Congres PNL: Se alege noul Statut si se elimina afilierea la ALDE (Video)

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 08:01
2297 citiri
Congres PNL: Se alege noul Statut si se elimina afilierea la ALDE (Video)

Congresul extraordinar al PNL va adopta, vineri, noua forma a Statutului partidului, prin care este eliminata apartenenta PNL la ALDE, creste numarul membrilor Biroului Politic si se instituie mecanisme de control in cazul ministrilor si demnitarilor sustinuti de partid.

Proiectul noului Statut al PNL, adoptat in comisia interna de specialitate din partid, va fi supus votului in cadrul sedintei Delegatiei Permanente de vineri si ulterior in Congresul PNL.

Din cei 31 de vicepresedinti, care vor fi alesi in mod uninominal in cadrul Congresului, 15 vor avea competente executive pentru a se ocupa de domenii specifice.

Atributiile acestora urmeaza a fi aprobate in prima sedinta a Delegatiei Permanente, la propunerea Biroului Politic National, iar ceilalti 16 vicepresedinti vor primi atributii in coordonarea activitatilor filialelor PNL, prin decizia BPN.

PNL isi alege conducerea: Cati liberali candideaza si cine va fi numarul 2 in partid

Conform documentului, secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic National, la propunerea presedintelui PNL.

In cazul presedintelui PNL, Statutul este completat cu prevederea conform careia "in cazul vacantarii functiei de presedinte al PNL, responsabilitatile acestei functii se asigura de catre un vicepresedinte ales de Congres, desemnat prin vot de catre BPN".

In Statutul PNL este mentinuta prevederea conform careia Delegatia Permanenta este cea care "desemneaza candidatul PNL la functia de Presedinte al Romaniei".

Apartenenta PNL la ALDE este eliminata, dar nu este introdusa apartenenta la PPE

Din proiectul de Statut al PNL este eliminata prevederea conform careia partidul este membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni (ALDE), dar este mentinuta apartenenta la Internationala Liberala. In schimb, nu este precizata apartenenta la vreo alta familie politica europeana, cum ar fi PPE.

De asemenea, noul Statut restrange posibilitatea ca semnul permanent, semnul electoral, culorile si drapelul partidului sa poata fi modificate de vreun alt for de conducere a PNL in afara Congresului.

Fuziune sau alianta PNL-PDL? Quintus vrea ca liberalii sa-si modifice statutul

Astfel, conform actualului Statut, aceste elemente de identificare ale PNL pot fi schimbate in Delegatia Permanenta, forul care se reuneste intre congresele partidului. Potrivit noului Statut, semnul permanent, semnul electoral, culorile si drapelul PNL pot fi modificate numai de Congresul partidului.

De asemenea, documentul este completat cu prevederea conform careia "fostii presedinti PNL, de la nivel local, membri ai Partidului National Liberal, sunt membri de drept ai Biroului Politic Local, daca isi exprima in scris aceasta solicitare si daca primesc acordul Delegatiei Permanente".

Totodata, este instituita interdictia de a reveni in PNL, pentru un an de zile, aplicata in prezent celor exclusi din partid si in cazul celor care au demisionat din PNL.

In cazul atributiilor Delegatiei Permanente a PNL, este adaugata posibilitatea ca, la propunerea Biroului Politic National, prin derogare de la prevederile Statutului, sa poata "coopta in functii de conducere ale PNL personalitati ale vietii politice, sociale, economice, culturale".

In cadrul PNL este infiintat un organism unic privitor la grupul parlamentar al partidului, compus din toti senatorii, deputatii si europarlamentarii partidului, avand rolul de a "promova politica partidului".

Citeste si:
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. BPN al PNL a fost...
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
Sursa: MEDIAFAX