Recladirea Nationala: Programul PNL pentru Guvern, Justitie, Sanatate si lobby extern

Sambata, 23 Mai 2015, ora 07:52
3173 citiri
Recladirea Nationala: Programul PNL pentru Guvern, Justitie, Sanatate si lobby extern
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL propune, in programul sau de guvernare, care va fi prezentat sambata la Consiliul National de la Pitesti, la capitolul consolidarea Justitiei, "dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar", iar la capitolul Sanatate are in vedere o alocare bugetara a "cel putin 6% din PIB incepand cu anul 2016".

In documentul intitulat Recladirea Nationala, PNL propune tot ca masura de consolidare a independentei Justitiei "obligatia Guvernului de a motiva adoptarea proiectelor de lege privind statutul CSM, organizarea judiciara si statutul magistratilor, adoptate si trimise Parlamentului fara avizul CSM sau cu avizul negativ al CSM".

PNL are in vedere si introducerea unei alte masuri care vizeaza un "aviz conform al CSM privind textele din proiectul de revizuire a Constitutiei promovate de Guvern, care privesc independenta Justitiei, separatia puterilor in stat, statutul magistratilor si rolul Consiliului Superior al Magistraturii".

Pe de alta parte, in domeniul Sanatatii, PNL prevede o "finantare corecta a sistemului printr-o crestere treptata, anuala".

"Obiectivul este alocarea a cel putin 6% din PIB, incepand cu anul 2016. Fondurile suplimentare vor fi alocate, cu precadere, pentru cresterea salarizarii personalului medical, investitii, programe nationale de sanatate si de preventie, sustinerea medicinei primare, cresterea bugetelor spitalelor, cresterea accesului la medicamente", afirma PNL in documentul sau programatic de guvernare.

PNL mai propune realizarea unor grupuri strategice la nivelul Executivului, precum si crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania.

Pornind de la premisa ca exista doua cauze importante ale "ineficientei guvernamentale", PNL sustine ca exista o lipsa "de coordonare pe orizontala (transversala) intre ministere" si o alta de "consultare structurala si constanta cu mediul de afaceri, partenerii sociali si societatea civila, din care sa rezulte masuri aplicate si proiecte concretizate".

"Grupurile de lucru interministeriale nu functioneaza, iar unitatile de coordonare lansate in ultimul an la nivelul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Delivery Unit (coordonata de Tony Blair Associates) si Gateway Unit, sunt blocate de interese politice si lipsa de coordonare. O unitate care integreaza eforturile transversale si coordoneaza politicile si proiectele strategice este necesara pentru coerenta actiunii guvernamentale.

Aceasta unitate strategica va avea in competenta si prevenirea crizelor de orice fel, inclusiv politice, si va avea rolul de alerta si informare rapida in vederea deciziei la nivelul Guvernului ", se afirma in programul PNL.

In aceeasi linie, PNL isi propune crearea unui grup de lucru si dialog permanent cu mediul de afaceri in vederea culegerii direct din economie a semnalelor si propunerilor privind imbunatatirea mediului de afaceri, cu o atentie speciala pentru incurajarea si dezvoltarea capitalului autohton.

Liberalii sustin, totodata, necesitatea "regandirii si revitalizarii" Consiliului Economic si Social, astfel incat sa exercite un rol proactiv in conceperea politicilor Guvernului si dialogului acestuia cu partenerii sociali.

Este nevoie, se mai spune, in documentul programatic al PNL, de "o unitate strategica de interventie pe zona juridica la nivelul Guvernului, care sa acorde suport strategic ministerelor in proiectele de anvergura, cum ar fi licitatiile de autostrazi, investitiile mari etc."

"Un alt proiect important gestionat de aceasta structura va fi Programul National de Dereglementare, prin care vom simplifica si codifica legislatia in toate domeniile vietii economico-sociale", se mentioneaza in document.

In programul PNL se mai sustine, totodata, crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania care prevede, intre altele, "constituirea unui Comitet International de Sprijin pentru interesele Romaniei, compus din personalitati economice, diplomatice si politice internationale care simpatizeaza cu Romania, atat de cetatenie romana, cat si straina".

Totodata, liberalii propun "angajarea prin licitatie publica internationala a doua firme de lobby, recunoscute international, cu prezenta la Washington, Bruxelles, Berlin si Moscova, pentru promovarea intereselor romanesti, in special a celor economice", adaugand ca "zona de diplomatie clasica si de securitate" vor ramane in competenta MAE.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#program guvernare PNL, #Consiliul National PNL Pitesti , #stiri PNL