Presa de azi: Tariceanu nu s-a consultat cu PNL in privinta lui Comanescu

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 07:29
2372 citiri
Presa de azi: Tariceanu nu s-a consultat cu PNL in privinta lui Comanescu

Tariceanu si Basescu s-au inteles la Ministerul de Externe, aflam marti din Gandul. Succesorul lui Adrian Cioroianu la conducerea Ministerului de Externe este Lazar Comanescu, fostul ambasador al Romaniei la UE.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis, luni dupa-amiaza, presedintelui Traian Basescu propunerea de numire a acestuia, la numai trei zile de cand postul de ministru ramasese vacant, dupa ce Adrian Cioroianu si-a dat demisia in urma cazului Crulic. La numai cateva ore presedintele a semnat decretul de numire in functie.

Inainte sa trimita propunerea presedintelui, dimineata, la sedinta Biroului Permanent Central al PNL, Calin Popescu Tariceanu si-a mustrat colegii de partid pentru ca au facut, in presa, declaratii neadevarate pe tema inlocuitorului lui Cioroianu la MAE. Primul vizat a fost ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. In timp ce liberalii erau in intalnire, acesta a anuntat ca premierul va asigura interimatul la conducerea Ministerului, cel putin pentru aceasta saptamana, iar lunea viitoare se va gasi o solutie in acest caz.

Fara sa se consulte cu liderii partidului sau, macar, sa le impartaseasca numele pe care doreste sa-l propuna presedintelui, Tariceanu le-a atras, in schimb, atentia ca numirea unui sef la MAE este strict atributul sau de premier. Potrivit unor surse din interior, presedintele PNL le-a mai reprosat colegilor si ca au avansat in presa numele unor secretari de stat pentru ocuparea acestui post.

Lazar Comanescu, noul ministru de externe, ne anunta si Evenimentul Zilei. Fostul ambasador al Romaniei la UE Lazar Comanescu va fi ministru de externe in locul lui Adrian Cioroianu. Premierul Tariceanu nu i-a consultat pe liderii PNL in legatura cu aceasta nominalizare.

Propunerea a fost avansata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, iar presedintele Traian Basescu a semnat rapid decretul de numire. Candidatura lui Comanescu nu a fost supusa votului conducerii PNL, Tariceanu ocolindu-si din nou colegii, asa cum s-a intamplat cu nominalizarea lui Catalin Predoiu la Ministerul Justitiei.

Numirea lui Comanescu a mers ca unsa intre Palate. Basescu si-a dat acordul la mai putin de o ora dupa ce premierul si-a facut publica optiunea. Spre deosebire de alte episoade similare, Tariceanu l-a sunat de aceasta data pe Basescu inaintea anuntului oficial, pentru a se pune de acord.

Prin intermediul purtatorului sau de cuvant de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE, Doris Mircea, Comanescu s-a declarat "deosebit de onorat de aceasta propunere". Noul ministru de externe urmeaza sa depuna juramantul la Cotroceni imediat ce se va intoarce de la Bruxelles, pana atunci interimatul fiind asigurat de un secretar de stat.

Noul ministru de externe, propus de Basescu si acceptat de Tariceanu, consemneaza Gardianul. Lazar Comanescu, care tocmai si-a incheiat mandatul de ambasador la Bruxelles, a fost propus luni de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a prelua conducerea Ministerului de Externe. Dupa terminarea mandatului de la Bruxelles, Comanescu primise ca varianta un post de consilier la Cotroceni. Presedintele Traian Basescu a semnat imediat decretul de numire, fara a ridica obiectii.

Primul-ministru a transmis in cursul dupa-amiezii de luni presedintelui Romaniei solicitarea de a lua act de demisia domnului Adrian Mihai Cioroianu din functia de ministru al afacerilor externe, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit comunicatului, seful Executivului a solicitat presedintelui sa dispuna masurile necesare in vederea emiterii decretului prezidential pentru numirea lui Lazar Comanescu in functia de ministru al afacerilor externe.

Liberalii au preferat sa nu se sacrifice inainte de alegeri. In aceste conditii s-a apelat la varianta unui diplomat de cariera care sa rezolve problemele tehnice din minister. Totodata, in plan extern se anunta o perioada dificila, in care Romania si-a propus sa relanseze relatiile cu Rusia si sa rezolve problema delimitarii platoului continental cu Ucraina.

Lazar Comanescu, un diplomat in fruntea MAE, este titlul din Romania Libera. Lazar Comanescu este solutia gasita de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru portofoliul Externelor. Propunerea de numire a fost trimisa luni presedintelui Traian Basescu. La o ora dupa nominalizare, in jurul orei 17.00, decretul de numire a lui Comanescu a fost semnat de presedintele Traian Basescu.

Dupa o serie de gafe ale ministrului demisionar Adrian Cioroianu in timpul mandatului sau la conducerea Ministerului de Externe, care au culminat cu scandalul starnit in jurul cazului Crulic (tanar ce a murit in inchisorile poloneze in urma unei prelungite greve a foamei in cursul careia si-a sustinut nevinovatia pentru dovedirea careia a cerut in zadar ajutorul autoritatilor romanesti), premierul Calin Popescu Tariceanu a preferat sa desemneze un specialist in domeniu, ferindu-se de o numire politica.

Tariceanu i-a trimis luni presedintelui Basescu propunerea de numire a lui Lazar Comanescu, fost ambasador al Romaniei la UE, la conducerea MAE. Inainte de a-i transmite solicitarea oficiala, premierul l-a informat pe seful statului cu privire la nominalizarea facuta, obtinand acceptul lui Traian Basescu. Urmarea a fost semnarea, la nici o ora dupa nominalizarea oficiala a lui Comanescu, a decretului de numire.

Lazar Comanescu, ministru de Externe, scrie si Ziua in editia de marti. Daca Mihai Razvan Ungureanu intrase in Partidul National Liberal cu doar o zi inainte de a fi numit ministru de Externe, de data aceasta partidul aflat la guvernare in tandem cu UDMR a decis sa treaca peste aceasta etapa.

Lipsa de cadre si frica de o noua contestare din partea presedintelui Traian Basescu, care ar arunca intr-o noua criza de imagine PNL, l-a facut pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa propuna la sefia diplomatiei romane un diplomat de cariera, Lazar Comanescu, primul tehnocrat din istoria post-decembrista a MAE, dupa Sergiu Celac, fostul traducator al lui Ceausescu din caleasca Reginei Marii Britanii, instalat de Ion Iliescu dupa 22 decembrie 1989.

Propunerea premierului a fost precedata de o discutie telefonica cu seful statului, care a semnat la scurt timp decretul de numire a lui Lazar Comanescu. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu l-a numit pe Comanescu dupa o serie de discutii cu Bogdan Olteanu, conducerea PNL avand de ales dintre mai multi secretari de stat, printre care s-a aflat si Victor Micula, responsabil de organziarea Summitului NATO la Bucuresti.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Tariceanu, #ministru, #externe, #numire, #Lazar Comanescu, #consultare , #stiri PNL