De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 02:00
4921 citiri
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ

În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de sâmbătă, trecem în revistă toate momentele de cumpănă prin care au trecut liberalii în cei 31 de ani de la reînființarea partidului. - 1990. PNL-AT, PNL-CD, PNL- Câmpeanu, PLD și ALDE au fost cele mai importante facțiuni desprinse din PNL.

PNL a fost reînființat la începutul anului 1990, imediat după căderea regimului comunist, primul președinte fiind Radu Câmpeanu. În iulie 1990, mai mulți tineri liberali, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu și Andrei Chiliman, se desprind din PNL și formează un nou partid: PNL - AT (Aripa Tânără).

În noiembrie 1991, se formează Convenția Democrată Română (CDR), ca mișcare de opoziție la Frontul Salvării Naționale (FSN) condus de Ion Iliescu. Din CDR făceau parte: Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Partidul Social Democrat din România (PSDR), Partidul Ecologist Român (PER), Partidul Alianţa Civică (PAC), Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR) şi mai multe formaţiuni civice.

În aprilie 1992, Radu Câmpeanu a scos PNL din CDR, astfel încât la alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, partidul a participat pe liste proprii și a ratat intrarea în Parlament.

Decizia lui Radu Câmpeanu de a ieși din CDR a provocat a doua rupere a partidului: din PNL s-a desprins o grupare condusă de Nicolae Cerveni, care dorea rămânerea PNL în CDR. Astfel, s-a format Partidul Naţional Liberal-Convenţia Democratică (PNL-CD).

După eșecul de la parlamentare, Radu Câmpeanu a fost înlocuit în fruntea PNL cu Mircea Ionescu Quintus, fapt care a dus la formarea a două grupări în interiorul partidului: tabăra Quintus și tabăra Câmpeanu. La finalul anului 1993, Radu Câmpeanu a fost exclus din PNL și, împreună cu alți membri liberali, a format un nou partid: PNL- Câmpeanu.

Întoarcerea fiilor risipitori

În 1993, PNL-AT fuzionează cu o grupare desprinsă din PNL-CD. Rezultă o nouă formațiune: Partidul Liberal 1993 (PL ‘93), condus de Horia Rusu. În 1997, PL ‘93 fuzionează cu vechiul PNL-CD (ce mai rămăsese din el), în ciuda opoziției lui Nicolae Cerveni, liderul muribundului PNL-CD. Noua formațiune rezultată din fuziunea PL ‘93 și PNL-CD ia numele de Partidul Liberal. În 1998, Partidul Liberal (în componența căruia se aflau foștii disidenți din PNL-AT și PNL- CD) se reintegrează în PNL. Nicolae Cerveni ajunge în PRM lângă Corneliu Vadim Tudor.

În 2003, odată cu întoarcerea lui Radu Câmpeanu în vechiul PNL, se închide etapa scindărilor liberale din primii ani de tranziție.

Anii 2000, o nouă ruptură

În octombrie 2006, în plină guvernare PNL-PD, mai mulți lideri liberali, printre care Theodor Stolojan și Valeriu Stoica, intră în conflict cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, care ocupa și funcția de președinte al PNL. Stolojan și Stoica, apropiați ai președintelui Traian Băsescu, sunt excluși din partid. Cei doi rup o parte din PNL și formează Partidul Liberal Democrat (PLD). Din conducerea noului partid fac parte Raluca Turcan, Gheorghe Flutur și Cristian Boureanu. În decembrie 2007, PLD fuzionează cu PD și ia naștere un nou partid: PDL, condus de Emil Boc.

În 2014, se destramă alianța dintre PSD și PNL (USL). Senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu rupe o parte din PNL și formează Partidul Liberal Reformator, cu scopul de a continua USL alături de Victor Ponta și PSD.

În același an, PNL, ieșit din alianța cu PSD, fuzionează cu PDL, partid grav afectat de măsurile de austeritate impuse în timpul guvernării Boc. Noul partid rămâne cu denumirea istorică de PNL și-l susține pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2014. Fuziunea dintre PNL și PDL marchează întoarcerea în partid a vechilor disidenți: Teodor Stolojan, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur.

PLR, partidul desprins din PNL sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu, a fuzionat în 2015 cu Partidul Conservator (PC) fondat de Dan Voiculescu. Noua formațiune a luat numele de ALDE și s-a dezintegrat după ce a ratat intrarea în Parlament la alegerile generale din decembrie 2020.

Citeste si:
Cum sfidează politicienii arogant pandemia. Regulile sanitare impuse "muritorilor" sunt călcate nonșalant în picioare de sus-puși
Cum sfidează politicienii arogant pandemia. Regulile sanitare impuse "muritorilor" sunt călcate nonșalant în picioare de sus-puși
Valul patru al pandemiei macină sistemul medical al României, numai în ultimele 5 zile înregistrându-se peste 1.600 de decese din cauza COVID-19. Cu toate astea, cea mai mare parte a...
Misiunea de „mega bun simț” lansată în interiorul PNL: Liberalii sunt rugați să umple pagina lui Florin Cîțu cu comentarii pozitive FOTO
Misiunea de „mega bun simț” lansată în interiorul PNL: Liberalii sunt rugați să umple pagina lui Florin Cîțu cu comentarii pozitive FOTO
Vicepreședintele PNL Pavel Popescu a transmis un mesaj intern, pe un circuit închis de comunicare, în care le recomandă membrilor partidului să lasă comentarii pozitive pe pagina premierului...
Sursa: Ziare.com