Privatizarile si fondurile UE ar putea scoate Romania din criza - Tv Ziare.com

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 18:31
1783 citiri
Privatizarile si fondurile UE ar putea scoate Romania din criza - Tv Ziare.com
Foto: Ziare.com

Privatizarea companiilor de stat care merg in pierdere, o mai buna absorbtie a fondurilor europene si o reforma a sistemului fiscal sunt masuri prin care Romania ar putea iesi din criza, este de parere Claudiu Doltu, persoana nominalizata de PNL sa detina portofoliu Economiei si Finantelor in guvernul din umbra al Opozitiei.

"Privatizarea este sustinuta de cei cu o conceptie liberala. PNL considera ca trebuie incurajat sistemul privat, ca acesta sa foloseasca cat mai multe resurse disponibile. Privatizarea companiilor de stat este una dintre solutii.

Astfel, simbioza dintre politic si administratie se poate diminua si companiile respective pot sa actioneze pe baza unor criterii de performanta. Cresterea si bunastarea vin din sectorul privat, iar privatizarea ca solutie de iesire din criza este o optiune", a declarat Claudiu Doltu, la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu liberalul Claudiu Doltu.

Potrivit lui Doltu, profesor de economie in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, criza a fost generata de cei care au decis gestionarea incorecta a resurselor si va dura destul de mult pana cand economistii vor reusi sa explice ce s-a intamplat.

"Astazi stim ca Marea Depresiune din 1929-1933 a fost determinata nu neaparat de lacomia oamenilor si de lipsa reglementarilor, ci de anumite decizii gresite. Este vorba de cresterea dobanzilor intr-o perioada in care pe piata era nevoie mai mare de lichiditate. Asta s-a dovedit insa abia in anii 1950", a precizat fostul consilier al presedintelui Emil Constantinescu.

Pe timp de criza, folosirea resurselor care provin de la Uniunea Europeana este o cale la care toata lumea se gandeste, insa, potrivit specialistului, este "usor de vorbit si mai greu de facut", iar raspunsul nu este de natura economica, ci mai degraba de conditii legate de administarea politicilor publice.

"De ce nu folosim mai multi bani europeni? Pentru ca exista, din nefericire, o lipsa de capacitate in ceea ce priveste formarea prioritatilor si o lipsa de capacitate administrativa. Daca un guvern vrea sa cheltuiasca un euro de la partenerii din UE va trebui sa accepte ca va cheltui un euro mai putin din banii care provin din alte surse. Totul se desfasoara intr-un cadru bugetar care este strict determinat", a completat invitatul Ziare.com.

Totodata, Claudiu Doltu considera ca nu putem sa ignoram faptul ca atunci cand folosesti bani europeni se respecta niste proceduri, iar cand folosesti bani de la Guvern controlul nu este atat de exigent ca in cazul fondurilor europene.

In ceea ce priveste concedierile masive in sectorul bugetar, fostul consilier al guvernatorului BNR considera ca romanii nu ar trebui sa le priveasca atat de dramatic, caci inseamna, de fapt, o redirectionare economica.

"Ar trebui sa ne obisnuim sa intelegem ca restructurarile intr-o economie si o societate sunt normale, asa cum sunt restructurarile pe care le decidem in familie. Restructurari nu inseamna neaparat concedieri, ci schimbari de comportamentt. Putem sa folosim in alt mod resursele pe care le avem", a adaugat el.

TVA diferentiata duce la un sistem greu de gestionat

Desi parerile privind disputa "o taxa pe valoarea adaugata fixa vs. cote diferentiate" sunt impartite, profesorul Claudiu Doltu considera ca nu exista o solutie unicat in ceea ce priveste TVA.

"Exista sisteme diferite pentru TVA. Romania a practicat un sistem diferentiat de TVA si nici azi sistemul nu este numai cu o cota unica, caci sunt suficient de multe derogari. Sistemul diferentiat a fost abandonat in anul 2000 din motive valabile si azi. Un astfel de sistem este greu de gestionat. Deocamdata, problemele nu sunt legate de o cota de 24% sau de mai multe cote, ci problema este de administrare a sistemului", a explicat specialistul.

Legat de mult controversata cota unica, penelistul mentionat sa detina portofoliu Economiei si Finantelor in guvernul din umbra al Opozitiei a precizat in cadrul emisiunii de la Tv Ziare.com ca problemele economice din Romania nu sunt generate de aceasta.

"Optiunea pentru un sistem sau altul poate fi o optiune care pleaca de la valorile fiecaruia dintre noi. Nu exista o solutie generala. O politica fiscala proasta omoara cresterea economica. In aceasta situatie omoara sistemul economic din Romania. In ceea ce priveste reforma fiscala este vorba de un suport politic, pe care un guvern trebuie sa il acorde. Daca acest suport nu exista, orice tentativa de reforma fiscala este sortita esecului", a precizta acesta.

Pentru ca Romania sa poata face reforma fiscala, Claudiu Doltu considera ca sunt necesare 5 directii: cresterea credibilitatii bugetului, o prioritizare a proiectelor bugetare si bugetarea multianuala, imbunatatirea functionarii bugetului, cresterea absorbtiei fondurilor UE si imbunatatirea cresterii capacitatii de administrare a venitului.

"Un astfel de proiect poate face ca Romania sa aiba, in cinci ani, un sistem fiscal comparabil cu alte tari din UE", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#privatizari companii stat, #absorbtie fonduri UE, #criza Romania , #stiri PNL