Editorial: Cetateanul onest

Autor:
Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 11:00
1044 citiri
Editorial: Cetateanul onest

Cand Paul Pacuraru a votat, in Senat, pentru continuarea urmaririi penale impotriva sa, mi-am spus ca e un tip integru. Sau, in cel mai rau caz, ca sesizeaza oportunitatea de-a spune ca are incredere in justitie si se lasa in voia balantei, ca un cetatean onest, care nu se considera deasupra legii.

Dupa suspendarea sa, insa, ministrul Muncii si-a adus aminte ca ei, politicienii, au la indemana un instrument pe care nu-l utilizeaza nici in viselele lor cele mai frumoase restul cetatenilor onesti: televiziunea.

Si a convocat o conferinta de presa cu un unic scop: sa salveze ce mai este de salvat - un gest firesc, deoarece si domnul Pacuraru e om, iar intentia de-a-si pune pielea la adapost e normala.

Numai ca la ora la care toate televiziunile transmiteau mesajul ministrului suspendat, si ulterior demisionat, in eter a plecat si imaginea de deja vu de care romanii sunt satui: victimizarea.

N-a fost insa o postura reusita, cum ii iese dintr-o respiratie lui Traian Basescu: uitati-va la nenoriciti, vor sa blocheze democratia, sustin grupurile de interese care jefuiesc tara si si-o indeasa in buzunare in timp ce cetatenii onesti abia isi duc traiul, dar eu nu ma las si voi muri cu ei de gat.

Ci una patetic-gretoasa: este un dosar politic! Aceeasi poezie pe care au recitat-o ceilalti ministri suspendati, Teodor Atanasiu si Nagy Zsolt.

Aceeasi poezie pe care n-o abate de la forma initiala Adrian Nastase, pentru care a se ascunde de bratul legii repezinta un act de curaj - de cand se da dupa pulpana imunitatii parlamentare ar fi putut sa obtina o decizie favorabila intr-o prima instanta, si ar fi putut sa defileze incununat de succes cu ea prin fata electoratului. Daca n-ar fi avut temerea ca poate, procurorii au si niscai dovezi mai consistente.

Fara nici o indoiala, decizia de suspendare este una politica, dupa cum tipa din toate cotloanele Partidul National Liberal. Dar Traian Basescu are la indemana un argument care tine la popor: nu se putea ca in fruntea unui minister cu atatia bani sa ramana un ins suspectat de luare de mita. Si daca o luam dupa lege, decizia e constitutionala.

Fara nici o indoiala ca asistam la un razboi politic, iar pana cand instanta se va pronunta, dovezile, fie si inconsistente, dupa cum spun liberalii, vor aparea in presa, iar organul cugetator al poporului, nedus la Facultatea de Drept, va trage niste concluizii. Catastrofale pentru PNL.

... Dar nu spune nimeni ca politica e un dans de maicute, prin urmare ca sa joci, trebuie sa te tina genunchii. Iar pe Paul Pacuraru nu l-au tinut pana la final, deci a iesit in public ca sa arate cetatenilor urmele cutitelor pe care i le-a infipt seful statului in pulpa.

Numai ca victimizarea, dupa mine, nu tine la electorat. Chiar si la capatul unui proces care-l va absolvi pe Pacuraru de vina, poporul nu va putea crede ca un ministru nu fura, nu trafica influenta, nu cere spaga.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#Paul Pacuraru, #urmarire penala, #victimizare, #PNL , #stiri PNL