Ce prevede noul protocol convenit de liderii coalitiei de guvernare. Premierul trebuie sa-si anunte partenerii daca vrea sa revoce un ministru UPDATE

Autor: N.G.
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 22:03
5923 citiri
Ce prevede noul protocol convenit de liderii coalitiei de guvernare. Premierul trebuie sa-si anunte partenerii daca vrea sa revoce un ministru UPDATE
Liderii coalitiei de guvernare au convenit asupra unui act aditional la acordul de guvernare

PNL, USR PLUS si UDMR au convenit marti seara, 20 aprilie, asupra unui act aditional la Acordul de guvernare.

UPDATE Europarlamentarul PLUS, Dragos Tudorache, a declarat la finalul intalnirii ca noul ministru al Sanatatii va fi desemnat miercuri dimineata. "Am reusit sa avem o completare a acordului de coalitie si avem toata increderea ca vom putea duce mai departe Romania in lupta cu Covid. Am agreat principii legate de functionarea guvernului, a coalitiei parlamentare si a prioritatilor legislative. Mesajul e clar: campania de vaccinare ramane prioritatea principala a guvernului", a spus vicepremierul Dan Barna.

"Am convenit sa semnam o completare la acordul de coalitie care sa aduca proceduri care sa duca cresterea increderii intre parteneri si sa creasca performanta de guvernare. Suntem o coalitie care coopereaza, bazata pe solidaritate, incredere si respect reciproc", a afirmat Ludovic Orban.

Kelemen Hunor: "In acest act aditional nu exista acte extraordinare, extravagante. Sunt cateva puncte accentuate din programul de guvernare, dar nu se adauga nimic in programul de guvernare sunt deziderate importante. Armonizarea in coalitie necesita rabdare, echilibru si empatie nu putem spune ca merge extraordinar in fiecare clipa, dar toate partidele sunt constiente ca e responsabilitatea noastra sa mergem inainte, sa cautam solutii pentru cetateni"

Florin Citu: "Coalitia merge mai departe. Sunt foate bucuros ca ne asumam in coalitie campania de vaccinare. Maine vom avea un ministru al Sanatatii, va avea sustinerea mea. Deciziile vor fi luate in interesul cetatenilor Romaniei"

Stirea initiala: Documentul prevede ca deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formatiunilor din coalitie si ca responsabilitatea politica se asuma impreuna, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coalitie si a premierului.

De asemenea, conform documentului, coalitia, premierul si membrii Guvernului isi asuma sa nu adopte pozitii publice prin care sa submineze activitatea si agenda guvernamentala si a mebrilor guvernului.

"Comunicarea publica se va face in spirit de sustinere reciproca si solidaritate", se arata in document.

Liderii coalitiei se angajeaza sa nu se submineze public reciproc iar o eventuala cerere de revocare a unui ministru sa fie transmisa tuturor partenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participarea la decizie a tuturor membrilor guvernului.

Reprezentantii celor trei formatiuni politice au convenit ca o serie de reforme pana la sfarsitul anului, printre care si adoptarea unui nou cod electoral si adoptarea legilor justitiei.

Nu s-a ajuns deocamdata asupra unui acord cu privire la persoana care va fi desemnata ministru al Sanatatii.

Principalele prevederi ale actului aditional:

Agenda coalitiei si agenda guvernului

- sedintele de coalitie se vor desfasura in fiecare luni, o data la Camera Deputatilor, o data la Senat.

- fiecare partid din coalitie va asigura secretariatul prin rotatie, timp de o luna. Secretarii desemnati vor tine minuta deciziilor adoptate si vor urmari implementarea deciziilor.

- temele de pe agenda se vor anunta in prealabil la secretar si vor fi agreate de catre lideri la inceputul sedintei de coalitie.

- sedintele de coalitie vor lua in dezbatere agenda politica guvernamentala si agenda politica parlamentara. Pot fi invitati in functie de subiecte reprezentanti ai grupurilor parlamentare si ministri. La sedinta coalitiei participa si reprezentantul grupului parlamentar al minoritatilor nationale.

- agenda guvernului si procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru impreuna cu vicepremierii, in sedinta saptamanala ulterioara sedintei pregatitoare de guvern organizata de SGG. Agenda sedintei de guvern va fi agreata la acest nivel si ulterior transmisa ministerelor si in spatiul public.

Agenda parlamentara

- Coalitia de guvernare functioneaza in baza programului de guvernare si a unor decizii colegiale luate in formatele mai sus mentionate. Agenda parlamentara si deciziile de vot in Parlament urmeaza prioritatile din programul de guvernare.

- In lipsa consensului in Coalitie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decat cele cuprinse in programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot actiona in afara Coalitiei, cu anuntarea prealabila a partenerilor, si dupa refuzul lor de a sustine respectivele initiative.

Prioritati asumate la nivelul Coalitiei

- Vaccinarea impotriva COVID-19 ramane o prioritate a Guvernului si a Coalitiei.

- Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numarul de doze administrate, dispozitia pe centre, procentele de persoane din categoriile prevazute in actul normativ adoptat de Guvern.

- Transparenta este o regula nu o exceptie. Toti ministrii Coalitiei trebuie sa ia masuri pentru cresterea accesului la date publice, transparentizarea executiei bugetare, contracte si achizitii publice acolo unde exista.

- Reformele in domeniul sanatatii vor continua: transparenta si eficienta investitiilor in infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.

- Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivitatii pana la finalul anului.

- Adoptarea legilor pe justitie pana la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internationale ratificate de Romania, precum si cu recomandarile formulate in cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO si Comisia de la Venetia.

- Operationalizarea Comisiei de Cod electoral, in baza unui mandat agreat in Coalitie.

- Calendar asumat pentru adoptarea pozitiei politice si implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.

- Coalitia creeaza un grup de lucru permanent pentru eficientizarea functionarii statului.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#negocieri coalitie, #criza politica, #protocol, #cod electoral, #legile justitiei , #stiri PNL