Primul proiect de lege depus in noul Parlament: Sunt stabilite termene clare pentru dosarele de la CCR

Marti, 29 Decembrie 2020, ora 16:38
6082 citiri
Primul proiect de lege depus in noul Parlament: Sunt stabilite termene clare pentru dosarele de la CCR
Foto: Facebook/ Alexandru Kocsis

Deputatul PNL de Iasi, Alexandru Kocsis, a depus, marti, primul proiect de lege al noului Parlament, proiectul vizand stabilirea unor termene clare in care Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte cu privire la constitutionalitatea actelor sesizate.

Potrivit proiectului, CCR trebuie sa decida asupra constitutionalitatii legilor, in termen de 45 de zile de la primirea cererii.

PNL a anuntat, marti, depunerea in Parlament a primului proiect de lege din noua legislatura.

Este vorba despre un proiect al deputatului de Iasi Alexandru Kocsis, aflat la primul mandat.

Actul normativ prevede impunerea unor termene clare pentru judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) in solutionarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constitutionalitate.

"Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale contine prevederi care pot duce la amanarea la nesfarsit a pronuntarii in privinta proiectelor de lege aprobate de Parlament. Astfel, articolul 16 aliniatul 2 al legii nu prevede niciun termen pentru programarea dezbaterilor care vizeaza proiectele de lege: Daca sesizarea s-a facut de Presedintele Romaniei, de parlamentari, de Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala o va comunica, in termen de 24 de ore de la inregistrare, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, precizand si data cand vor avea loc dezbaterile. In practica, aceste prevederi au dus la amanari repetate", a transmis initiatorul proiectului de lege.

Potrivit acestuia, desi Parlamentul a votat Legea privind impozitarea pensiilor speciale in data de 17 iunie 2020, pe 8 decembrie, adica dupa 6 luni, CCR a decis a patra amanare.

"Decizia a fost luata abia pe 15 decembrie, in conditiile in care Guvernul avea nevoie sa stie din timp ce sume aloca pentru pensiile speciale in bugetul pe 2021. Legea anterioara in domeniu, care prevedea eliminarea pensiilor speciale, a fost votata de Parlament pe 28 ianuarie 2020 si declarata neconstitutionala abia pe 23 mai! Pe scurt, intr-un an de zile, Parlamentul nu a putut sa aiba o decizie clara in privinta pensiilor speciale, din cauza amanarilor repetate decise de CCR", a mai transmis deputatul.

Potrivit acestuia, o alta reglementare vizeaza pronuntarea CCR, odata ce dosarul a intrat pe rol.

"Astfel, potrivit articolului 57: In cazul in care Curtea Constitutionala ramane in pronuntare, presedintele anunta ziua stabilita pentru aceasta. Amanarea pronuntarii nu va depasi, de regula, 30 de zile".

Existenta formulei de regula a dat nastere la amanari repetate, daca e sa enumaram termenele din acelasi caz al pensiilor speciale: 14 iulie, 30 septembrie, 4 noiembrie, 8 decembrie. In schimb, Parlamentul are un termen unic, clar si relativ scurt in relatia cu Curtea Constitutionala - de 45 de zile" a mai transmis deputatul liberal.

"Acest termen de 45 de zile este preluat din Constitutie si consider ca trebuie folosit ca reper pentru introducerea unor termene si pentru Curtea Constitutionala.

Astfel, propun ca solutie introducerea unei prevederi potrivit careia CCR are la dispoztie 45 de zile sa decida daca o lege este constitutionala sau nu. Precizez ca potrivit bilantului CCR pe anul 2019, institutia a avut pe rol 42 de dosare care au vizat controlul de constitutionalitate al legilor efectuat inaintea promulgarii.

Consider ca este posibila rezolvarea cu celeritate a acestor dosare, in spiritul bunei colaborari intre institutiile statului, pentru a da cursivitate procesului legislativ si a permite Executivului sa cunoasca din timp cheltuielile bugetare", a mai afirmat Alexandru Kocsis.

Acesta considera ca "este o initiativa corecta, menita sa puna capat unei abordari discretionare, poate chiar abuzive, pe care judecatorii CCR au avut-o de-a lungul timpului in solutionarea unor cauze de mare interes pentru public".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#lege ccr, #ccr proiect lege , #stiri PNL