Motiunea simpla a PNL pe educatie, aproape gata sa fie trimisa la Senat

Luni, 29 Martie 2010, ora 15:17
1073 citiri
Motiunea simpla a PNL pe educatie, aproape gata sa fie trimisa la Senat
Foto: Cotidianul

PNL a decis sa depuna, miercuri, la Senat, o motiune simpla pe educatie, care va cuprinde referiri la salarizare, precum si la modul de dezbatere al noii Legi a educatiei.

"Aceasta motiune este aproape gata, vor fi puse in discutie patru probleme: disponibilizarea de personal didactic, Legea salarizarii unitare prin care se scad veniturile personalului din invatamant, capitolele din bugetele - se vede in 2008, 2009, 2010 si proiectia in continuare ca in educatie scade in continuare bugetul, in fine, felul dilentant in care s-a conceput proiectul de lege al educatiei, felul in care se discuta el", a afirmat Andrei Marga, fostul ministru al Educatiei.

"Textul este gata de ieri, urmeaza sa se decida de toate instantele care sunt implicate, dar se va face asa cum presedintele partidului a anuntat. Biroul Politic Central a luat decizia traducere in fapt a ceea ce a anuntat si presedintele partidului", a sustinut liberalul.

Intrebat cand va fi depusa motiunea simpla, fostul ministru a spus ca "urmeaza sa decida presedintele partidului", dar in mod sigur in zilele urmatoare.

"In Romania actuala, deteriorarea educatiei datorata autoritatilor care o gestioneaza, saracirea profesorimii si a celorlalti care lucreaza in invatamant si politizarea invatamantului merg mana in mana. Situatia e probabil fara precedent in istoria moderna a Romaniei, dupa cum fara precedent este si diletantismul guvernamental. In aceasta situatie, presedintele PNL a anuntat deja saptamana anterioara preocuparea PNL de a depune o motiune la Senat pe problema educatiei", a adaugat fostul ministru.

In baza acestor principale puncte de nemultumire pe care se bazeaza motiunea simpla a PNL pe educatie, Marga a criticat faptul ca Romania nu are o strategie anticriza si ca, in plus, pierde si resurse europene "datorita nepriceperii de la nivelul administrarii invatamantului".

Andrei Marga a subliniat ca in alte tarii, dezbaterile pentru elaborarea unei legi a educatiei au durat chiar si patru ani. "Practic ce se incearca la noi este o premiera istorica, sa discuti cat mai putin o lege si asa facuta rau", a comentat fostul ministru al Educatiei.

"Punem in discutie felul in care Guvernul a asumat elaborarea Legii, dezbaterea ei si procedura in continuare pentru abordarea acestei Legi", a subliniat Marga.

Potrivit Regulamentului Senatului, motiunea simpla poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul senatorilor. Grupul PNL din Senat numara 23 de parlamentari, in conditiile in care o patrime din totalul senatorilor inseamna 35.

Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat saptamana trecuta ca partidul sau pregateste o motiune simpla pe tema educatiei, care este probabil sa fie depusa la Senat.

Motiunea simpla a PSD la adresa ministrului Muncii si cea a PNL pe subiectul sanatatii, ambele depuse la Camera Deputatilor au fost respinse saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#motiune PNL Educatie, #Marga motiune educatie, #andrei marga, #legea educatiei , #stiri PNL