Scandalul lucrărilor de reabilitare a planșeului Unirii, care i-a avut în prim-plan pe Nicușor Dan și pe Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a reprezentat o nouă ocazie pentru PNL și USR de a se agăța de imaginea primarului general al Capitalei, pentru a avea acces la electoratul acestuia.
Liberalii s-au grăbit să someze PSD-ul „să-l respecte pe Primarul General”, iar cei de la USR au vrut să arate că ei sunt, de fapt, singurii care i-au fost alături lui Nicușor Dan, în timpul așa-zisei „bătălii de la Unirii”, fiind de altfel prezenți acolo. Liberalii și-au restabilit relațiile cu Nicușor Dan încă de la Consiliul Național din urmă cu aproximativ o lună, când primarul general a semnat pentru Nicolae Ciucă la prezidențiale. De partea cealaltă, Elena Lasconi a primit și ea semnătura lui Nicușor Dan, iar acum, cele două partide se bat pentru voturile importante ale Bucureștenilor în ecuația alegerilor prezidențiale, voturi care s-ar putea dovedi cruciale pentru intrarea în turul 2.
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că electoratul lui Nicușor Dan nu este nici al USR, și nici al PNL, dar ambele partide au nevoie neapărată de votul bucureștenilor, care cântărește mult, mai ales pentru alegerile prezidențiale.
„USR-ul trebuie să încerce să îl recupereze, pentru că electoratul lui Nicușor Dan nu este un electorat USR. O vedem bine. Votul pe București, diferența de 15 procente. Nu este nici electorat PNL. PNL este într-o situație destul de complicată, cum arată și sondajele. Deci el are nevoie de electoratul bucureștean. Nu știu dacă îl poate accesa sau nu. Trebuie să fie foarte convingător. Dar acest electorat poate face diferența.”
Pîrvulescu consideră că și Mircea Geoană are nevoie de acest electorat, doar că el nu se poate lega în niciun fel de Nicușor Dan, dar nici Nicușor Dan nu pare interesat să aibă o relație cu Geoană.
„Dacă prezența la vot este importantă, deja bucureștenii s-au mobilizat bine la locale, ar putea să se mobilizeze la fel de bine și la prezidențiale în turul 1 și 2. Bătălia pentru turul 2 e importantă. Teoretic și pentru PNL, dar, practic, în principal pentru USR. USR-ul este cel care va încerca, va face eforturi să ajungă la acest electorat”, a mai spus politologul.
Cristian Pîrvulescu consideră că electoratul bucureștean este, probabil, cel mai liberal, în sensul ideologic, iar candidați liberali, în adevăratul sens al cuvântului, pentru președinția României, nu sunt.
„Bucureștenii, probabil, sunt cei mai liberali dintre români. Vorbim de 15-16% din populație. Sigur, nu toți sunt la fel de liberali, dar vorbim despre o mare concentrare a celor care au o viziune liberală. De astfel, scorurile AUR au fost foarte mici în București. Atunci, noi nu prea avem candidați liberali. Toată lumea s-a dus pe zona conservatoare și ultraconservatoare”, a adăugat profesorul Pîrvulescu.
Acesta a explicat că electoratul liberal din Capitală, deși nu are foarte bine consolidate valorile, nu se regăsește nici în discursul Elenei Lasconi, nici în al lui Nicolae Ciucă, și, atunci, vor trebui să facă eforturi pe rețelele de socializare, unde USR-ul este mai convingător.
Pîrvulescu este de părere că Nicușor Dan va accepta asocierea oricărui partid, în sensul susținerii proiectelor sale, însă în turul al doilea se va pronunța în favoarea cuiva, împotriva PSD, atât timp cât George Simion nu prinde turul al doilea.
„Bucureștiul poate juca un rol important pentru trimiterea unuia dintre candidați în turul 2. Dacă se mobilizează. Aici este problema votului util. Dacă votează util, există posibilitatea ca în turul doi să nu intre Simion, să voteze util cu Geoană, cu Lasconi. Fiecare dintre părți va face eforturi pentru a-i convinge să voteze cu ei. USR-ul va face eforturi disperate pentru a atrage de partea sa electoratul bucureștean”, a conchis politologul.
Șantierul de la Piața Unirii a fost desființat marți dimineață, 15 octombrie. Din Parcul Unirii au fost strânse toate utilajele și gardurile care fuseseră montate luni, la ordinul primarului Daniel Băluță (PSD, Sectorul 4).
Primarul General a avut luni, 14 octombrie, trei tentative de a demonta gardurile șantierului, însă a fost oprit de Poliția Locală Sector 4, care se află în subordinea Primăriei de sector.
Nicușor Dan a făcut apel la Poliția Națională și la Jandarmerie, dar cele două instituții nu au intervenit.
Daniel Băluță a deschis șantierul pe baza unei autorizații de construire în regim de urgență eliberată de Primăria Sectorului 3, condus de Robert Negoiță (PSD). În replică, Nicușor Dan a spus că autorizația e ilegală, dat fiind că proprietar și administrator al zonei este Primăria Municipiului București, nu Primăria Sectorului 3.
Pe fondul conflictului creat, liderii partidelor au avut și ei reacții.
Marcel Ciolacu s-a arătat împăciuitor, spunând că probabil ambii primari au dreptate și că ar trebui „să revină la masa negocierilor”, subliniind însă că „dreptatea nu se face cu buldozerul”, o înțepătură la adresa lui Nicușor Dan.
Nicolae Ciucă și PNL i-au luat apărarea edilului Capitalei, precizând că „PSD ar trebui să-l respecte, iar USR au fost alături de el pe șantier, arătându-și public susținerea pentru acesta.