Cum s-a ostilizat PNL față de USR PLUS. PNRR, ministerele grele și orgolii: „Unii peneliști din vârf sunt piromani de-a dreptul”

Vineri, 01 Octombrie 2021, ora 17:39
11001 citiri
Cum s-a ostilizat PNL față de USR PLUS. PNRR, ministerele grele și orgolii: „Unii peneliști din vârf sunt piromani de-a dreptul”
Conform analistului o problemă a fost lipsa de comunicare cu Florin Cîțu FOTO Facebook / Cristian Ghinea

Economistul Cristian Păun, profesor la ASE și apropiat de Ludovic Orban, a analizat vineri, 1 octombrie, toate momentele în care PNL s-a ostilizat față de USR PLUS. Conform analistului, printre acestea au fost „izolarea” lui Florin Cîțu la Palatul Victoria, ministerele grele care au ajuns în tabăra USR PLUS și orgoliul unor lideri din PNL.

„Ostilizarea unei părți din PNL față USR+ a venit la câteva luni de la numirea lui Florin Cîțu ca prim-ministru. Este o consecință directă a modului lui de a guverna. Știu ce spun, am fost acolo până prin iune. S-a baricadat în birou cu Gorghiu-Isar și comunica aproape exclusiv cu Ghinea și Barna. Și Johannis, mai sus. Pe restul miniștrilor, inclusiv pe cei ai PNL, i-a ignorat aproape complet. Toți s-au plâns de “autismul” și de “izolarea” primului ministru în turnul lui de apărare de la Palatul Victoria.

Mulți din PNL, exasperați, au început să vocifereze, mai ales că PNRR a fost schimbat radical față de prima variantă lucrată exclusiv de PNL. De exemplu, a fost scoasă complet agricultura de acolo pentru motive puerile, IMM-urile puse de noi eliminate și ele, a apărut o Bancă de Dezvoltare inutilă (există deja structuri care pot prelua structurile ei). PNL-iștii de la vârf erau supărați că Florin nu se consultă cu ei și că Ghinea stă cu fundul pe biroul lui (au și apărut poze).

Un alt motiv de ostilizare la adresa USR+ din partea unor peneliști este legat de faptul că aceștia au primit ministere grele și vizibile: transporturile, de exemplu. Au numit un om care știe cu ce se mânâncă lucrurile acolo. Nu avea nevoie de formare la locul de muncă. Din prima clipă a repornit lucrurile, fără perioadă de acomodare. Și s-a văzut. Asta nu a plăcut multor peneliști, obișnuiți să facă mult mai puțin când sunt puși în astfel de poziții. Cu alt ritm și cu alte metehne.

Să nu uităm și de orgolii. Unii peneliști din vârful piramidei sunt ai naibii de orgolioși. Dacă nu e ca ei, sunt în stare să pună foc țării. Piromani de-a dreptul. Nu suportă să fie contraziși și pace. Înfruntarea directă cu fapte și argumente este considerată un afront personal. USR+ este considerat azi, de unii din PNL, o șleahtă de obraznici și nesupuși. Nu pupă mâna. Nu sunt vasali. Și asta nu convine, mai ales atmosferei cazone din ultima perioadă, cu o juntă militară tot mai prezentă pe pârtiile de schi ca decor pentru Marele Schior. Nu a fost cu “Să trăiți, Șefu’!”.

Sunt și altele care au enervat pe unii din PNL. Cum ar fi inițiativele personale ale unor miniștri. După ce nu au găsit comunicare la primul ministru, mulți au continuat agendele lor de la mapă, conform programului de guvernare și protocoalelor asumate. Au început să își bage nasul în oală și să facă numiri care nu aveau aprobarea Șefului și a juntei militare din jurul lui. O altă greșeală.

Campania electorală în PNL a pornit fix într-un astfel de context, iar ostilizarea cu USR+ a fost temă centrală de campanie pentru el și ai lui. Florin a transmis mereu baronilor din jurul lui că va avea grijă de USR+, îi va pune la punct și a și livrat niște fapte pe final pentru a fi sigur de susținere. Mereu a transmis că, gata, PNL va avea candidati proprii la alegerile locale, nu mai face alianță cu USR+. Mereu a acuzat parteneratul cu USR+ și cedarea unor ministere către ei. A rezolvat-o în final, până la Congres.

Să nu uităm și împăunarea cu realizări la care cei din USR+ au contribuit decisiv, cum ar fi PNRR sau Pasajul Mogoșoaia de ieri. Asta arată jupânism și nu e deloc corect față de partenerii pe care îi implori acum să te mai lase o tură. Nu prea lasă loc de pace.

La toate astea se adaugă și multă prostie și amatorism. Care, în combinație cu vanitatea și analfabetismul funcțional evident, au adus țara unde se află azi. Orbiti de putere și de bani, unii peneliști s-au dedat în haită la acțiuni cu efecte devastatoare. Nu s-au gândit nicio clipă că apar reacțiile care au apărut. În niciun moment nu au crezut că USR+ pleacă în bloc din guvern. În niciun moment nu au crezut că depun moțiune de cenzură. Nici acum nu cred că marți îl vor executa pe Florin”, arată Cristian Păun.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Cred în acest proiect prezidenţial, ni-l dorim, dar în situaţia în care vom merge împreună vom vedea / Oferta comună va include premier şi multe alte funcţii importante Purtătorul de...
#scandal usr plus pnl, #Florin Citu premier, #usr plus, #Dan Barna USR, #Dacian Ciolos PLUS, #guvernul citu, #coalitie de guvernare , #stiri PNL
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Unii peneliști din vârf sunt CLEPTOMANI de-a dreptul, nu piromani !