De ce au simulat liberalii „ruperea” coaliției de guvernare cu PSD. Adevărata miză a rămânerii în guvern în prag de alegeri. „Când să-și mai profileze imaginea de opoziție?”

Joi, 10 Octombrie 2024, ora 03:01
5329 citiri
De ce au simulat liberalii „ruperea” coaliției de guvernare cu PSD. Adevărata miză a rămânerii în guvern în prag de alegeri. „Când să-și mai profileze imaginea de opoziție?”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă FOTO Facebook/Nicolae Ciucă

Decizia Curții Constituționale din România de a admite contestația candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a stârnit o serie de reacții, atât din partea politicienilor, cât și din partea societății civile. Reacția PNL și USR nu a întârziat să apară, acuzând un joc politic între PSD și George Simion, pentru ca liderul AUR să ia voturile Dianei Șoșoacă și să ajungă în turul al doilea cu Marcel Ciolacu.

PNL a afirmat, apoi, deși o mai făcuse în mai multe rânduri în ultimele săptămâni, prin vocea liderului lor, că „rupe” coaliția de guvernare. Ce a vrut să spună liderul PNL prin această „ruptură” nu este clar, deoarece tot el a anunțat că „PNL rămâne în Guvern, pentru a supraveghea PSD”. Astfel, liberalii, supărați că li se dau peste cap planurile electorale, și așa destul de incerte, dat fiind faptul că Nicolae Ciucă tot nu ajunge la scorul partidului, au „simulat” ieșirea de la guvernare, pentru a da senzația că fac opoziție.

Analistul și jurnalistul Ion M. Ioniță consideră că pentru PNL este foarte important în prag de alegeri să rămână la guvernare, mai ales că deține ministerul responsabil de organizarea acestora, cel de Interne.

„E foarte important pentru un partid să fie la guvernare și cu atât mai mult în momentele alegerilor, mai ales când ai control asupra Ministerului de Interne, de exemplu. Deci, PNL ar face o greșeală mare dacă ar părăsi cu adevărat guvernarea, pentru că n-ar câștiga mare lucru, mai este foarte puțin timp până la alegeri și ar pleca de la putere într-un moment în care este cea mai mare nevoie să te afli acolo”, a afirmat Ion M. Ioniță, pentru Ziare.com.

Analistul precizează că partenerii de la PSD i-ar acuza că părăsesc guvernarea și că lasă țara în criză.

„Ar fi foarte greu să răspundă la asemenea acuzații. Pentru că ce s-ar întâmpla cu România în momentul în care am avea o criză politică în acest moment(?) Vă dați seama, înaintea alegerilor, în plină campanie electorală. Să mai ai și un guvern interimar, toate procedurile și haosul care apar în asemenea momente. Să nu uităm că administrația românească nu lucrează în momentele acestea în care nu știu cine este la butoane, cine sunt miniștrii, cine e premierul. Administrația este învățată să asculte de cei care guvernează, dar în momentele de slăbiciune, evident că toată administrația se blochează.”, a mai spus Ion M. Ioniță.

„Face parte din jocul politic”. Care ar fi interesul, de fapt

Acesta crede că în interesul PNL ar fi să rămână în guvern până la alegeri, chiar dacă vor exista atacuri în coaliție, deoarece „asta face parte din jocul politic”.

„Pe de altă parte, bineînțeles, există o presiune în plus asupra PNL și anume alegerile prezidențiale, unde și PNL și PSD au candidați. Normal că ei sunt adversari și această situație se reflectă și asupra celor două partide. E greu de gestionat o asemenea situație și am văzut că până acum, din coalițiile aflate la guvernare care au avut candidați la prezidențiale, n-au rezistat. S-au destrămat înaintea alegerilor. Dar acum este foarte scurt timpul.”, a mai spus el.

Ioniță consideră că PNL nu ar recupera din imagine într-o lună și jumătate, cât a mai rămas până la alegeri și să devină, astfel, un partid de opoziție, după ce trei ani a stat la guvernare cu PSD.

„Sigur că ideea că ar fi în opoziție poate prinde la unii liberali, de a trece în opoziție, dar cu gândul că vor câștiga mai multe voturi. E o slabă speranță asta, cred, pentru că e foarte scurt timpul. Când să-și mai profileze imaginea de opoziție când au fost trei ani împreună la guvernare? Ar fi un salt în gol. Nu știu cât de mulți oameni, dintr-o dată, ar spune că PNL este un veritabil partid de opoziție și s-a desprins total de guvernarea de până acum.”, adaugă analistul.

Jurnalistul mai punctează faptul că guvernarea PSD-PNL a făcut și câteva lucruri cu impact electoral pozitiv.

