Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Dezbaterile interne pe marginea Statutului PNL si alegerii noii conduceri, in linie dreapta

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 15:10
727 citiri
Dezbaterile interne pe marginea Statutului PNL si alegerii noii conduceri, in linie dreapta

Comisia de modificare a Statutului PNL se intruneste miercuri dupa-masa pentru discutiile finale, la cateva ore diferenta fiind programata si sedinta Biroului Politic Central, in cadrul careia se va discuta despre variantele care vor fi inaintate Congresului din 5-7 martie.

In cadrul membrilor Comisiei de Statut parerile sunt inca impartite daca documentul final redactat de aceasta, care ar trebui sa cuprinda toate pozitiile exprimate - si de mentinere a actualului sistem de vot si de introducere a votului pe lista - va fi supus discutiei in cadrul Biroului Politic Central sau va fi inaintat direct Delegatiei Permanente de joi. In orice caz, este de asteptat ca si BPC sa formuleze un punct de vedere care sa coincida cu vointa liderului Crin Antonescu, mai ales ca viitoarea sa echipa, daca va fi reales, va cuprinde mare parte din actualul Birou.

Discutiile vor fi aprinse intre cele doua tabere - ale sustinatorilor mentinerii actualului sistem de vot uninominal, in frunte cu Ludovic Orban si ale sustinatorilor introducerii votului pe motiuni si echipe, in frunte cu Crin Antonescu. In acest moment, prima sansa in impunerea unui punct de vedere il au sustinatorii lui Antonescu, fortati sa sprijine inclusiv modificarea Statutului pentru a-l mentine pe presedintele actual in functie, convinsi fiind de potentialul electoral al celui care a obtinut 20% la prezidentiale.

Comisia de Statut ar urma sa discute si despre mentinerea sau eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, fiind insa de asteptat ca functia sa fie totusi pastrata, dar inclusa in lista candidatului la sefia PNL.

Deputatul PNL Dan Motreanu a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca va propune, la capitolul modificari statutare, introducerea unei noi categorii de organizatie locala, anume cea de colegiu electoral, in prima instanta avand doar atributii organizatorice. Liberalul a explicat necesitatea unei astfel de structuri pentru a corespunde actualei legislatii in materie de alegeri.

Pe de alta parte, Motreanu a precizat ca va mai propune si ca, in situatia in care va avea castig de cauza varianta listei, atributiile BPC sa fie doar executive, in timp ce capacitatea decizionala sa fie impartita intre presedintele partidului - care-si asuma echipa si motiunea - si Delegatia Permanenta.

Modificarile statutare vor cuprinde, cel mai probabil, si flexibilizarea procedurilor privind obtinerea calitatii de membru al PNL, prin crearea unei categorii speciale de sustinatori a caror apartenenta sa nu fie constransa neaparat de cotizatii si participarea la sedintele de partid.

Calendarul alegerilor interne in PNL incepe miercuri cu sedinta Biroului Politic Central, continua joi cu Delegatia Permanenta in cursul careia se va vota varianta de modificare statutara care va fi inaintata Congresului de vineri. Delegatii vor decide, pe 5 martie, ce forma de Statut doresc, astfel ca sambata, 6 martie, se va proceda la alegerea noii conduceri in baza reglementarilor votate cu o zi inainte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#congres PNL, #modificare statut PNL , #stiri PNL