Reactia PNL dupa ce Guvernul a anuntat "taxa pe lacomie": Apel catre Presedinte! Sa impiedicati adoptarea acestei OUG

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 20:47
5784 citiri
Reactia PNL dupa ce Guvernul a anuntat "taxa pe lacomie": Apel catre Presedinte! Sa impiedicati adoptarea acestei OUG
Foto: Arhiva Facebook/ Florin Citu

Senatorul PNL Florin Citu a facut, marti, apel la presedintele Klaus Iohannis sa impiedice, in contextul in care va participa la sedintele Guvernului, adoptarea ordonantei de urgenta care va impune bancilor o "taxa pe lacomie", anuntata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Apel catre Presedinte! Domnule Presedinte, in aceasta seara Eugen Teodorovici a prezentat un proiect de ordonanta care, daca este aprobata, are efecte la fel de toxice pentru economie ca cea pe care o pregatesc pentru aministie si gratiere. In cazul acestei ordonante este vorba de o certitudine, nu este nevoie sa fie convins un ministru sau altul.

De aceea va rog sa impiedicati adoptarea acestei ordonante in viitoarea sedinta de guvern la care probabil veti participa. Masurile anuntate de Eugen Teodorovici contin o serie de incalcari ale principiilor economiei de piata si a tratatului de aderare la UE. Cu siguranta adoptarea acestei ordonante va crea probleme Romaniei si cred ca este datoria noastra, a tuturor, sa o oprim", a scris Florin Citu, marti seara pe Facebook.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a declarat ca o masura de suprataxare a companiilor din energie, comunicatii, banci si comert se va intoarce impotriva romanilor, iar guvernul Dragnea - Dancila au o "foame de bani la bugetul statului".

"Foame de bani la bugetul statului si lacomia guvernului Dragnea - Dancila pentru venituri din taxele si impozitele platite de companii le-au intunecat ratiunea si distrug cele mai importante sectoare din economia romaneasca. Suprataxarea salbatica a companiilor din energie, comunicatii, banci si comert se va intoarce impotriva romanilor care sustin prin munca lor cinstita functionarea statului.

Interventia brutala a guvernului de zapcii in piata libera va alunga investitorii privati si va inabusi creditarea economiei cu efecte dezastruoase pentru toti romanii", a afirmat Ionel Danca, intr-un comunicat de presa.

Acesta a adaugat ca "incompetenta crasa a guvernului Dragnea - Dancila nu poate fi acoperita prin masuri care dinamiteaza functionarea corecta a economiei de piata".

"Costurile suplimentare impuse de aceste masuri fiscale fara precedent vor fi transferate in sarcina consumatorilor prin preturi mai mari la utilitati, rate mai mari la banci si o noua explozie a inflatiei. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ordonat un atac bolnav la sectorul privat din economie iar ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici executa orbeste aceste teze neocomuniste impotriva companiilor romanesti profitabile si a multinationalelor. In urma anuntului facut de Tedorovici, ne asteptam la o reactie dura a investitorilor autohtoni si straini care va retrograda perspectivele de crestere economica ale Romaniei", a completat Danca.

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a anuntat, marti, ca, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul doreste sa le impuna bancilor o "taxa pe lacomie", daca nivelul ROBOR la 3 luni si la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, daca nivelul ROBOR la 3 si 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci bancile vor avea o taxa de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 - 2,5% vor achita o taxa de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 si 6 luni de 2,51 - 3,%, taxa pe lacomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 - 3,5%, aceasta taxa va fi de 0,9%.

Aceasta masura va fi inclusa intr-un proiect de Ordonanta de Guvern, care se va aplica de la inceputul anului viitor.

Executivul estimeaza ca va reusi sa aduca la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei masuri.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#reactie PNL taxa lacomie, #Guvern taxa lacomie , #stiri PNL