De la cititori: Un an nou, metehne politicianiste vechi

Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 09:43
2956 citiri
De la cititori: Un an nou, metehne politicianiste vechi
Foto: Arhiva

Iluzia armoniei din timpul Sarbatorilor de iarna s-a risipit odata cu zilele din decembrie, luand cu ea si speranta ca anul nou va fi mai bun si oricum altfel decat cel ramas in urma. Anul o fi nou, dar metehnele politicienilor par sa fie aceleasi.

Iesirile la rampa ale liderului PRM sau alianta impotriva naturii anuntata de liderul Partidului National Liberal sunt numai doua exemple care nu pot anunta decat un an nou, doar cu numele diferit de cei trecuti.

Dar sa nu ne amagim. Aproape constant gafele celor ce isi aroga titlul de politicieni in Romania sunt urmate de reactii pe masura ale celor care dintr-un motiv sau altul ii privesc pe acesti politicieni ca pe niste fiinte venite dintr-o alta dimensiune, uitand esentialul: acesti alesi ai neamului, fie ca se afla la Putere, fie ca sunt in Opozitie, sunt produsul cat se poate de firesc al societatii noastre.

Asta explica cel mai bine si incrancenarea cu care fiecare tabara - de o parte sau cealalta a puterii isi apara - precum niste avocati neplatiti - alesii. Si in ultima instanta nu atat pe ei, cat propriile convingeri. Este uimitor insa cat de departe poate merge aceasta - hai sa o numim - loialitate.

Cunosc un personaj cat se poate de concret si de activ pe planul implicarii sale emotionale in viata cetatii. L-am cunoscut dupa anul 1989. Nu am sa fac aici nicio referire la convingerile sale avute inainte de acel an. Ca probabil toti cei care au trait si "celelalte vremuri", si constiinta sa a avut de suferit importante transformari.

Cu toate astea, consider ca schimbarile domniei sale de atitudine cu ocazia unor evenimente importante postdecembriste, sunt foarte interesante si nu in ultimul rand simptomatice pentru multi romani.

Am aflat mai intai despre el ca are convingeri social democrate. Nimic rau in asta. Atunci cand Bucurestiul a fost rascolit de tarnacoapele minerilor, a salutat acele manifestari sosite parca din comuna primitiva.

Cum se impacau acele evenimente cu convingerile sale social democrate, nu am aflat. A votat constant cu partidul care a avut inspiratia sa introduca in numele sau cuvantul "social".

Daca ar fi fost posibil, l-ar fi votat pe Ion Iliescu si la al patrulea mandat. Nu a fost sa fie nici asa. De atunci iubirea sa s-a transformat in ura. Impotriva lui Traian Basescu evident.

Argumente? La tot pasul. I-a fost zgariata masina? I s-a furat servieta? A fost o pana de curent? Explicatia este una singura: "cu asa un presedinte nimic nu este de mirare".

Discutand cu el despre ultimele evenimente din tara, i-am adresat cateva intrebari:

- Cum este posibil ca un presedinte de partid care si-a facut un titlu de glorie din lupta impotriva celor care incalca legea - vorbim aici de Corneliu Vadim Tudor - sa batjocoreasca atat legea cat si pe cei care o reprezinta?

- Cum este posibil ca un alt presedinte de partid - ce se numeste "liberal"- sa incheie o alianta cu un partid care se numeste "conservator".

Acelasi personaj "aparator al ideilor social-democrate" ne explica: "orice mijloc este onorabil ca sa scapam de dictator!".

Si totusi, desi am promis ca nu o sa pomenesc aici nimic despre convingerile politice pe care acest personaj le-a avut inainte de 1989, m-am razgandit. El a fost - ati ghicit - un admirator al dictatorului impuscat la Targoviste.

De aceea nu am putut sa ma abtin si i-am mai adresat o intrebare analistului nostru: "daca l-ai iubit pe Marele Dictator, de ce iti este frica de un nou dictator?".

Raspunsul sau a fost promt: "nu ai inteles nimic". Aici are dreptate, pentru ca nu este nimic de inteles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#alianta politica PNL PC, #alianta Antonescu Voiculescu, #evacuare Vadim Tudor , #stiri PNL