Deputatii PNL care fac parte din Comisia juridica din Camera Deputatilor sustin ca sedinta de miercuri a fost neregulamentara.
Acestia sustin ca sedinta de miercuri in care s-a dezbatut si votat un proiect de act normativ a avut loc fara ca parlamentarii PNL sa fie convocati, desi convocarea sedintelor unei comisii permanente "se face cu cel putin 24 de ore inainte de catre presedintele acesteia sau, in lipsa lui, de un vicepresedinte care il inlocuieste", potrivit regulamentului Camerei Deputatilor.
"In acest context, deputatii PNL au absentat de la sedinta Comisiei juridice. Mai mult, asa cum parlamentarii PNL au sustinut si in cursul sedintei de ieri a celor doua Comisii juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, art. 53 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputatilor nu permite desfasurarea lucrarilor sedintelor Comisiilor parlamentare concomitent cu sedinta plenului.
Or, atat in cursul zilei de ieri, cat si in cursul zilei de azi, aceste norme regulamentare au fost nesocotite de catre reprezentantii majoritatii parlamentare, intrucat Comisia juridica nu a primit nicio derogare de la Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere de a lucra in paralel cu sedinta de plen", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Precizarile vin in contextul in care Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat miercuri un amendament la Legea privind executarea pedepselor, care prevede ca detinutii pot "cumpara" zile libere daca renunta la remuneratie, in cazul in care acestia au desfasurat o munca remunerata. Deputatii juristi au mai adoptat si un amendament care prevede ca in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca (fata de 5 la 4, cat se prevede acum), si care echivaleaza cu un plus de 2,5 zile pe luna.
"Din punctul de vedere al PNL, proiectul de lege dezbatut si votat azi in Comisia juridica a Camerei Deputatilor nu poate rezolva efectiv problema supraaglomerarii din penitenciare. PNL sprijina toate initiativele si demersurile legale care au drept urmare adoptarea unor masuri pentru decongestionarea sistemului penitenciar, masuri care sa puna insa accentul si pe reeducarea si reintegrarea sociala a celor condamnati, care sa sprijine conformarea Romaniei la obligatiile pe care ni le-am asumat in calitate de stat membru al UE", se mai arata in comunicatul PNL.
Acestia spun ca, urmare a Hotararii pilot pronuntate ieri de catre CEDO impotriva Romaniei, este imperios necesar ca toate masurile adoptate in acest domeniu sa fie gandite in ansamblu, sa tina cont de radiografia sistemului judiciar al tarii, iar masurile propuse sa poata fi aplicabile pe termen mediu si lung si sa cuprinda solutii concrete pentru respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate.
"Nu putem insa sa nu remarcam faptul ca parlamentarii majoritatii guvernamentale nu au facut niciun minim efort de a propune amendamente la Legea bugetului de stat, prin care sa asigure sumele de bani necesare construirii de noi penitenciare sau modernizarii celor existente, insa, in schimb, au introdus in circuitul legislativ o serie de acte normative extrem de controversate si care au drept scop scoaterea din sistemul de detentie a membrilor/simpatizantilor PSD si acolitilor lor politici.
Chiar mai mult, amendamentele propuse de parlamentarii opozitiei la Legea bugetului de stat si care aveau un asemenea obiect de reglementare au fost respinse de catre majoritatea PSD si ALDE.
Tot prin vointa politica a majoritatii guvernamentale proiectul de lege initiat de catre parlamentarii PNL, referitor la masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, a ramas in nelucrare la comisiile parlamentare, nefiind pus pe ordinea de zi pentru a fi discutat si votat de catre legislativ", au transmis acestia.
A.G.