Ziare.com

PNL propune modificarea a 7 articole din Constitutie, ca urmare a ce s-a votat la referendum. Iata schimbarile

Marti, 25 Iunie 2019, ora 16:47

   

PNL propune modificarea a 7 articole din Constitutie, ca urmare a ce s-a votat la referendum. Iata schimbarile
Proiectul PNL de revizuire a Constitutiei prevede ca pot sesiza neconstitutionalitatea ordonantelor de urgenta si presedintele Romaniei sau Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca persoanele condamnate definitiv nu pot candida, contine interdictii privind amnistia si gratierea colectiva si pentru fapte de coruptie si stabileste ca nu pot fi reglementate prin OUG organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi, modificand sapte articole ale legii fundamentale.

Conform PNL, temele de interes national validate prin referendumul din 26 mai cu incidenta asupra dispozitiilor constitutionale sunt urmatoarele: interzicerea amnistiei si a gratierii pentru fapte de coruptie; interzicerea adoptarii ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare.

"Corelativ, se impune includerea in propunerea legislativa de revizuire a reglementarii referitoare la interzicerea dreptului de a fi ales in cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, textul normativ propus fiind o preluare a initiativei cetatenesti avizata de Curtea Constitutionala si aflata in procedura parlamentara pentru dezbatere si adoptare.

Preluarea acesteia in prezenta initiativa de revizuire permite parcurgerea unui proces legislativ unitar si organizarea unui singur referendum de aprobare a revizuirii Constitutiei", precizeaza liberalii.

O alta tema este extinderea dreptului de a sesiza neconstitutionalitatea ordonantelor de urgenta si de catre Presedintele Romaniei sau de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Condamnatii sa nu poata candida

Proiectul integreaza initiativa privind integritatea in functiile publice, cuprinsa in Pactul de la Cotroceni.

Liberalii propun completarea articolului 37 din Constitutie, referitor la "dreptul de a fi ales", prin introducerea unui nou alineat: " (3) Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

O modificare simultana vizeaza si articolul 38, referitor la "dreptul de a fi ales in Parlamentul European": "In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European. Nu pot fi alesi in Parlamentul European cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

Amnistia si gratierea

O alta modificare vizeaza articolul 73, referitor la "categorii de legi", unde alineatului care mentioneaza ca prin lege organica se reglementeaza acordarea amnistiei sau a gratierii colective i se adauga mentiunea conform careia "acordarea amnistiei si a gratierii colective pentru fapte de coruptie este interzisa".

Un alt articol constitutional modificat este articolul 74, privind "initiativa legislativa".

Alineatul care prevede ca "nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor problemele fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea" este completat cu formularea: "Nu pot face obiectul initiativei legislative a deputatilor sau a senatorilor amnistia si gratierea colectiva, cu privire la faptele de coruptie".

De asemenea, cel conform caruia Guvernul isi exercita initiativa legislativa prin transmiterea proiectului de lege catre Camera competenta sa il adopte, ca prima Camera sesizata, este completat de precizarea: "Nu pot face obiectul initiativei legislative a Guvernului amnistia si gratierea colectiva, cu privire la faptele de coruptie".

Alineatul d) al articolului 94 din legea fundamentala, referitor la alte atributii ale presedintelui, este modificat, astfel ca, pe langa faptul ca seful statului acorda gratierea individuala, apare si precizarea: "Acordarea gratierii individuale pentru fapte de coruptie este interzisa".

Ordonantele de urgenta

Alineatul (6) al articolului 115 referitor la "delegarea legislativa" se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: "Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, in domeniul legilor organice avand obiectul de reglementare prevazut de articolul 73 alin. (3) lit. h), i) si l), nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Cele trei alineate se refera la:
  • infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora;
  • acordarea amnistiei sau a gratierii colective;
  • organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi
.

Si articolulul 146 referitor la atributiile Curtii Constitutionale este modificat.

Este introdus un alineat nou, conform caruia CCR "se pronunta asupra constitutionalitatii ordonantelor, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a 50 de deputati sau 25 de senatori, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau Avocatului Poporului".

Totodata, este modificat alineatul d, fiind eliminata prevederea conform careia exceptiile de constitutionalitate pot fi ridicate si direct de Avocatul Poporului.

Noua forma este "d) hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial".

Proiectul de revizuire pentru transpunerea Referendumului a fost aprobat de Biroul Executiv al PNL, fiind mandatati liderii de grup pentru a-l discuta cu celelalte formatiuni de Opozitie, astfel incat sa poata fi inregistrat in procedura legislativa, fiind necesara sustinerea a o patrime din numarul deputatilor sau senatorilor.

Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Revizuirea Constitutiei se supune aprobarii printr-un nou referendum.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre proiect revizuire constitutie PNL
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5294 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ANTICIPATE !

.

 

Pana acum ...

..ni s-a demonstrat ca " referendumul" .. este doar o chestie aburitoare !
O supapa cu ajutorul carea se detensioneaza poporul !
Un medicament pentru linistirea populatiei in momentele critice ale clasei politice .
Un fel de " diazepam " .. :)))
Pentru ce ne mai cheama la " referendum " ..daca apoi nu tine nimeni cont de rezultatul lui ?
Se pare ca, chiar daca ar fi votat 100% din cetatenii cu drept de vot , si din tara si din afara ..nimeni nu va tine cont de vointa populara ...
Au puterea ...asa ca nu le pasa !
Nici de noi ..si nici de constitutie si legile aflate in vigoare in momentul de fata !

 

Faci o confuzie

Referendumul pentru modificarea constitutiei nu este consultativ ca celelalte referendumuri,el doar valideaza sau nu modificarile votate in parlament cu majoritate de 2/3.

nu exista referendum consultativ

e o inventie a politicienilor ticalosi carora
le este teama de popor.

fortmidabil

au facut-o si pe asta. nu este rau. dar constitutia, din cate stiu, se modifica prin referendum. si cu o larga sustinere parlamentara. oare au luat in calcul si cate acte normative ar trebui modificate dupa aprobarea modificarilor constitutiei prin referendum. pentru parlamentul cu 300 membrii s-a votat in cadrul referendumului din 2009. si ce s-a intamplat dupa zece ani. nimic.

 

ma,tu chiar gresesti la fiecare cuvint ?

parca visezi in bratele lui bachus :)

nu stiam ca psdistii sint de acord cu referendumul
din 2009 :)))
daca pnl ar fi sustinut acel referendum,
acum i-ai fi injurat.

partidul te plateste,tu cinti si joci cit si cum poti.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor