Ziare.com

PNL a cerut CCR sa suspende judecarea cererii lui Florin Iordache pe completurile specializate

de Redactia Ziare.com
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 19:04

   

PNL a cerut CCR sa suspende judecarea cererii lui Florin Iordache pe completurile specializate
PNL a solicitat, vineri, Curtii Constitutionale a Romaniei sa suspende procedura de judecata a cererii depuse de Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, referitoare la completurile de 3 specializate, in perioada in care il inlocuia pe Liviu Dragnea la sefia Camerei Deputatilor.

Motivul invocat de reprezentantii PNL este ca Liviu Dragnea, potrivit Constitutiei, nu ar fi putut sa ii delege lui Florin Iordache atributiile de sesizare a CCR.

"Rolul vicepresedintilor, asa cum este trasat in Constitutie, este de a acorda sprijin in exercitarea atributiilor de catre presedintele Camerei, de a asigura continuitatea conducerii functionale a Camerei, prin indeplinirea unor sarcini nominalizate de catre Biroul permanent. Atributiile constitutionale ale presedintelui Camerei nu pot fi exercitate decat de el insusi si nu pot fi incredintate altei persoane, fiindca el este ales prin votul majoritatii deputatilor prezenti, iar nu prin negociere politica. O delegare a acestor atributii ar trebui realizata doar cu acordul celor care l-au ales, respectiv plenul Camerei Deputatilor", se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

In comunicat se mai arata ca, incalcand cadrul constitutional, Regulamentul Camerei Deputatilor - prin art. 35 alin. (1) - (3) - permite delegarea tuturor atributiilor presedintelui Camerei Deputatilor catre vicepresedinti, inclusiv atributiile constitutionale.

"Prevederile articolului 35 incalca dispozitiile mai multor articole din Constitutie (art. 1 alin. (5), art. 64 alin. (1) si (2), art. 66 alin. (3), art. 89 alin. (1), art. 98 alin. (1), art. 146 lit. a), b), c) si e), art. 147 alin. (4) ), care fac o distinctie clara intre atributiile si importanta pe care legea fundamentala o confera Presedintelui Camerei si cele ale vicepresedintilor. O lectura juridica atenta a acestor articole arata ca legea fundamentala impune anumite limite ale delegarii atributiilor dinspre Presedinte catre vicepresedinti si ca delegarea nu poate viza aspecte de natura constitutionala:, se mai arata in comunicatul PNL.

In acelasi timp, in comunicatul PNL se atrage atentia ca "lipsa unei limitari a delegarii in textul Regulamentului Camerei poate genera situatii aberante precum cea in care un vicepresedinte de Birou permanent, caruia presedintele Camerei i-a delegat in mod arbitrar atributiile sale constitutionale, ar putea deveni chiar si Presedintele interimar al Romaniei!

Mai mult, prevederile Regulamentului Camerei incalca Decizia Curtii Constitutionale nr. 45/1994, care a stabilit ca natura juridica a Regulamentului Camerei Deputatilor este aceea de hotarare care reglementeaza organizarea proprie si interna a Camerei, prevederile sale nu pot stabili drepturi si obligatii decat pentru deputati, precum si pentru autoritatile, demnitarii si functionarii publici, in functie de raporturile constitutionale pe care le au cu Camera".

Sesizarea PNL depusa la CCR explica pe larg viciile Regulamentului si caracterul sau neconstitutional. Ea este insotita de solicitarea de a suspenda judecarea dosarului depus de Florin Iordache, pentru a afla mai intai daca el avea intr-adevar, conform Constitutiei, atributiile sa depuna aceasta sesizare.

Tot vineri, PNL a inaintat CCR o sesizare de neconstitutionalitate, cu acest subiect.

