PNL, în cădere liberă

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Duminica, 24 Octombrie 2021, ora 14:16
10854 citiri

Domnul Florin Cîțu, referindu-se la “zvonul” că PNL ar fi refăcut pe sub masă USL 2.0, își asigură electoratul, deja buimac de deciziile luate până acum, că „mergem (cu noul guvern – n.r.) în Parlamentul României, nu e nici un pact cu PSD”.

Imediat după această declarație, PSD l-a contrazis pe noul președinte-marionetă al PNL, anunțând public că va sprijini guvernul Ciucă până la 1 februarie 2022!

Prin nu știu ce mecanism obscur al gândirii cîțisto-iohanniste, președintele bicefal al PNL se auto-iluzionează că partenerii noștri externi sunt complet tâmpiți și nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă la București. Faptul că președintele României le-a spus acestora, la Aachen, că în România nu există nici o criză politică, i-a făcut pe aceștia să înceapă să se întrebe dacă nu cumva Klaus Iohannis îi ia peste picior. 

Articolul extrem de critic din cunoscutul cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung la adresa proaspătului câștigător al premiului “Carol cel Mare” dovedește că partenerii noștri europeni știu și înțeleg perfect ceea ce se întâmplă la București în aceste zile.

Spre deosebire de scrisorile trimise de fostul premier partenerilor noștri, scrisori a căror singur efect a fost acela că au produs jenă printre destinatari, actualele decizii ale președintelui României au atras imediat atenția tuturor asupra crizei politice din România. Practic, Frankfurter Allgemeine Zeitung spune că președintele Iohannis a luat-o prin bălării. “Un câștigător al Premiului Carol cel Mare pe un drum greșit.

În timpul crizei guvernamentale, președintele României, Klaus Johannis, nu pare să fie deranjat de apropierea de partidul social-democrat (PSD), cunoscut pentru corupția sa. Să fie miliardele de euro care vor sosi de la Bruxelles motivul?”, se întreabă jurnaliștii germani.

Faptul că USR-ul a insistat, până în ultima clipă, să existe mecanisme de control și transparență în administrarea banilor publici, a făcut ca Florin Cîțu și echipa pseudo-câștigătoare să-și dea seama că or să aibă mari probleme cu pluseriștii în desfășurarea planului de căpușare a fondurilor. Prin urmare, i-au atras atenția adevăratului președinte al PNL, domnul Klaus Iohannis, asupra acestei probleme și au convenit împreună că trebuie să scape de USR.

Deja șeful statului își exprimase public dezacordul față de ministrul pluserist al Justiției, Stelian Ion, care încerca să facă reformele din domeniul său, acelea care făceau parte din programul de guvernare și au fost convenite cu PNL și cu UDMR de la bun început.

Așa că Iohannis i-a dat undă verde lui Cîțu pentru a crea acest conflict care să ducă la ieșirea USR de la guvernare.

Că lucrurile stau așa și nu altfel o dovedește chiar declarația domnului Florin Cîțu, făcută cu mult înainte de congresul PNL și a destituirii celor doi miniștri pluseriști: “Dacă voi fi președintele PNL, colaborarea cu USR va înceta”. Și așa a și fost.

Chiar dacă cei doi miniștri USR nu ar fi fost agreați de premierul demis, pentru orice motiv posibil, faptul că Florin Cîțu nu s-a consultat cu partenerii de coaliție înainte de a lua aceste decizii controversate nu face decât să întărească prezumția de premeditare. În cele din urmă, iată, planul le-a reușit, dar prețul pe care PNL îl va plăti va fi enorm. Iohannis și echipa demolatoare se vor convinge de asta la alegerile din 2024. 

Și dacă cineva se iluzionează că lucrurile se vor schimba în bine până atunci, datorită “reformelor” promise de Iohannis și a fondurilor injectate de la Bruxelles și din fondul de rezervă al guvernului, atunci, pariază pe un cal mort. SIIJ nu va fi desființată (sau, dacă va fi, va fi înființată o alta, sub o altă titulatură, așa cum sugera UDMR-ul), primarii vor fi aleși tot într-un singur tur, ca și până acum, legile Justiției vor rămâne exact așa cum sunt (sau mai rău), banii de la PNDL 3 se vor scurge în buzunarele încăpătoare ale firmelor de casă (care vor împărți apoi profitul cu ordonatorul de credite), făcând lucrări de proastă calitate (sau nu le vor face deloc, dar vor încasa oricum banii), iar din banii alocați PNRR nu va veni decât prima tranșă.

În schimb, sperăm ca doamna Koveși să se deplaseze în România, anul viitor, în interes de serviciu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#PNL, #cadere libera, #popularitate pnl , #PSD