„Mă refer la creșterile de salarii și pensii, care au dus la explozia deficitului bugetar. Deci, ți-ai asumat să mărești deficitul bugetar, să duci lucrurile foarte departe cu un deficit de 7% anul acesta, poate mai mare, dar ieși de la guvernare, nu beneficiezi de recompensa electorală pentru aceste „cadouri” pe care le-ai făcut. Rămâne numai PSD să beneficieze. Ei să spună: noi am mărit și pensiile și salariile, liberalii au plecat de la guvernare. Nu stau alături de noi.”, a adăugat sursa amintită.

Ion M. Ioniță subliniază că și motivul invocat de PNL pentru a „rupe” coaliția nu este unul destul de puternic, fiind bazat pe o nemulțumire electorală.

„În plus, ieși de la guvernare pentru ce, până la urmă? Arăți slăbiciune, că ți-e frică și nu crezi de fapt că ai un candidat puternic care să intre în turul al doilea. Cam asta e ideea.

Adică te bazai pe faptul că sunt candidați care au scoruri asemănătoare și poate reușești să-l promovezi pe candidatul tău să intre în turul al doilea. Nu te bazezi pe faptul că ai un candidat puternic care strânge voturi și care și asigură intrarea în turul al doilea. E o diferență mare aici.”, a arătat Ioniță.

Analistul încheie spunând că PNL încearcă să suplinească lipsa de „atractivitate electorală” a candidatului lor printr-o situație conjuncturală în care mai mulți candidați se bat pentru locul doi, însă acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă aveau un candidat puternic.

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, 5 octombrie, contestaţia depusă privind candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale.

Ca urmare a deciziei, PNL au acuzat social-democrații că fac aranjamente cu „blatistul de casă al PSD”, George Simion, pentru ca acesta să ajungă în turul al doilea cu Marcel Ciolacu. Liberalii răspândesc, practic, teoria conform căreia, pe modelul Iliescu-Vadim din anul 2000, alegătorii s-ar orienta spre Marcel Ciolacu pentru a nu ieși Simion președinte.

Simion ar fi, de altfel, conform afirmațiilor experților, singurul candidat cu care PSD poate câștiga în finala prezidențială.

Ulterior, Nicolae Ciucă, președintele și candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a ieșit public și a anunțat „ruperea coaliției” de guvernare cu PSD, însă PNL rămâne în guvern, pentru a-i supraveghea pe colegii de guvernare.

După anunțul liberalilor, Marcel Ciolacu a anunțat că își va depune demisia dacă PNL iese de la guvernare, fapt care ar arunca România în criză politică, chiar în pragul alegerilor.

Astfel, liberalii se găsesc din nou într-o situație dificilă, pe care PSD reușește să o potențeze în favoarea sa.

Comisia de anchetă privind cheltuielile lui Iohannis este menită doar să distragă atenția, acuză PNL. Care ar fi interesul PSD
Comisia de anchetă privind cheltuielile lui Iohannis este menită doar să distragă atenția, acuză PNL. Care ar fi interesul PSD
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat marți, 12 noiembrie, despre comisia de anchetă privind cheltuielile lui Klaus Iohannis, că PSD dorește să deturneze atenția, el...
Tinerii sub 21 de ani ar putea avea acces interzis în sălile de jocuri de noroc
Tinerii sub 21 de ani ar putea avea acces interzis în sălile de jocuri de noroc
Un amendament la legea jocurilor de noroc a fost depus marți, 12 noiembrie. Modificarea legii vizează interzicerea accesului în sălile de jocuri de noroc a tinerilor cu vârsta între 18 și 21...
#PNL, #guvernare, #PSD, #alegeri 2024 , #pnl-psd
  1. Ponta așteaptă să fie chemat în comisia de anchetă privind cheltuielile lui Iohannis. Fostul premier ar fi aprobat achiziția unei aeronave prezidențiale
  2. Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Marea Britanie: ”Doar prin servicii de calitate putem spera că veți alege să reveniți acasă.”
  3. Câți bani a câștigat George Simion în singurul loc de muncă pe care l-a avut toată viața. Un coleg de facultate l-a pus director în firma sa
  4. Cum vrea Ana Birchall, fost ministru al Justiției, să ajungă președinte al României: „Sunt singura care a lucrat îndeaproape cu administrația Trump”
  5. Tot ce este în neregulă cu Elena Lasconi. Declarațiile controversate, erorile și discursul vag
  6. Liderul PNL nu crede în sondajele care-l scot din finala prezidențială: ”Arată că există o temere faţă de candidatul Nicolae Ciucă”
  7. George Simion acuză că Nicolae Ciucă s-a văzut cu un spion rus: "În cazul lui există poze"
  8. George Simion răspunde acuzației că ar fi pro-rus: "M-am întâlnit cu mulți, și la Cernăuți, și la Chișinău, dar toți erau români."
  9. Comuna din România care va organiza un referendum privind construirea de blocuri
  10. Elena Lasconi vrea „eliminarea" a 6 ministere: „Reforma administrativă va fi o prioritate / Ilie Bolojan poate moderniza România"