Surpriza PNL de pe lista pentru europarlamentare si obiectivele sale - Interviu

Joi, 20 Martie 2014, ora 23:24
10084 citiri
Surpriza PNL de pe lista pentru europarlamentare si obiectivele sale - Interviu

Andrei Muraru, fostul presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), va candida la alegerile europarlamentare, pe lista PNL, el dezvaluindu-si obiectivele pe care le are, daca va ajunge in Parlamentul European.

Fostul presedinte al IICCMER a declarat, pentru Ziare.com, ca unul dintre scopurile sale va fi promovarea de proiecte, in PE, ce tin de memoria regimului comunist. De asemenea, el considera ca ar trebui construit un memorial al victimelor comunismului, "in inima Europei".

Andrei Muraru este al optulea nume de pe lista PNL pentru europarlamentare, desi Crin Antonescu a precizat ca acesta se afla pe locul 10. Ceilalti sapte candidati sunt, in ordine, Norica Nicolai, Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Eduard Hellvig si Mihai Turcanu, in timp ce Mircea Diaconu a fost scos de pe aceasta lista.

PNL a finalizat lista la europarlamentare - vezi cine se afla pe primele locuri (Video)

Veti candida pana la urma la alegerile europarlamentare, pe lista PNL?

Propunerea a venit de la presedintele Antonescu, la o saptamana dupa ce mi-am dat demisia (de la conducerea IICCMER - n.red.) si am fost asumat de organizatia din Iasi, presedintele Cristian Adomnitei a fost si el foarte incantat si am acceptat aceasta candidatura.

Eu nu am participat la Biroul Politic de saptamana aceasta, nici nu am drept de vot, nu am cum sa particip si nu stiu exact cum arata lista. Am acceptat doar sa fiu pe aceasta lista, nu stiu cum a ramas lista finala, (...) nu stiu exact pe ce loc sunt. (...) Eu mi-am depus dosarul de candidatura la partid.

Andrei Muraru a demisionat de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Ce va propuneti sa faceti, daca ajungeti in Parlamentul European?

Evident ca, daca ar fi sa obtin un mandat pentru Parlamentul European, pe aceasta lista a PNL, unul din scopurile mele este tocmai de a impinge proiecte care tin de domeniul meu de activitate, de memoria regimului comunist, de politici educationale care sa vorbeasca despre totalitarism in secolul 20 si evident ca, din acest punct de vedere, am oarecare experienta, sunt si in conducerea platformei "Memorii si constiinte europene", o organizatie infiintata in 2010, in boardul careia am fost ales, la sfarsitul lui 2012, deci din punctul asta de vedere cred ca ma voi axa pe astfel de proiecte.

Cat de mult se discuta in Parlamentul European sau este aceasta preocupare legata de memoria comunismului?

Exista parlamentari europeni care au in program aceasta tema. Exista tot felul de intalniri care au loc. Exista cel putin acum, in acest moment, doua platforme europene care vorbesc despre acest lucru - aceasta platforma a "Memoriei si constiintei europene", care inglobeaza toate organizatiile si asociatiile din Europa si care este sprijinita de Comisia Europeana.

Exista de asemenea o alta retea, a solidaritatii, cu sediul la Gdansk, care reuneste si asociatii care se ocupa de trecutul recent. Uniunea Europeana isi propune sa construiasca la Bruxelles asa-numita "House of Europe", care sa vorbeasca despre trecutul european, cu foarte multa preocupare pentru trecutul traumatic - nazism si comunism. Din punctul acesta de vedere, exista o serie de initiative.

Sunt si in alte tari "vanati" tortionarii din perioada comunista?

Da, in Polonia exista cel mai important institut de acest profil - Institutul Memoriei Nationale din Polonia, care a fost infiintat in 1999. Are deja peste 300 de persoane care au fost puse efectiv sub acuzare. Are si cateva zeci de condamnari, cele mai multe cu suspendare, dar exista si condamnari cu executare.

In Lituania, exista un Centru al Genocidului chiar la Vilnius, care se ocupa de asa ceva. In Cehia, exista un Institut al Memoriei Totalitarismelor, care se afla in subordinea Senatului Republicii Cehe.

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista PNL pentru europarlamentare

Care ar fi un alt obiectiv pentru Parlamentul European?

Din punctul meu de vedere, un obiectiv pe care trebuie sa il urmareasca Comisia Europeana si Parlamentul European este, asa cum au facut si Statele Unite ale Americii, construirea unui memorial al victimelor comunismului, in inima Europei - nu stiu daca Belgia sau Germania -, dar este nevoie o institutie care sa aiba resursele necesare si care sa fie un punct extrem de important nu doar pe harta turistica, dar si pe harta educationala a Europei.

Uniunea Europeana nu a asumat pana acum un asemenea proiect. Exista acel proiect al "House of Europe", care va vorbi despre istoria Europei in general. Dar eu vorbesc despre un memorial al victimelor comunismului, care sa vorbeasca despre istoria acestui totalitarism in aceasta parte a Europei si care sa inglobeze de fapt istoria acestei jumatati de Europa.

Cred ca scopul este sa il plasezi undeva in Europa Centrala - Germania, Cehia, Polonia -, pentru ca scopul este ca cu atat mai multi vizitatori sa poata ajunge acolo.

Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă, 15 iunie, candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Sloganul...
Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
Pe Reddit s-a anunțat un nou protest pentru a determina autoritățile să renumere voturile în urma scrutinului din 9 iunie. Manifesteția are loc în Piața Victoriei din București, sâmbătă...
#Andrei Muraru PNL europarlamentare, #Muraru candidat PNL europarlamentare, #lista PNL europarlamentare, #candidati PNL europarlamentare , #stiri PNL
Comentarii
  1. Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
  2. Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
  3. Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
  4. Mircea Geoană, discurs cu iz electoral: ”România are nevoie să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate”
  5. George Simion, despre candidatura pentru funcția de președinte al României: „Am făcut multe greşeli, dar am fost capabil să ajung până aici”
  6. Un lider liberal în plin elan propagandistic. Florin Roman: ”Rezultat fabulos pentru PNL la alegerile locale”
  7. Ciprian Ciucu, primarul de la Setorul 6, îl vede pe Nicolae Ciucă la Cotroceni: ”E un om bun, un om bine-intenţionat. Nu e un ticălos”
  8. Conducerea AUR a decis ca George Simion să fie candidatul partidului pentru funcția de președinte al României
  9. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  10. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”