Ziare.com

Proiectul PNL privind achizitiile publice, aprobat de Camera Deputatilor. Florin Roman: "Daca aceasta lege functiona in urma cu cativa ani, tepe precum Tel Drum nu ar mai fi fost posibile"

Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:40

   

Proiectul PNL privind achizitiile publice, aprobat de Camera Deputatilor. Florin Roman: "Daca aceasta lege functiona in urma cu cativa ani, tepe precum Tel Drum nu ar mai fi fost posibile"
Camera Deputatilor a adoptat, marti, o propunere legislativa privind excluderea din procedura achizitiilor publice a oricarui operator economic, organizat ca societate pe actiuni, al carui capital social este reprezentat prin actiuni la purtator, care nu face dovada identitatii beneficiarilor reali ai acestora.

Florin Roman sustine ca daca aceasta lege functiona in urma cu cativa ani, "tepe precum Tel Drum nu ar mai fi fost posibile"

"Parlamentul Romaniei a adoptat Legea Roman, prin care punem capat afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se imbogati din bani publici. Practic, Liviu Dragnea, in calitate de Presedinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase catre SC Tel Drum, al carui actionar ascuns era direct sau prin intermediari.

Legea care merge la promulgare interzice atribuirea de contracte din bani publici catre societati comerciale cu actionariat ascuns. Astfel, daca societatea refuza declararea actionarilor este eliminat obligatoriu din procedura de atribuire. Motivul este unul simplu: necunoasterea actionariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese intre ordonatorul de credite si beneficiar", a declarat liderul deputatilor liberali, Florin Roman", a spus liberalul de la tribuna Camerei Deputatilor.

S-au inregistrat 275 voturi pentru si 3 abtineri, potrivit Agerpres.

Proiectul completeaza Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, in sensul ca societatile comerciale care au decis sa aiba un actionariat netransparent sa nu poata participa la procedurile de achizitie publica, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricarui operator economic organizat ca societate pe actiuni la purtator.

"In vederea respectarii principiilor transparentei si tratamentului egal, autoritatea contractanta are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligatia de a comunica datele de identificare a detinatorilor/beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator, in situatia in care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, tert sustinator sau subcontractant la procedura este de societate pe actiuni, cu capital social reprezentat prin actiuni la purtator", prevede proiectul.

Potrivit textului adoptat, reprezentantul legal al operatorului economic depune o declaratie pe propria raspundere cu privire la detinatorii/beneficiarii reali ai actiunilor la purtator, sub sanctiunile prevazute de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Cazurile in care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/tertul sustinator organizat ca societate pe actiuni cu capital social reprezentat prin actiuni la purtator nu respecta aceste prevederi reprezinta situatii potential generatoare de conflict de interese, au decis deputatii.

"Autoritatea contractanta este obligata sa excluda din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe actiuni, al carui capital social este reprezentat prin actiuni la purtator si care nu face dovada identitatii detinatorilor/beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator", mai prevede proiectul.

Camera Deputatilor este for decizional.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 997 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Gurgui017 Rank user: x5 30.06.2020, 13:26

- bechtel bombonel !? 🤢🤢🤢

 

tepe ca Tel drum nu ar fi existat, ne zice leberalul FlorinR

Nu vreau decat sa-i amintesc leberalului FlorinR, ca mai tzeapa ca cea primita de la Bechtel, pt care RO a platit milioane de dolari doar sa scapam de al contract, din care practic s-a realizat cat a facut "autostrada" si moldoveanul ala din banii lui !
Mi-ar place sa se plublice tot muntele de bani ce s-a cheltuit de RO pe autostrazile din Ardeal !
Tare mii teama ca ne-am ingrozi cat banet ne-au mancat ternationalele ce s-au facut ca ne fac autostrazi dar in fapt doar ne-au mancat miliarde de euro !!!
Cat despre tel drum, as dori sa stiu daca banii europeni pe care i-a tocat a fimra se regasesc si in drumurile pe care le-a contractat sa le faca iara daca nu le-au facut cine a semnat de receptia lor si daca aceea sunt acum "legati" sau nu !!!
De cativa ani nu vorbiim decat despre hotzia lui Dragnea si a Tel Drum, dara Citu ne povesteste despre miliarde de euro cheltiiti la vreme de pandemie pt masti de proasta calitate cumpate de la firme ce adapostesc PAB-uri...
Despre miliardele astea de euro cand se va scrie ???

 

Cand latrina a 3 se inchide si sticlarii ei nu vor mai fi

indoctrinati cu aiureli...de mine putin ma intereseaza care ar fi condamnati...indiferent de partid sa fie capaciti..dar cand marele sef psd fura ca cel mai mare mafiot...cum mai au psdistii curaj sa mai comenteze???

Nea Florine

Lasă vrăjeala că NU ține! PS.Incă sunt firme cu actiuni "la purtător" secrete.

 

Exista!

Da, există incă firme de acest tip. Și nu spune nimeni că vor dispărea. Pot face afaceri cu cine vor.
Aspectul clarificat aici este că acest tip de firme nu vor mai face afaceri cu statul roman. Pot căpuși pe altcineva.

Un pas inainte!

O lege foarte buna, daca nu au lasat portite poate si aplicarea va fi pe masura.
Domnule Roman, am si eu o rugaminte, gasiti alt om care sa iasa la declaratii, unul care nu s-a bucurat de privilegiile rezultate ca urmare a activitatii politice. Daca ne uitam in CV-ul dvs vedem ca peste 7 ani ati fost intr-o sumedenie de consilii de administratie. Daca a fost pe merit imi cer scuze.

 

Excelent ! de mult era necesara aceasta lege . Mai trebuie una

Lege privind verificarea conturilor bancare din

strainatate cel putin pentru persoanele anchetate si

gasirea modalitatii de recuperare.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor