Quintus aduce in atentia PNL problemele legate de Statutul intern

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 20:30
1021 citiri
Quintus aduce in atentia PNL problemele legate de Statutul intern

Presedintele Comisiei de Statut a PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, pentru NewsIn, ca va face o prezentare luni, in Biroul Politic Central al PNL, a principalelor subiecte care vor trebui transate in legatura cu modificarile documentului de functionare al formatiunii.

"Maine (luni - n.r.) am sa le spun membrilor BPC ceea ce am stabilit in Comisie pana acum si am sa-i intreb care sunt punctele lor de vedere. In opinia mea, sunt trei chestiuni importante care vor trebui transate: daca pastram sau nu functia de prim-vicepresedinte, daca alegerea conducerii se va face uninominal sau pe lista si daca toate aceste modificari le vom cobori la nivelul structurilor din teritoriu", a afirmat Quintus, presedintele Comisiei de Statut a PNL, atragand atentia ca in unele organizatii din tara au loc deja alegeri, astfel ca modificarea documentului ar crea discriminari.

Quintus a mentionat si ca le va transmite membrilor BPC cele doua principii de la care nu doreste sa abdice: respectarea dreptului fiecaruia de a candida, astfel ca ar putea accepta cel mult o varianta mixta: lista plus alegeri nominale, precum si principiul necumularii functiilor. Presedintele Comisiei a precizat ca, deocamdata, la nivelul BPC vor fi doar discutii generale, intrucat filialele inca trimit propuneri de modificare a Statutului.

Surse liberale au precizat, pentru NewsIn, ca secretarul general al PNL Radu Stroe ar fi dorit ca propunerile adunate de Comisia de statut sa fie prezentate Biroului Politic Central, iar cele care ar fi fost validate, sa fie transmise Delegatiei Permanente, forul care inainteaza Congresului forma care se supune votului.

Quintus nu ar fi agreat insa aceasta varianta, care ar fi dat BPC un drept de veto, transmitand ca organismul pe care-l conduce va trimite direct Delegatiei Permanente varianta care va reiesi din dezbaterile Comisiei, dar dupa discutii cu membrii BPC.

Din declaratiile publice de pana in acest moment, majoritatea opiniilor par sa fie mai degraba in favoarea modificarii Statutului pentru a permite o formula de alegere pe liste. In aceasta varianta, Crin Antonescu, al carui mandat de presedinte al partidului va fi cel mai probabil revalidat, va putea folosi aceasta varianta pentru a face o echipa care sa anuleze vocile contestatare.

In acelasi timp, liderul liberal isi va pune in aplicare planul anuntat inca de la finalul anului trecut, de implicare la nivel central a unor personalitati care sa aduca un plus de credibilitate partidului.

O solutie la nivel statutar ar fi eliminarea procedurilor birocratice de primire in partid si eficientizarea acestui mecanism, precum si eliminarea restrictiei de vechime pentru accederea la functii de conducere, ceea ce ar favoriza promovarea acelor personalitati pe a caror implicarea mizeaza Antonescu in ridicarea PNL.

El a avut un astfel de suport si in campanie, sub forma Comitetului de sprijin format din elite din lumea universitara, artistica, reunit la initiativa fostului presedinte Emil Constantinescu.

In acest context, in interiorul PNL se vehiculeaza numele senatorului Mircea Diaconu ca parte a viitoarei echipe a lui Antonescu, fiind de altfel unul din vectorii de imagine prezenti in mass-media in ultima perioada.

Contactat de NewsIn, Diaconu a precizat ca nu a avut nicio discutie pe acest subiect cu presedintele PNL si a adaugat ca, in principiu, nu este interesat de functii de conducere. El a mentionat insa ca deocamdata sensul modificarilor statutare nu este transat, astfel ca deocamdata nu stie ce decizii se vor lua.

Andrei Marga este un alt nume vehiculat pentru echipa lui Antonescu, mai ales ca rectorul universitatii Babes Bolyai a intrat si in discutiile despre posibila sa implicare in "proiectul Iohannis", la finalul anului trecut. Si numele Zoei Petre este mentionat printre liberali, fostul consilier al presedintelui Emil Constantinescu fiind printre sustinatorii implicati in campania electorala prezidentiala.

Pe de alta parte, surse liberale au precizat, pentru NewsIn, ca din echipa lui Antonescu nu pot lipsi si cei considerati apropiati ai lui Calin Popescu Tariceanu: Dan Motreanu, Mihai Voicu, Daniel Chitoiu, a caror implicare in campania pentru prezidentiale ar fi convins ca sunt de incredere.

Echipa lui Antonescu, mai spun sursele citate, nu-i poate exclude nici pe sustinatorii variantei motiunii: Relu Fenechiu, Vlad Moisescu, Dan Radu Rusanu. In plus, ar fi nevoie si de o componenta "feminina" in conducere: Mariana Campeanu, Norica Nicolai, dar ar urma sa fie cooptate si reprezentante ale tinerelor PNL, active in Parlament si in mass-media.

Pana in acest moment, Antonescu nu s-a declarat deschis adeptul votului pe baza de motiune, dar nici nu a descurajat demersurile celor care au vorbit despre aceasta varianta. Surse liberale au explicat ca liderul liberal asteapta sa vada in ce directie se vor exprima majoritatea liderilor PNL si daca solutia listei are sustinere reala.

Daca se va dovedi ca majoritar sunt sustinatorii motiunii, Antonescu si-ar putea justifica astfel preferinta pentru a-si alcatui singur echipa in conditiile in care de-a lungul timpului optiunea sa a fost in general pentru solutiile care au incurajat votul uninominal.

Congresul PNL va avea loc in perioada 5-7 martie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mireca Ionescu Quintus, #Quintus congres PNL , #stiri PNL