Motiunea simpla a PNL pe educatie, aproape gata sa fie trimisa la Senat

Luni, 29 Martie 2010, ora 15:17
600 citiri
Motiunea simpla a PNL pe educatie, aproape gata sa fie trimisa la Senat

PNL a decis sa depuna, miercuri, la Senat, o motiune simpla pe educatie, care va cuprinde referiri la salarizare, precum si la modul de dezbatere al noii Legi a educatiei.

"Aceasta motiune este aproape gata, vor fi puse in discutie patru probleme: disponibilizarea de personal didactic, Legea salarizarii unitare prin care se scad veniturile personalului din invatamant, capitolele din bugetele - se vede in 2008, 2009, 2010 si proiectia in continuare ca in educatie scade in continuare bugetul, in fine, felul dilentant in care s-a conceput proiectul de lege al educatiei, felul in care se discuta el", a afirmat Andrei Marga, fostul ministru al Educatiei.

"Textul este gata de ieri, urmeaza sa se decida de toate instantele care sunt implicate, dar se va face asa cum presedintele partidului a anuntat. Biroul Politic Central a luat decizia traducere in fapt a ceea ce a anuntat si presedintele partidului", a sustinut liberalul.

Intrebat cand va fi depusa motiunea simpla, fostul ministru a spus ca "urmeaza sa decida presedintele partidului", dar in mod sigur in zilele urmatoare.

"In Romania actuala, deteriorarea educatiei datorata autoritatilor care o gestioneaza, saracirea profesorimii si a celorlalti care lucreaza in invatamant si politizarea invatamantului merg mana in mana. Situatia e probabil fara precedent in istoria moderna a Romaniei, dupa cum fara precedent este si diletantismul guvernamental. In aceasta situatie, presedintele PNL a anuntat deja saptamana anterioara preocuparea PNL de a depune o motiune la Senat pe problema educatiei", a adaugat fostul ministru.

In baza acestor principale puncte de nemultumire pe care se bazeaza motiunea simpla a PNL pe educatie, Marga a criticat faptul ca Romania nu are o strategie anticriza si ca, in plus, pierde si resurse europene "datorita nepriceperii de la nivelul administrarii invatamantului".

Andrei Marga a subliniat ca in alte tarii, dezbaterile pentru elaborarea unei legi a educatiei au durat chiar si patru ani. "Practic ce se incearca la noi este o premiera istorica, sa discuti cat mai putin o lege si asa facuta rau", a comentat fostul ministru al Educatiei.

"Punem in discutie felul in care Guvernul a asumat elaborarea Legii, dezbaterea ei si procedura in continuare pentru abordarea acestei Legi", a subliniat Marga.

Potrivit Regulamentului Senatului, motiunea simpla poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul senatorilor. Grupul PNL din Senat numara 23 de parlamentari, in conditiile in care o patrime din totalul senatorilor inseamna 35.

Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat saptamana trecuta ca partidul sau pregateste o motiune simpla pe tema educatiei, care este probabil sa fie depusa la Senat.

Motiunea simpla a PSD la adresa ministrului Muncii si cea a PNL pe subiectul sanatatii, ambele depuse la Camera Deputatilor au fost respinse saptamana trecuta.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...