PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”

Vineri, 17 Mai 2024, ora 20:56
4143 citiri
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
Membrii PNL la lansarea candidaților la alegeri FOTO / Facebook PNL

În anul „superelectoral”, PNL-ul promovează o imagine falsă, avertizează politologul Andrei Țăranu. Rareș Bogdan, poate cel mai vocal membru al PNL, obișnuiește să invoce deseori „valorile liberale” și pe Brătieni, însă acest lucru reprezintă mai degrabă o diversiune, potrivit profesorului universitar.

Pentru că nu mai are de-a face cu perioada „Brătianu" sau „Câmpeanu", PNL-ul a ajuns să supraviețuiască grație alianței cu PSD, lasă de înțeles politologul Andrei Țăranu.

„Se vorbește despre PNL ca și cum ar fi un partid mare, ca și cum ar fi pe același picior de egalitate cu PSD-ul, dar nu e adevărat.

Pentru PSD și PNL nu există vot ideologic. Există vor clientelar, punct. Partidele mari, care au fix același ADN, știu într-o proporție de 98% de unde le vine fiecare vot. Au o foarte mică marjă de eroare”, a declarat Andrei Țăranu, pentru Ziare.com.

Politologul Andrei Țăranu: „PDL-ul din PNL e ca o insectă mai mică ce a intrat într-una mai mare, ce o mănâncă pe dinăuntru”

PNL-ul reprezintă, de fapt, „armura” foștilor oameni ai lui Traian Băsescu. S-a schimbat doar sigla, pentru că aceleași figuri se află în funcțiile de conducere, amintește politologul.

„PNL-ul despre care vorbiți este ca un container, ca o sticlă de plastic în care este PDL-ul. Cu excepția lui Bolojan, poate Motreanu… Dopul este Bode, care e de la PDL și în rest, ceilalți din PDL: Turcan, Flutur, Blaga, Boc, toată lumea. PNL-ul nu mai există. Ce treabă are Flutur cu PNL-ul?! PDL-ul din PNL e ca o insectă mai mică ce a intrat într-una mai mare, ce o mănâncă pe dinăuntru. Rămâne forma insecte, dau întrăuntru e altceva.

Tot acest PNL, ‘Partidul Brătienilor’, este partidul lui Traian Băsescu. De ce ne tot jucăm atât? Ei au luat această acoperire, ‘PNL’. Dacă mai există din acel spirit, al PNL-ului, acela poate mai este la Forța Dreptei, la Ludovic Orban.

Electoratul PDL-ului este aproape identic cu cel al PSD-ului, un electorat tot din mediul rural, tot din orașele mici, tot clientelar, tot de vârsta a doua și a treia. PDL-ul care există în interiorul PNL reprezintă cea mai mare parte din Transilvania, nordul Moldovei și ceva elemente vagi din București”, a concluzionat profesorul universitar, pentru Ziare.com.

Rareș Bogdan: „Pesediștii sunt dușmanii noștri!”

La Congresul PNL din septembrie, 2021, Rareș Bogdan declara: „Noi nu suntem pesediști! Pesediștii sunt dușmanii noștri!”. După două luni, PNL și PSD s-au înțeles pentru formarea noului guvern, cu Nicolae Ciucă în frunte. Apoi, în urma „rotativei”, PSD l-a avansat premier pe Marcel Ciolacu.

În ceea ce-l privește strict pe Rareș Bogdan, cunoscutul politician a schimbat mereu tabăra puterii din partid. După ce l-a susținut pe Ludovic Orban, a sărit în tabăra Florin Cîțu, după care a schimbat-o cu cea a lui Nicolae Ciucă, în funcție de semnalele venite de la Palatul Cotroceni.

După cinci ani la Bruxelles, în calitate de europarlamentar, Rareș Bogdan s-a remarcat prin „recordul” de absențe. El a lipsit la aproximativ o treime dintre decizii. Din acest punct de vedere, se poziționează pe locul 5 din peste 700. Important de menționat, primul din top, un grec, se află în spatele gratiilor - VEZI AICI „Topul rușinii la nivelul UE. Ei sunt politicienii din România cu cele mai multe absențe la voturile din Parlamentul European”.

Citește și:

PSD și PNL, în mare pericol: „Aceste partide nu vor mai exista". Cât de mulți susținători au pierdut de la aderarea României la UE

Ce face PNL după eșecul alegerilor: mizează pe cinism?
Ce face PNL după eșecul alegerilor: mizează pe cinism?
Președintele Klaus Iohannis e satisfăcut de rezultatele obținute de PSD+PNL, deși partidul lui a pierdut pe linie după îmbrățișarea cu social-democrații. Un comentariu de Sabina Fati,...
După alegeri, patru tendințe și un potențial pericol
După alegeri, patru tendințe și un potențial pericol
Datele de până acum ale alegerilor locale și europarlamentare de duminică sugerează niște tendințe care s-ar putea transforma într-un pericol pentru democrația din România. O analiză de...
#PNL, #PSD, #PDL, #alegeri , #stiri politice
  1. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  2. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
  3. Un birou electoral din Costineşti a cerut anularea alegerilor. BEC nu a luat încă o decizie
  4. Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
  5. O comisie de votare din Botoșani a recunoscut public că a inversat rezultatul alegerilor într-un sat. Pe cine au dat vina pentru eroare
  6. Nici n-a câștigat bine al doilea mandat că Nicușor Dan se gândește deja la următorul. "Îmi doresc și un al treilea"
  7. George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
  8. "Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"
  9. Clotilde Armand, ironizată de cel care a învins-o în alegeri. George Tuță: "Următoarea etapă este să-i dea în judecată pe cetățeni că nu au votat cu ea"
  10. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"