Ce pierd partidele care vor susține guvernul Ciucă. ”PSD are cel mai dificil examen de trecut”

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 03:05
7873 citiri
Ce pierd partidele care vor susține guvernul Ciucă. ”PSD are cel mai dificil examen de trecut”
Guvernul Ciucă are cele mai mari șanse să pice la votul din Parlament FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Guvernul Ciucă intră săptămâna aceasta la votul de învestitură din Parlament, însă șansele sale sunt aproape infime după ce atât USR cât și PSD au anunțat că nu îl vor vota. Cele două formațiuni au pus anterior diferite condiții pentru votarea guvernului, însă o susținere ulterioară a executivului s-ar putea dovedi o piatră de moară.

PSD a dat semne săptămâna trecută că ar putea susține un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă, numai dacă liberalii vor include în programul de guvernare zece măsuri propuse de către social-democrați. Liberalii au refuzat din start și au motivat că cerințele sunt populiste și că ar dinamita bugetul.

În scenariul în care formațiunea lui Marcel Ciolacu ar susține un guvern minoritar, PSD nu ar pierde foarte mult pe termen scurt, mai ales în condițiile în care în ultima perioadă s-a aflat pe un trend ascendent, notează politologul Alfred Bulai pentru Ziare.com. Cu toate astea, analistul remarcă că o astfel de manevră i-ar permite USR-ului să renască, iar pe termen mediu s-ar pune problema moțiunii de cenzură.

„USR va dinamita PNL nonstop. Orban și tabăra lui vor fi iar critici. PSD-ul nu-și va permite să susțină nonstop guvernul pe față pentru că ar fi ușor cretinoid și vor ataca și ei. Vor avea menajamente pentru că se va pune problema cine va iniția o moțiune de cenzură. AUR își vor face numărul, restricțiile îi vor ajuta și mai mult. La un moment dat PSD va trebui să facă o mișcare pentru că ar fi o ciudățenie. Nu poți păcăli oamenii decât la început, că e criză. Vine momentul în care nu mai poți să susții guvernul fără probleme. Deci vom avea iarăși crize. Din punctul ăsta de vedere PSD are cel mai dificil examen de trecut”, a precizat Alfred Bulai.

Mai mult, politologul remarcă că USR poate crește cel mai bine în opoziție și că o parte dintre votanții tradiționali ai PNL ar putea trece la USR. Iar o eventuală susținere a PSD pentru un guvern PNL, în orice formă, i-ar afecta eticheta de partid aflat în opoziție. „USR și AUR împreună pot să se susține în a depune moțiuni de cenzură. De a forța mâna la moțiuni de cenzură, sau măcar a forța PSD-ul să refuze moțiuni de cenzură, ceea ce pentru un partid principal de opoziție va fi destul de dificil. Probabil la un moment dat își vor propune și ei să dea jos guvernul, dar nu sunt prea multe soluții”, mai arată analistul.

Un USR în opoziție ar putea permite formațiunii și ca la următoarele alegeri prezidențiale să ia fața PNL și să ajungă cu un candidat propriu în turul doi al scrutinului, în luptă cu un candidat de la PSD, după ce prăbușirea coaliției de guvernare le-a mai limitat spațiul liber din opoziție. „ Atât timp cât exista alianta USR PNL, PSD avea șansa să meargă singur în trei ani spre 50%. Evident, erau singuri pe stânga și practic dreapta se eroda împreună. AUR nu avea decât să scadă. Ar fi putut să guverneze lejer”, a conchis politologul.

Eveniment Quarterly Report

”Jos Guvernul!”, mesajul pe care premierul Ciolacu îl primește în fiecare dimineață. ”Eu aşa rezist. Mă simt foarte bine.” VIDEO
”Jos Guvernul!”, mesajul pe care premierul Ciolacu îl primește în fiecare dimineață. ”Eu aşa rezist. Mă simt foarte bine.” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Deva, că are un prieten bun care în fiecare dimineaţă îi scrie "Jos Guvernul!". "Am un prieten foarte bun, decan la o importantă facultate...
USR îl acuză pe ministrul Finanțelor că acoperă o tentativă de furt și îi cere demisia: ”Marcel cu celălalt Marcel nici măcar nu-și pot coordona minciunile”
USR îl acuză pe ministrul Finanțelor că acoperă o tentativă de furt și îi cere demisia: ”Marcel cu celălalt Marcel nici măcar nu-și pot coordona minciunile”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, i-a cerut miercuri, 27 septembrie, demisia ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, acuzându-l că acoperă o tentativă gravă de furt din Pilonul 2 de pensii....
#Nicolae ciuca premier, #guvern minoritar pnl, #alegeri 2024, #Marcel Ciolacu PSD, #Dacian Ciolos , #stiri PNL