PNL cere Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 12:21
2172 citiri
PNL cere Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara
Foto: Facebook/ PNL

Partidul National Liberal a depus, miercuri, la Avocatul Poporului, o solicitare de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) asupra ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2018.

Liberalii atrag atentia, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, ca adoptarea OUG este neconstitutionala din mai multe motive.

De exemplu, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara fara sa aiba avizul obligatoriu al Consiliului Legislativ. Abia dupa adoptare acesta a fost cerut de Executiv.

"Guvernul avea obligatia legala de a obtine, anterior adoptarii actului normativ, avizul Consiliului Legislativ si sa opereze eventualele modificari prealabil sedintei de guvern in care urma a fi adoptata ordonanta de urgenta. Pe cale de consecinta, adoptarea ordonantei de urgenta fara avizul Consiliului Legislativ este vadit ilegala, ceea ce afecteaza principiul securitatii juridice dedus din dispozitiile art.1 alin. (4) din Constitutia Romaniei.

Invederam ca modificarea ordonantei de urgenta ulterior adoptarii acesteia in sedinta de guvern din 5 septembrie a.c., si publicarea actului normativ modificat in Monitorul Oficial, este nelegala. Guvernul Romaniei avea obligatia de a adopta noua forma a actului normativ, cu modificarile propuse de Consiliul Legislativ, intr-o sedinta convocata ulterior datei de 6 septembrie 2018, data la care a fost emis avizul Consiliului Legislativ", arata liberalii.

PNL mai precizeaza ca a fost incalcat si art.61 alin. (1) coroborat cu art. 1 alin. (4) din Constitutie, care dispun ca "unica autoritate legiuitoare a tarii este Parlamentul Romaniei", iar "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor [...]".

PNL arata ca, la 18 iulie, Parlamentul a delegat Guvernului competenta de a legifera pana la 31 august 2018, pentru o perioada de 45 de zile, iar in domeniile in care Guvernul era abilitat sa legifereze prin emiterea de ordonante se regasesc domeniul finante publice si economie, cu primele doua subpuncte intitulate "rectificarea bugetului pe anul 2018" si "rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018".

Astfel, Guvernul a avut la dispozitie 45 de zile pentru a adopta OUG pe rectificarea bugetara, insa nu a facut acest lucru.

"In perioada de 45 de zile (18 iulie 2018 - 31 august 2018) Guvernul nu a considerat necesara sau urgenta exercitarea competentei delegate de legiferare in materia rectificarii bugetului de stat. Dispozitia expresa a art.2 din Legea nr.183/2018 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante arata ca delegarea legislativa inceteaza deplin drept la data inceperii celei de-a doua sesiuni ordinare de lucru a Parlamentului Romaniei, respectiv 2 septembrie 2018.

Neexercitarea competentei delegate in materia rectificarii bugetului de stat pe anul 2018 sau al bugetului asigurarilor de stat pe anul 2018 pana la data stabilita in legea nr.183/2018 decade Guvernul din dreptul de a mai legifera in aceasta materie deoarece Parlamentul si-a reluat exercitiul prerogativei de unica autoritate legiuitoare in domeniul delegat temporar, printre altele, al finantelor publice.

Neexercitarea acestei competente delegate intr-o perioada relativ lunga de timp, respectiv 45 de zile, desfiinteaza ab initio posibilitatea Guvernului de a adopta o ordonanta de urgenta, prin insasi inexistenta urgentei. Cum poate fi justificata urgenta adoptarii masurii legislative de rectificare a bugetului de stat in data de 5 septembrie 2018 atat timp cat, in perioada 18 iulie 2018 - 31 august 2018, Guvernul nu a utilizat competenta delegata de legiferare pentru a proceda la rectificarea bugetului de stat?

Este de domeniul evidentei ca absenta prelungirii delegarii legislative din partea Parlamentului catre Guvern cu privire la emiterea unei ordonante in materia rectificarii bugetului de stat echivaleaza cu retragerea acestei competente de la Guvern si exercitarea, in exclusivitate, de catre 'unica autoritate legiuitoare a tarii', Parlamentul Romaniei", transmit liberalii.

Printre altele, PNL precizeaza ca, un alt motiv pentru care OUG pentru rectificarea bugetara este neconstitutionala este incalcarea articolului din Constitutie care arata ca OUG nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului.

"Incalcarea art. 115 alin. (6) din Constitutie care dispune ca -Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere a unor bunuri in proprietate publica.- Dispozitiile acestei norme constitutionale reprezinta o limita expresa instituita de legiuitorul constituant.

In jurisprudenta sa, Curtea a statuat ca 'sunt institutii fundamentale ale statului acelea reglementate expres de Constitutie, in mod detaliat ori macar sub aspectul existentei lor, in mod explicit sau doar generic (institutiile cuprinse in titlul III din Constitutie, precum si autoritatile publice prevazute in alte titluri ale Legii fundamentale) '. (Decizia nr. 55 din 5 februarie 2014) . Astfel, institutiile fundamentale ale statului au un statut constitutional", se arata in actul care va fi depus miercuri la Avocatul Poporului.

De asemenea, liberalii sustin ca ordonanta privind rectificarea bugetara "incalca principiul colaborarii loiale intre autoritatile publice dedus din dispozitiile art. 1 alin. (4), Constitutia Romaniei", in contextul in care OUG a fost adoptata fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

"Avand in vedere faptul ca prima solicitare adresata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a avut loc in data de 13 august 2018, iar in data de 5 septembrie 2018 a fost adoptata Ordonanta de urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, la un interval de 23 de zile, cat si faptul ca Guvernul a avut la dispozitie posibilitatea de a utiliza delegarea legislativa pe o perioada de 45 de zile pentru a realiza rectificarea bugetului, dupa cum am aratat la pct.1 al prezentei sesizari, urgenta reglementarii nu poate fi sustinuta", se mai arata in document.

In plus, PNL subliniaza ca nu a fost luata in considerare nici opinia Consiliului Fiscal.

"Niciun paragraf al Notei de fundamentare nu integreaza opinia Consiliului Fiscal cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2018. Absenta oricarei referiri la opinia Consiliului Fiscal constituie o incalcare a dispozitiilor exprese ale legii care obliga legiuitorul sa tina cont (legea precitata precizeaza imperativ 'trebuie sa aiba in vedere') de punctul de vedere al Consiliului Fiscal", potrivit cererii transmise catre Avocatul Poporului.

In fine, liberalii cer Avocatului Poporului sa sesizeze "Curtea Constitutionala pentru a se constata neconstitutionalitatea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 774 din 7 septembrie 2018".

A.D.

Citește și:
Momentul în care i s-a tăiat microfonul lui Traian Băsescu, în timp ce se dezlănțuise în Parlamentul European. „Păstrați ordinea” VIDEO
Momentul în care i s-a tăiat microfonul lui Traian Băsescu, în timp ce se dezlănțuise în Parlamentul European. „Păstrați ordinea” VIDEO
Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, a avut un discurs miercuri, 5 octombrie, în Parlamentul European, în care a vorbit despre foști lideri europeni care ”s-au pus...
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Comentarii
Poza stillperplex
stillperplex
rank 2