"Prin demersul nostru, cerem Curtii Constitutionale sa verifice constitutionalitatea acelui cadru legislativ care poate permite ca interesele de partid si solidaritatea de tip mafiot emblematice pentru PSD sa deturneze hotarari ale instantelor. (...) Avem nevoie de o garantie ca legea din Romania este impotriva infractorilor si nu la mana infractorilor. Nu putem lasa institutii ale statului precum Camera Deputatilor sau Curtea Constitutionala sa fie folosite in actiunea de albire a dosarelor pesediste. Romania a depasit demult limita tolerantei fata de aceste abuzuri ale actualei puteri. Avem nevoie ca institutiile garant - cum este si Curtea Constitutionala - sa intervina pentru a spune stop coruptiei si ilegalitatilor devenite litera de lege in timpul guvernarii PSD", se mai arata in comunicatul PNL.

Reamintim ca la finele lunii martie, deputatul PSD Florin Iordache, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) privind completurile specializate de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

El reclama un conflict institutional intre Parlament si instanta suprema, deoarece cei de la Inalta Curte nu au constituit completurile specializate. "Faptul ca ei nu au facut complete specializate, cum cere legea. E vorba despre articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 in care obliga instantele sa faca complete specializate pentru coruptie", a afirmat Florin Iordache pentru Mediafax.

Sesizarea a fost facuta cand Florin Iordache avea calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor, tinandu-i locul lui Liviu Dragnea, care a fost internat in spital.

Sesizarea lui Iordache vine si dupa ce, la cel mai recent termen in dosarul angajarilor fictive a doua secretare PSD la Directia Protectia Copilului Teleorman, Dragnea a cerut prin avocati ca sentinta de 3 ani si jumatate sa fie declarata nula, pe motiv ca n-ar fi fost data de un complet de judecatori specializati pe fapte de coruptie.

Dragnea actioneaza iar prin intermediari: Iordache a sesizat CCR pe completurile de trei judecatori de la ICCJ, in folosul liderului PSD

Curtea Constitutionala a stabilit pe 10 aprilie termenul pentru discutarea sesizarii facute de vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curtein legatura cu completurile specializate.

CCR discuta pe 10 aprilie sesizarea lui Iordache in cazul completurilor specializate. Dragnea are termen pe 15 aprilie
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4058 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ei ...

... dacă cere pnl-ul, da, ăia sigur se execută ....
Dar, oare ce părere are despre asta chichirău ... ?? 😃😃😃

 

domnu' Bercea,

din moment ce cecereaua pesedista a decis ca atributiile/prerogativele exclusive ale premierului NU pot fi delegate, inseamna ca va trebui sa decida ca nici atributiile exclusive ale presedintelui Camerei Deputatilor NU pot fi delegate. Asa cum e normal. Daca vrea sa le "delege", sa se dea jos de pe scaun si sa fie ales altul.

Sau aveti impresia ca functia de presedinte a Camerei Deputatilor ii apartine famigliei infractorului dictator si turnator Liviu Nicolae CEausescu2 Dragnea? :)

#Dragnea#Tariceanu#

59. Așa fiind, Curtea constată că atribuțiile/prerogativele exercitate exclusiv de prim-ministru in realizarea rolului politic al Guvernului sunt, in primul rand, cele de conducere și de reprezentare a Guvernului in raporturile cu celelalte autorități publice constituționale, cum ar fi Președintele Romaniei, Parlamentul, Curtea Constituțională, precum și de coordonare a activității membrilor Guvernului, cu respectarea atribuțiilor ce le revin. Aceste atribuții concretizează rolul eminamente politic și exclusiv al prim-ministrului in realizarea programului de guvernare, prin asigurarea indeplinirii măsurilor adoptate in planul politicii interne și externe a țării. Este evident că aceste atribuții exclusive, fiind direct legate de rolul politic al prim-ministrului in structura statutului de drept, nu pot fi delegate, fiind indisolubil legate de persoana prim-ministrului titular, numit in funcție potrivit normelor constituționale.

E normal !

Ciordache nu are nici un drept legal sa ceara la CCR judecarea legalitatea completurilor specializate.

 

"Ciordache nu are nici un drept legal sa ceara ...."

Cine zice asta? Pumnii aia ai tai plini de intelighentza?
Fortzeaza-te un pic si vezi ce zic si bilele despre cine are dreptu asta. Capatzana nu o chinui prea tare cu pulitica ca face BULE-BULE

Hai pa !

Mai studiaza !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor