Harta puterii in Cabinetul Citu. De ce se bat filialele pe viata si pe moarte pentru functiile de ministru si secretar de stat

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 00:01
18381 citiri
Harta puterii in Cabinetul Citu. De ce se bat filialele pe viata si pe moarte pentru functiile de ministru si secretar de stat
FOTO: Guvernul Romaniei

Miza filialor judetene de a avea cat mai multi ministri si secretari de stat este una politica si tine de influenta pe care organizatiile judetene o vor avea la nivel central.

Cei mai multi ministri au fost desemnati din Bucuresti. Inclusiv premierul Florin Citu apartine filialei PNL Bucuresti, castigand pana acum doua mandate de senator. PNL Bucuresti l-a sustinut si pe Sorin Cimpeanu pentru a ocupa functia de ministru al Educatiei, acesta aflandu-se la al doilea mandat de parlamentar de Bucuresti.

Tot din Bucuresti sunt si Claudiu Nasui, ministrul Economiei, presedintele USR Bucuresti, si Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, presedintele PLUS Bucuresti. Useristii din Bucuresi l-au mai sustinut si pe Cristian Ghinea pentru functia de ministru al Investitiilor si a Proiectelor Europene.

Al doilea judet ca numar de ministri este Harghita, care este reprezentat in Guvern de ministrul Sporturilor Carol Eduard Novak (UDMR), ministrul Mediului Tanczos Barna si de vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR).

Judetele care au trimis ministrii in Guvernul Citu

Urmatorul judet ca numar de reprezentanti in Guvern este Sibiu, reprezentat atat de ministrul Muncii, Raluca Turcan (PNL), cat si de vicepremierul Dan Barna (USR).

Un singur ministru reprezinta zona Moldovei

Judetele care au trimis cate un reprezentat in Guvernul Romaniei sunt urmatoarele:

- Alexandru Nazare, ministrul Finantelor (Prahova)

- Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne (Salaj)

- Stelian Ion, ministrul Justitiei (Constanta)

- Nicolae Ciuca, ministrul Apararii (Dolj)

- Virgil Popescu, minstrul Energiei (Mehedinti)

- Catalin Drula, ministrul Transporturilor (Timis)

- Adrian Oros, ministrul Agriculturii (Cluj)

- Attila Cseke, ministrul Dezvoltarii (Bihor)

- Ciprian Teleman ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (Ilfov)

- Bogdan Gheoghiu, ministrul Culturii (Suceava)

Meritocratia nu a fost o prioritate

Dupa ce si-au stabilit ministrii, PNL, USR Plus si UDMR au convenit, in cadrul negocierilor privind formarea coalitiei de guvernare, cum sa isi imparta exact posturile de secretar de stat din viitorul guvern. Astfel, din cei 80 de secretari de stat pe care ii va avea Guvernul Citu, PNL va numi 42, USR Plus - 26, iar UDMR - 12.

Impartirea functiilor de secretari de stat si de ministri nu are nicio legatura cu rezultatul obtinut de filiale judetene la alegerile parlamentare. Cel mai elocvent exemplu este Bistrita-Nasaud, judetul unde PNL a obtinut peste 30% din voturi, dar care nu are niciun ministru desemnat.

In schimb, cu siguranta din Bistrita-Nasaud va fi dat un secretar de stat. Asta pentru ca fiecare filiala PNL a obtinut cate o functie de secretar de stat, dupa cum a declarat Violeta Vijulie pentru Ziare.com.

Violeta Vijulie, viitorul secretarul de stat in Educatie a explicat pentru Ziare.com felul in care au fost impartite functiile de secretar de stat si cele de la agentiile guvernamentale in interiorul Coalitiei de Dreapta aflata la guvernare.

"Este un algoritm in functie de ce procent a avut fiecare partid. De exemplu, PNL ul a avut 55% din voturile coalitiei asa ca pe baza acestui algoritm fiecare si-a ales ce functii vrea sa detina. Pe aceasta imparteala intre partide, USR a cerut Agentia Nationala a Functionarilor Publici, la care eu sunt presedinte.

Apoi, pe functiile revenite PNL-ului, mai precis, in jur de 40 de functii de secretar de stat, la care se adauga cele de presedinte si vicepresedinte de agentii, s-a facut lista in functie de rezultatele obtinute de filiale la alegerile parlamentare.

Asa ca ordinea tragerii la sorti s-a stabilit in functie de rezultatul filialei. Fiecare filiala a primit un secretar de stat, asta e clar. Din interiorul filialei a fost selectata o persoana competenta pentru acea functie", a afirmat Violeta Vijulie.

Violeta Vijulie a fost sustinuta pentru functia de secretar de stat de PNL Sector 3, filiala in interiorul careia detine functia de prim-vicepresedinte.

Organizatiile din Ardeal sunt nemultumite

Lipsa de meritocratie din PNL a creeat nemultumire in randul organizatiilor din Ardeal. Mai precis, acestea sustin ca trebuiau impartite functiile dupa rezultatele obtinute la alegerile parlamentare.

Clujul a dat un singur ministru in actualul guvern, dar fara sa fie consultata organizatia. "Nu a fost intrebata organizatia PNL Cluj daca vrea sa il sustina sau nu pe acel ministru", a spus Alin Tise pentru Ziare.com.

De altfel, PNL Cluj si alte organizatii din Ardeal il sustin pe Mircea Abrudean, actualul prefect al judetului Cluj, pentru functia de Secretar General al Guvernului. In schimb, Orban si-ar dori sa il numeasca pe Tanase Stamule pentru aceasta functie.

De altfel, nici Florin Citu nu l-ar vrea pe Stamule secretar general al Guvernului, numirea acestuia fiind vazuta ca o incercare a lui Orban de a-l supraveghea pe premier, dupa cum au sustinut surse din PNL, pentru Adevarul.ro.

In perioada in care Orban a fos

t premier, Tanase Stamule nu a fost doar consilier de stat, ci a primit si doua sinecuri, adica a fost numit in Consiliul de Administratie al Loteriei Romane, dar si in Consiliul de Administratie al IPROCHIM S.A., acolo unde i-a incetat mandatul la 28 august 2020.

Judetele care au dat secretari de stat

Secretarii de stat si subsecretarii de stat sunt numiti prin decizia prim-ministrului si desfasoara activitatile stabilite prin ordin sau instructiune de catre ministrul in subordinea caruia se afla.

Pana acum, filialel au sustinut urmatoarele persoane:

Alba

Claudiu Racuci - secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii (PNL)

Botosani

Gheorghe Sorescu - subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (PNL)

Brasov

Andreea-Anamaria Moldovan - secretar de stat la Ministerul Sanatatii (USR)

Gheorghe Stefan - secretar de stat la Ministerul Agriculturii (UDMR)

Bucuresti

Valentina Saygo - secretar de stat nou la Ministerul Economiei (USR)

Elena Tudose - secretar de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al vicepremierului Dan Barna (USR)

Alexandru-Paul Dimitriu - secretar de stat la Ministerul Justitiei (USR)

Cluj

Sandor Gabor - secretar de stat la Ministerul Transporturilor (UDMR)

Hegedüs Csilla - secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene (UDMR)

Horatiu Cosma - secretar de stat la Ministerul Transporturilor (USR)

Covasna

Oltean Csongor - secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului (UDMR)

Makkai Péter - secretar de stat la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (UDMR)

Dambovita

Sorin Ion - secretar de stat la Ministerul Educatiei (PNL)

Giurgiu

Gheorghe Stefan - secretar de stat la Ministerul Agriculturii (PNL)

Gorj

Dumitru Laurentiu Andrei - secretar de stat la Ministerul Finantelor (PNL)

Harghita

Szép Róbert - secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Hunedoara

Lucian Heius - secretar de stat la Ministerul Finantelor (PNL)

Iasi

Adrian Covasnianu - secretar de stat la Ministerul Transporturilor (USR)

Maramures

Matuz Zsolt - secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii (UDMR)

Kallós Zoltán - secretar de stat la Ministerul Educatiei (UDMR)

Mures

Fulop Lorand - secretar de stat-adjunct la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (UDMR)

Demeter András István - secretar de stat la Ministerul Culturii (UDMR)

Valcea

Aurel Simion - secretar de la stat la Ministerul Agriculturii (PNL)

Vrancea

Marius Mihai Vasiliu - secretar de stat la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (PNL)

Timis

Alin Chitu - secretar de stat la Ministerul Finantelor (PNL)

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Guvernul Romaniei, #secretari de stat, #subsecretari de stat, #ministrii , #stiri PNL