Avertisment pentru cei care au sustinut modificarea legilor justitiei: Sa nu faca greseala de a sfida Comisia de la Venetia

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 19:18
6410 citiri
Avertisment pentru cei care au sustinut modificarea legilor justitiei: Sa nu faca greseala de a sfida Comisia de la Venetia

Liberalii afirma ca raportul preliminar al Comisiei de la Venetia cu privire la legile justitiei arata ca ministrul Tudorel Toader si alti reprezentanti ai PSD-ALDE au mintit cand sustineau ca modificarile legislative sunt conforme standardelor Comisiei si atrag atentia parlamentarilor care au sustinut aceste modificari sa nu sfideze acest document.

"Evaluarea data publicitatii arata, fara putinta de tagada, faptul ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, precum si alti reprezentanti ai PSD-ALDE au mintit cu nerusinare atunci cand sustineau ca modificarile legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Venetia. (...)

Atentionam parlamentarii partidelor care formeaza majoritatea parlamentara PSD-ALDE, precum si pe cei ai celorlalte formatiuni care au sustinut modificarile aduse Legilor Justitiei, sa nu faca greseala de a sfida Comisia de la Venetia.

Atat oficialii europeni, precum si principalii parteneri occidentali ai Romaniei, au facut apel la autoritatile din Romania sa consulte si sa tina cont de pozitia Comisiei de la Venetia. O atitudine de necooperare din partea autoritatilor romane risca sa aduca Romaniei si romanilor grave prejudicii", spun liberalii intr-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Liberalii amintesc ca, in ciuda refuzului repetat al majoritatii parlamentare PSD-ALDE, au obtinut sesizarea Comisiei de la Venetia prin intermediul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Acestia arata ca intre criticile aduse de PNL si confirmate de Comisia de la Venetia se evidentiaza schimbarea mecanismului de numire in functiile de conducere a procurorilor, precum si restrangerea atributiilor presedintelui Romaniei in cadrul acestui proces, invalidarea solutiilor date de procurorul de caz de catre procurorul ierarhic superior pe motive de temeinicie, restrangerea libertatii de exprimare a magistratilor, instituirea sectiei speciale pentru anchetarea penala a magistratilor, schimbarea regimului de pensionare a magistratilor cu impact asupra stabilitatii sistemului judiciar.

Liberalii reitereaza apelul catre Curtea Constitutionala a Romaniei ca, in evaluarea sesizarilor de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse Legilor Justitiei, sa tina cont de Opinia Comisiei de la Venetia, cum a facut-o in foarte multe cazuri anterioare.

Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) a publicat, vineri, opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, respectiv legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, asupra carora atat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cat si Comitetul de Monitorizare al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei solicitasera opinia Comisiei.

Astfel, printre altele, Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului justitiei.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...
Comentarii