Opinii: Politica haosului si a ipocrizei

Duminica, 29 August 2010, ora 12:54
4015 citiri

Saptamana aceasta PNL a anuntat ca proiectul sau de reforma constitutionala cuprinde desfiintarea Curtii Constitutionale si transmiterea competentelor acestei institutii catre Curtea de Casatie si Justitie.

Anuntul a fost facut prin vocea senatorului Teodor Melescanu: "noi propunem desfiintarea Curtii Constitutionale, pornind de la ideea ca activitatea ei trebuie sa fie depolitizata cu adevarat, ceea ce nu pare sa fie interesul multora, si transmiterea tuturor competentelor Curtii Constitutionale catre Inalta Curte de Casatie si Justitie unde judecatorul este independent, autonom".

Argumentele sunt, desigur, valide, si merita retinute si discutate. Doar ca ele sunt rostite de nimeni altul decat omul care, in urma cu doar doua luni, era nominalizat de liberali si se lupta la baioneta pentru a fi desemnat tocmai judecator al Curtii Constitutionale. La momentul respectiv, adica in urma cu doar doua luni, Teodor Melescanu nu sufla o vorba despre desfiintarea CCR.

Senatorul liberal avea chiar idei de imbunatatire a activitatii si cadrului legislativ al acesteia, dupa cum cum spunea chiar domnia sa la audierea din Comisia juridica a Senatului: "Primul lucru care ar trebui facut in privinta Curtii Constitutionale este punerea in acord a legii de organizare si functionare a acesteia cu Constitutia, deoarece exista o serie de neconcordante, unele de detaliu, dar si altele de substanta".

Si aceste argumente sunt valabile si merita discutate. Doar ca este cu neputinta ca acelasi om sa sustina la interval de timp atat de scurt ambele pozitii, fara ca macar o data sa fie ipocrit.

Fie Teodor Melescanu a fost nominalizat de partid si a candidat pentru o pozitie intr-o institutie in care nu crede, manat de dorinta de a obtine o sinecura sau de un ordin de partid, si atunci a fost ipocrit si oportunist in iunie. Fie crede cu adevarat in necesitatea CCR si a imbunatatirii cadrului legislativ al acesteia, dar, ramas pe afara, aplica politica strugurilor acri si este ipocrit acum, cand sustine desfiintarea CCR.

Si aceasta inconsecventa crasa, venita din partea unuia dintre cei mai onorabili si seriosi parlamentari romani, este emblematica pentru clasa poltica din Romania si una dintre cauzele haosului de care nu scapam.

Tot saptamana aceasta am mai avut o mostra la nivelul macro al intregului legislativ. Aceiasi senatori care au masacrat legea ANI in iunie, au votat acum o forma decenta a acesteia, in timp ce senatorul Gyorgy Frunda, varful de lance al luptei impotriva ANI, s-a dat lovit printr-o absenta de la vot, foarte covenabila pentru toata lumea.

Ce s-a intamplat din iunie pana acum? Singurul lucru in masura sa puna pe o linie cat de cat decenta clasa politica de la Bucuresti: presiunea externa uriasa. De la Bruxelles si Washington au venit semnale atat de dure si amenintari atat de clare, inclusiv referitoare la intrarea in spatiul Schengen, incat niciun partid nu a vrut sa-si asume consecintele lor.

Daca nu uitam, apoi, la traseismul politic, de la stanga la dreapta, eventual in randurile celor mai aprigi dusmani de pana atunci, traseism masiv pe care se bazeaza chiar actuala guvernare, daca ne uitam la prieteniile si aliantele care se nasc de azi pe maine peste ruinele fumegande ale unor adversitati aparent ireconciliabile si ale unor acuzatii de maxima gravitate (vezi haluciananta relatie dintre Traian Basescu si Gabriel Oprea) nu vom face decat sa completam tabolul unei clase politice total lipsita nu numai de coerenta, ci si de minime principii, de la cel mai inalt nivel, al Palatului Cotroceni, pana la ultimul membru din ultima filiala.

Spectacolul poate fi fascinanat pentru observatorul independent, poate fi privit chiar cu indulgenta de un popor pentru care consecventa si verticalitatea nu reprezinta chiar puncte forte, dar el este, in mod cert, extrem de pagubos.

In Romania comportamentul amoral si haotic a ajuns sa fie asimilat normalitatii politice, ceea ce este cat se poate de fals. Politica profesionista si serioasa nu este facuta niciunde de calugari, dar ea are logica, coerenta si cateva principii minimale de la care nimeni nu prea indrazneste sa se abata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Teodor Melecanu Curtea Constitutionala, #Legea ANI, #presiune Bruxelles, #parlamentari romani , #stiri PNL