Predoiu a aflat de la TV ca rezultatul fuziunii se va numi PNL

Predoiu a adaugat ca "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit in Comisia bipartita de negociere PDL-PNL".

"Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret si dezavuez aceasta maniera care denota lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, nu vom oferi PDL pe tava", a subliniat atunci democrat-liberalul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fuziune PNL PDL, #nume PNL, #Blaga nume PNL , #PDL
Comentarii
Poza vanshakira
vanshakira
rank 5
Uite asa! Marinaru' ramane fara partid!
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5