Batalia din PNL

Luni, 01 Februarie 2010, ora 19:05
5184 citiri
Batalia din PNL
Foto: Ziare.com

In PNL se lupta in acest moment trei curente: cei care vor la guvernare alaturi de PD-L, cei care vor in opozitie singuri si cei care vor intr-o opozitie comuna cu PSD, parteneriat care sa fie oficializat si parafat.

Crin Antonescu incearca sa se mentina in echilibru intre aceste grupari, iar pentru a-si intari pozitia a si pus de un congres de reconfirmare foarte rapid, la inceputul lui martie. Deocamdata nu pare a avea rivali la sefia partidului. Este singurul care si-a anuntat intentia ferma de candida si ramane de vazut daca si cine se va incumeta sa infrunte cele 2 milioane de voturi care ii legitimeaza pretentiile actualului presedinte PNL.

Singurul cu sanse ar putea fi Calin Popescu Tariceanu, dar nu acum, cand zestrea electorala a lui Crin Antonescu este inca intacta, ci in toamna, cand frustrarea Opozitiei s-ar putea accentua dramatic. Fostul premier a si acuzat de altfel ca exisa "o serie de persoane" care vor congresul pentru ca le va permite "o detinere mai buna a parghiilor de putere interna si pe o perioada cat mai lunga de timp".

Daca pozitia lui Crin Antonescu pare deocamdata inatacabila, in jurul sau se dau lupte grele. Si cea mai vizata este functia prim-vicepresedintelui Ludovic Orban. Este clar ca un Crin Antonescu cu o echipa impanata de curente adverse ar avea o pozitie mult mai fragila. Pentru a preveni asa ceva, Crin Antonescu incearca sa impuna o schimbare a statutului care sa prevada alegerea in bloc a intregii echipe de conducere, cam cum se intampla la PD-L si cum doreste Mircea Geoana sa se intample si la PSD.

"Sunt total devaforabil unei astfel de propuneri, in acest fel in loc sa avem mai multa democratie in partid, vom avea mai putina democratie. Sistemul de lista favorizeaza accederea in structuri de conducere a unor persoane care nu sunt validate prin votul membrilor intr-un congres si au singura calitate ca sunt intr-o relatie buna, prieteneasca sau nu stiu de ce natura, cu seful. (...) Statutul nu se schimba la fiecare congres dupa cum bate vantul", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Nu e singurul nemultumit. Infiintarea comisiei pentu statut il lezeaza si pe Ludovic Orban a carui pozitie ar putea disparea. Crin Antonescu nu se impiedica insa de un asemenea detaliu, chiar daca pe termen lung el ar putea duce la dezertarea lui Ludovic Orban in aripa Tariceanu.

De altfel, presedintele liberal isi joaca dur cartea. A exclus din partid doi lideri locali acuzati de colaborationism cu Traian Baescu: primarul municipiului Calarasi, Nicolae Dragu, si vicepresedintele C.J. Mehedinti, Ovidiu Mircea Gheorghe.

Ca sa fie si mai clar, a transmis un mesaj transant: "cei care vor la guvernare cu PDL-ul, in conditiile PDL-ului (...) sa plece acum din PNL, sunt liberi sa se duca la PD, fie prin generalul Oprea, fie direct".

Sa se duca, dar nu chiar toti. Caci baronul de Gorj, Ilie Morega, care a vrut sa faca un parteneriat la nivel local cu democrat liberalii, a fost iertat de acuzatii. Alta infrangere pentru Ludovic Orban.

De partea cealalta, Calin Popescu Tariceanu nu este catusi de putin resemnat. A luat fata taberei adverse si a lansat proiectul de reforma constitutionala pe care l-a prezentat duminica public.

Fostul premier ataca exact in zona de maxima vulnerabilitate a lui Crin Antonescu: proiectele. In 18 ani de cariera politica, actualul presedinte PNL nu a avut niciunul propriu.

Cat despre "proiectul Iohannis", acesta a fost legat strict de numele unui om, fara sa contina o viziune articulata de reformare a Romaniei, si nici macar nu i-a apartinut cu adevarat, fiind preluat de la Calin Popescu Tariceanu, care l-a gandit in urma cu cativa ani ca posibila solutie pentru prezidentiale.

Chiar daca va fi, probabil, mult mai discreta decat cea din PSD, confruntarea liberalilor se anunta apriga si cu un final, deocamdata, deschis.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#congres PNL, #functii conducere PNL, #alegeri interne PNL , #stiri PNL
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Finalul actualei "batalii", cu o miza derizorie, zic eu, este, intr-adevar, una cu "final deschis"!
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Crin Antonescu... si cele 2 milioane de voturi