Un pachebot contra dreptei unite (Opinii)

Luni, 07 Iulie 2014, ora 14:38
3777 citiri
Un pachebot contra dreptei unite (Opinii)

Un fenomen interesant are loc vara asta in politica romaneasca: se caznesc sa se uneasca PNL si PDL, doua partide care s-au mai aliat o data acum 10 ani, castigand atunci impreuna si puterea, si guvernarea, si presedintia.

Pentru ca sa nu mai apara frictiunile si neintelegerile din 2007, ambele au cazut de acord dupa europarlamentarele din acest an sa alcatuiasca o singura formatiune.

Dreapta? Care dreapta?

Pana aici, nimic anormal. In schimb, reactiile celorlalte formatiuni politice si ale liderilor lor sunt, in opinia mea, cu totul contradictorii si curioase: ca sa ne demonstreze ca nu se simt deloc amenintati, considera demersul de realizare a unitatii dreptei o vorba goala, ceva insignifiant. Care dreapta?, zic ei, caci pe scena noastra politica dihotomia stanga - dreapta nici nu functioneaza.

Pe de alta parte, Traian Basescu si al sau PMP, in frunte cu Elena Udrea, acuza PDL, partidul care i-a nascut si realizat ca oameni politici, de oportunism si "compromis murdar..., atat de mizerabil", numai si numai fiindca Blaga si ai sai "planuiesc fuziunea cu PNL".

Se situeaza astfel (involuntar ori conform pactului de coabitare?) de aceeasi parte cu PSD-ul lui Victor Ponta si Ion Iliescu, formatiune cu care, cel putin, declarativ, se afla in stare de beligeranta.

Un pachebot pentru linistea lor

Incepe sa uite Traian Basescu sau interesul politic imediat ii dicteaza sa-si schimbe cap-compasul? Pentru ca respectivele partide, devenite azi "oportuniste si atat de mizerabile", i-au daruit totusi jiltul prezidential in 2004, iar PDL se afla si la originea celui de-al doilea mandat. Nu l-am auzit sa-si fi exprimat de multe ori multumirea si recunostinta fata de efortul lor.

Asa ca, la aproape un deceniu, vorbeste de "epavele PNL si PDL", ceea ce inseamna ramasitele unor nave scufundate, esuate, asadar fara nicio importanta. Desi spune ca sunt epave inofensive, le pregateste totusi impotriva pachebotul PMP, azi doar o "barcuta", la timona cu nelipsita Elena Udrea. Ei bine, cica PMP, dragostea asta noua prezidentiala, "nu a fost parte a compromisurilor".

PMP si puscariabilii

Asa sa fie? Sa fi refuzat noua formatiune intrarea in partid a penalilor si a puscariabililor? Fiindca, pe vremuri destul de recente, principala acuza adusa USL era tocmai aceasta.

Ba din contra, multi dintre alesii certati cu legea si-au cautat refugiu in PMP, determinandu-i pe unii fondatori "cu nasul subtire" sa abandoneze "barcuta". In plus, parlamentarii sai au votat in Parlament alaturi, ati ghicit, tot de PSD pastrarea imunitatii pentru "baronul puilor", Florin Popescu.

Pe partea cealalta, PSD nu se arata nici el ingrijorat de punerea pe picioare a unei aliante de dreapta, asa cum nu s-a ingrijorat nici in 2004. Ce mare scofala daca se unesc PNL si PDL, 16%+12%, in conditiile in care coalitia de la putere beneficiaza in sondaje de peste 42%?

Tariceanu ante portas

Si, totusi, vad ca Victor Ponta si eminentele cenusii ale PSD pun la cale zi de zi lovituri naucitoare impotriva viitoarei formatiuni de dreapta, asa insignifianta cum o cred ei. Astfel, parerea mea este ca l-au momit cu functia de presedinte al Senatului pe Calin Popescu-Tariceanu, care, sub masca refacerii liberalismului in Romania, racoleaza alesi ai PNL, parlamentari, consilieri, primari.

Ce poate sa le promita presedintele Senatului? Aproape nimic. Numai ca, din declaratiile celor ce au facut pasul, aflam si adevarul: banii, finantarile Guvernului Ponta. Asadar, Tariceanu promite, iar Ponta da. Oare de salvarea liberalismului va fi fiind vorba sau de oportunism si ipocrizie? N-ar fi pentru prima data.

Intre a uita si a nu vedea

Fireste ca lucrurile pomenite mai sus inspaimanta, dar ele nu sunt elemente noi in politica romaneasca. Noi si ingrozitoare sunt, in opinia subsemnatului, legaturile, unele la vedere, dar cele mai multe subterane, intre "necompromisul" PMP, condus de speranta politicii romanesti, Elena Udrea, si PSD.

Iar Traian Basescu, prin prezenta si acord, pare a gira noua formula politica, una care face din Victor Ponta "stapanul inelelor".

Nu-mi iese din minte o butada de pe vremuri cu "nea Nicu": semnaliza la stanga si o lua la dreapta. Ei bine, acum se semnalizeaza la dreapta, ca da bine la PPE - Europa, si se face la stanga. Se strang bani albi pentru zile negre?

#fuziune PNL PDL, #Traian Basescu PNL PDL, #Elena Udrea PMP , #PDL