Eminescu si Kama Sutra, la dezbaterea pe buget

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 07:25
1840 citiri
Eminescu si Kama Sutra, la dezbaterea pe buget

Dezbaterile privind bugetul de stat, desfasurate in plenul Parlamentului in a doua parte a zilei de joi, au debutat promitator cu adoptarea majoritatii anexelor proiectului, pe fondul renuntarii PNL la sustinerea unor amendamente, dar s-a finalizat cu scandal si proteste ale acestora.

Decizia Birourilor Permanente reunite de a prelungi dezbaterile asupra bugetului de stat pana la miezul noptii, inclusiv in weekend, a avut un efect vizibil asupra parlamentarilor liberali.

Odata cu reluarea sedintei de plen, acestia au renuntat la sustinerea unora dintre amendamentele initiate si la protestele privind modul de conducere a dezbaterii, dand ocazia democrat-liberalilor si pesedistilor sa voteze in timp record aproape 30 de anexe ale proiectului.

Dupa adoptarea sumelor alocate mai multor institutii, oboseala si-a spus cuvantul, iar parlamentarii au intrerupt des disputele pe buget cu aluzii picante sau citate din Eminescu.

Alesii liberali au fost tinta ironiilor colegilor pedelisti, din cauza numarului impresionant de amendamente depuse la buget

"Dupa numarul de pozitii propus de PNL, Kama Sutra era o lectura mai potrivita", a decretat deputatul PDL Octavian Bot, facand referire la pozitiile din raport la care figurau amendamentele respective.

De altfel, deputatii si senatorii s-au "impiedicat" des de expresia "La ce pozitie sunteti?", momentul culminant al aluziilor consumandu-se odata cu sustinerea unui pachet de amendamente de catre deputatul PNL Cristina Pocora.

Intrebata de presedintele de sedinta "La ce pozitie sunteti?", Pocora a ajuns la pozitia 69 din raport, moment in care sala a izbucnit in rasete si aplauze.

Mai tarziu, democrat-liberalul Octavian Bot a revenit la tribuna, de data aceasta pentru a citi un fragment din scrierile politice ale lui Eminescu.

Dezbaterile asupra bugetului au fost sistate pentru o scurta pauza, solicitata de liberalul Eugen Nicolaescu chiar la inceperea discutiilor privind Ministerul Educatiei, in jurul orei 21.30.

Acesta a iesit grabit pe holurile din fata salii de plen, in cautarea unor colegi de partid dornici sa abandoneze bufetul pentru sustinerea in plen a zecilor de amendamente formulate la acest capitol de PNL.

Dupa cinci minute de pauza, unul dintre deputatii PNL mai harnici, Mihaita Calimente, a venit prompt la tribuna. "Domnule presedinte, cu toata oboseala, cu toata dedublarea vederii dumneavoastra, va rog sa constatati ca la aceasta ora nu mai suntem in cvorum. Cred ca nu avem nevoie de numarare, nici de renumarare. Daca in sala sunt mai mult de 100 de persoane, eu le mananc pe celalalte pe care le gasiti dumneavoastra in plus", a declarat Calimente.

"O sa va stea in gat!" i-a replicat razand presedintele de sedinta Ioan Oltean, care a refuzat sa faca apelul nominal. "La cat pot eu sa mananc, n-o sa-mi stea in gat", a insistat Calimente.

Dupa consumarea dialogului cu accente culinare, parlamentarii au revenit la dezbaterile serioase asupra banilor alocati Educatiei, iar ministrul de resort, Ecaterina Andronescu, a amintit, de la tribuna Parlamentului, prioritatile Ministerului privind renovarea a 9.000 de scoli, construirea de gradinite si campusuri. In continuare, liberalii au sustinut o serie de amendamente, care insa au fost respinse cu larga majoritate, fara exceptie.

In jurul orei 22:30, liberalul Mihai Voicu a obtinut castig de cauza la solicitarea repetata pe intreg parcursul zilei privind verificarea cvorumului prin apel nominal. Succesul a fost doar partial, presedintele de sedinta Ioan Oltean decretand reluarea lucrarilor, ulterior numararii, fapt ce i-a ambitionat pe liberali

"Doamnelor si domnilor! Va rog sa va pregatiti, urmeaza campionul campionilor la amendamente! Domnul senator Liviu Campanu! Pentru sustinerea pozitiilor de la 306 la 604", a anuntat presedintele Ioan Oltean, care i-a acordat lui Campanu 30 secunde pentru sustinerea fiecarui amendament din cele 300, ceea ce insemna ca liberalul sa petreaca la tribuna doua ore si jumatate, vorbind.

Deputatul a preferat ca dupa fiecare 30 secunde sa se intoarca in banca, pentru a face drumul inapoi dupa cateva momente, imediat dupa votul negativ dat de plen amendamentelor sale.

Pesedistul Cristian Dumitrescu a propus ca cele 300 de amendamente ale lui Campanu sa fie votate in bloc, pentru ca au acelasi initiator si indica aceeasi sursa de finantare, respectiv Administratia Prezidentiala.

Fenechiu a creat emotie in randul parlamentarilor puterii, declarand ca PNL e de acord ca toate amendamentele sa fie votate la gramada, insa a adaugat imediat conditia: acestea sa fie adoptate. In final, Oltean a supus la vot propunerea ca textele lui Campanu sa fie votate impreuna, plenul fiind de acord si respingandu-le in bloc. Decizia a starnit protestul deputatilor PNL.

"Nu recunoastem votul care s-a dat", au declarat reprezentatii PNL. Dupa o serie de dispute procedurale, Oltean a anuntat suspendarea plenului. "Noaptea poate fi un sfetnic bun, suspend lucrarile", a incheiat pedelistul in jurul orei 23.40.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Parlament buget scandal, #buget Kama Sutra , #stiri PNL